ספג מפלה גדולה. רומני (צילום: AP)
מיט רומני. ירייה כואבת ברגל|צילום: AP

את מערכת הבחירות בארצות הברית אפיין בשבוע החולף מה שניתן לכנות: "פיאסקו 47 האחוזים". מהלך העניינים בימים האחרונים הפך כל כך גרוע עבור המועמד הרפובליקני לנשיאות, מיט רומני, עד כדי כך שבמפלגתו שלו התענרו ממנו ואפילו יריבו המושבע - הנשיא אובמה - נאלץ להביע אמפתיה כשאמר כי "מי שמתמודד במרוץ לבית הלבן נתון לבחינה דקדקנית בעינית של מיקרוסקופ כל העