זו לא רק בחירה בין טראמפ לביידן, זו בחירה בין שתי גישות שונות לגמרי: כנראה שאין שני אנשים שונים יותר מנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, וסגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, שמתמודד מולו על תפקיד הנשיא ל-4 השנים הבאות. נכון להיום, אין כמעט נושא שהשניים הללו מסכימים עליו - ועל הבוחרים האמריקנים יהיה להכריע בין שני המועמדים והמדיניות השונה לגמרי שלהם כמעט בכל נושא. רגע לפני פתיחת הקלפיות בארה"ב, בדקנו מה דעתם של שני המועמדים במספר סוגיות מרכזיות. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

קורונה 

בסוף ינואר, טראמפ החליט להקים כוח משימה לאומי שמטרתו תהיה להתמודד עם וירוס הקורונה. טראמפ קידם פיתוח מהיר של טיפול יעיל נגד הקורונה כבר מהשלבים הראשונים להתפרצות הנגיף, והפנה 10 מיליארד דולר לפרויקטים בנושא. עם זאת, הוא הפך את עניין עטיית המסכה לנושא פוליטי, ולעג למועמד הדמוקרטי שעוטה מסכה בכל אירוע ציבורי מאז פרוץ הנגיף. פעמים רבות נשמע טראמפ כשהוא מטיח בביידן ש"אי אפשר לסגור את אמריקה ואת הכלכלה", זאת למרות ההתפרצות העצומה בארה"ב - המדינה המובילה בעולם בנתוני ההדבקה והתמותה. 

הנשיא טראמפ מפונה לבית החולים הצבאי (צילום: רויטרס)
טראמפ מגיע לבית החולים לאחר שנדבק בנגיף|צילום: רויטרס
ביידן והמסכה. הלילה (צילום: רויטרס_)
ביידן, והמסכה שטראמפ לועג לה בכל פעם מחדש|צילום: רויטרס_

עם זאת, בזמן שטראמפ עסק בעיקר בלזלזל בהתנהלותו של ביידן, סגן הנשיא לשעבר הכריז שהוא מעוניין ליזום תוכנית לאומית למעקב אחר שרשראות ההדבקה. התוכנית של ביידן היא להקים לפחות 10 מרכזי בדיקות קורונה בכל מדינה, ולספק את הבדיקות בחינם - לכולם. ביידן תומך בהחלת חוק כלל אמריקני שיחייב עטיית מסכות בצל התפשטות הנגיף במדינה, ובמהלך החודשים האחרונים הוא האשים את טראמפ בזלזול במגפה ובהתנהגות לא אחראית.

מדיניות חוץ 

אחת מהבטחותיו העיקריות של טראמפ הייתה שהוא יפעל לצמצם את כמות הכוחות האמריקניים המוצבים מעבר לים. הנשיא האמריקני שב וחזר על ההבטחה הזו, אבל בו בזמן אמר כי הוא ימשיך להשקיע כספים רבים בצבא. בנוסף לכך, טראמפ טוען כי ימשיך לאתגר בריתות בין-לאומיות, וילחם במדיניות הכלכלית ומכסי הסחר עם סין, עמה נמצאת ארה"ב בתקופה מתוחה.

מנגד, סגן הנשיא לשעבר הבטיח לתקן את מערכות היחסים עם בעלות בריתה של ארה"ב, שחלקן הוזנחו באופן מובהק במהלך כהונת טראמפ. ביידן טוען שיפעל ברמה הבין-לאומית לריסון הענק הסיני, ולשם כך הוא יקים קואליציה שסין "לא תוכל להרשות לעצמה להתעלם ממנה".

היחס לישראל ולמזרח התיכון

במזרח התיכון ממתינים במתח לתוצאות ומחכים לראות האם צפוי להתחיל שינוי בהנהגה העולמית. הבחירות הנוכחיות עשויות לשנות לחלוטין תהליכים מרכזיים שמתרחשים במזרח התיכון בשנים האחרונות, החל מ"עסקת המאה", ועד להסכם הגרעין עם אירן. 

טקס החתימה בבית הלבן (צילום: רויטרס)
החתימה על הסכמי השלום עם האמירויות ובחריין בבית הלבן|צילום: רויטרס

הנשיא טראמפ הוביל את הסכמי הנורמליזציה שנחתמו רק לאחרונה בין ישראל לשלוש מדינות ערב - אחד מההישגים המרשימים ביותר במהלך נשיאותו. הסכם הנורמליזציה עם איחוד האמירויות היה ההסכם הראשון בין ישראל לבין מדינה שיש בה רוב ערבי או מוסלמי מזה למעלה משני עשורים. עם זאת, בזמן שבישראל שמחים על ההסכמים החשובים, ההנהגה הפלסטינית רואה בהם בגידה. עניין זה נובע מהעובדה שטראמפ  מוביל בשנים האחרונות מדיניות חד-צדדית פרו-ישראלית, שדחקה את ההנהגה הפלסטינית הצידה. דוגמה טובה לכך היא ההכרה בירושלים כבירת ישראל ומתן לגיטימציה להתיישבות הישראלית בשטחים, שנחשבת בלתי חוקית על פי החוק הבינלאומי. 

מנגד, גם ביידן הדמוקרט בירך על הסכמי הנורמליזציה, ואמר כי הוא ידחוף מדינות נוספות באזור לנקוט בצעדים דומים. עם זאת, הוא מתנגד למהלכים חד-צדדיים שלא מקדמים את שני הצדדים לפתרון:  "ביידן מתנגד לצעדים חד-צדדיים מצד שני הצדדים, צעדים שמערערים את הפתרון של שתי מדינות", נכתב באתר הקמפיין שלו. "הוא מתנגד לסיפוח ולהרחבת ההתנחלויות וימשיך להתנגד לשניהם כנשיא". בנוסף, ביידן התחייב לבטל את נסיגתו של טראמפ מהתמיכה הכלכלית וההומניטרית בפלסטינים, ולפתוח מחדש את משרדי אש"ף בוושינגטון.

הסכם הגרעין האירני

לפי דבריו של סגן הנשיא לשעבר ביידן, הוא מתכוון לשוב ולהיות מחויב להסכם הגרעין שנחתם עם אירן עוד בתקופת אובמה (JCPOA), ממנו הספיק הנשיא טראמפ לפרוש במאי 2018. "אם אירן תחזור לעמוד בהתחייבויותיה הגרעיניות, הייתי חוזר ל-JCPOA כנקודת מוצא לעבוד ממנה לצד בעלות בריתנו באירופה ומעצמות עולמיות אחרות, שיפעלו להארכת מגבלות הגרעין של העסקה", אמר ביידן.  "פעולה כזו תספק מקדמה קריטית להחזרת האמינות של ארה"ב, ותאותת לעולם שגם למילה של אמריקה וגם להתחייבויות הבין-לאומיות שלה יש משמעות". 

מפגינים נושאים את תמונתו של סולימאני (צילום:  Chris McGrath/Getty Images)
המועמדים לנשיאות חולקים על אופן ההתמודדות האופטימלי מול אירן|צילום: Chris McGrath/Getty Images

מהצד השני, אם טראמפ ייבחר מחדש לנשיאות, אירן עשויה להתמודד עם ארבע שנים נוספות של מצוקה כלכלית קשה. במקביל, ההנהגה בטהרן, שכנראה מאוד מצפה למהפך בארה"ב, עוד טוענת שהיא טרם נקמה את מותו של מנהיג משמרות המהפכה סולימאני שחוסל במהלך כהונת טראמפ. בזמן שביידן מנסה להמשיך את הקו שהונהג בימיו של הנשיא אובמה, טראמפ עושה את ההפך הגמור.

הכלכלה 

בתור איש עסקים בעל ניסיון של עשרות שנים במגזר הפרטי, טראמפ התחייב כבר בתחילת דרכו להוסיף 10 מיליון משרות חדשות – בתוך עשרה חודשים בלבד. בנוסף, טראמפ טען שבתור נשיא הוא יפתח מיליון עסקים קטנים חדשים שיניעו את כלכלת המשק האמריקני. הנשיא הנוכחי מעודד הפחתה במס הכנסה, ומתכוון לספק לחברות זיכויי מס כדי לתמרץ אותן לשמור על המשרות והייצור בארה"ב.

ביידן, שלא כמו טראמפ, רוצה להעלות מיסים עבור המשתכרים במשכורות גבוהות – וכך לממן השקעה בשירותים ציבוריים. לדבריו, העלייה במיסים תשפיע רק על מי שמשתכר מעל ל-400 אלף דולר בשנה. ביידן תומך בהעלאת שכר המינימום הפדרלי ל-15 דולר לשעה, מעל לפי 2 מהשיעור הנוכחי -  7.25 דולר לשעה.   

בריאות 

כבר מתחילת הקדנציה, טראמפ פועל לבטל את "חוק הטיפול במחיר סביר" (ACA). חוק זה הוא בעצם יוזמת הבריאות של הנשיא לשעבר ברק אובמה, שהגדיל את הרגולציה של הממשל הפדרלי על מערכת ביטוחי הבריאות הפרטית. לדבריו של הנשיא האמריקני, הוא רוצה לשפר ולהחליף אותה. הנשיא גם שואף להוריד את מחירי התרופות על ידי מתן אישורי ייבוא של מוצרים זולים יותר מחו"ל.

מנגד, ביידן רוצה להגן ולהרחיב את ה- ACA שהפך לחלק מהתוכנית של הממשל האמריקני בימים בהם כיהן כסגן הנשיא של אובמה. הוא מתכוון להוריד את גיל הזכאות ל"מדיקר" - הפוליסה שמספקת הטבות רפואיות לקשישים – ממינימום של גיל 65 ל-60. בנוסף לכך, ביידן רוצה לתת לכל האמריקנים אפשרות להירשם לתוכנית ביטוח בריאות ציבורית דומה ל"מדיקר".

הזכות לשאת נשק

הנשיא טראמפ מגויס לחלוטין למען התיקון השני של חוקת ארצות הברית, שמעניק לאמריקנים את הזכות לשאת נשק. הוא הציע להדק את בדיקות הרקע לרוכשי הנשק אחרי שורה של  אירועי ירי המוני בשנת 2019, אך התוכנית מעולם לא הועלתה לחקיקה.

אירוע הירי ההמוני בטקסס (צילום: CNN)
אירועי הירי ההמוני הפכו לדבר שתושבי ארה"ב רגילים אליו|צילום: CNN

לעומת זאת, ביידן הציע לאסור מכירת נשק תקיפה מסוג מסוים, לבדוק רקע לקונים ולהגביל את מספר הנשקים שאדם יכול לרכוש. ביידן גם מנסה לקדם הקלות בתביעות נגד יצרני ומוכרי נשק רשלניים, ומבטיח לממן יותר מחקרים שיעסקו במניעת אלימות ושימוש בנשק חם.

האקלים  

טראמפ נחשב לספקן גדול בכל הנוגע להשפעה האנושית על שינויי אקלים, ורוצה להרחיב את תעשיית האנרגיה שאינה מתחדשת. במקביל לכך, הוא שואף להרחיב את קידוחי הנפט והגז ולבטל או לחסום יוזמות וחקיקה להגנת סביבתיות. הוא התחייב לסגת מהסכם האקלים הבין-לאומי שנחתם בפריז, ושארה"ב תעזוב אותו רשמית רק בהמשך השנה (אלא אם טראמפ יפסיד).

לעומתו, ביידן טוען שהוא יאמץ מיד את הסכם האקלים בפריז אם ייבחר. הוא רוצה שארה"ב תגיע לאפס פליטת גזים רעילים עד לשנת 2050, ומציע לאסור חכירות חדשות למטרת קידוחי נפט וגז על אדמות ציבוריות. כמו כן, ביידן מבטיח השקעה של מיליארדי דולרים באנרגיה ירוקה – עניין שלא העסיק את טראמפ באופן מיוחד במהלך נשיאותו.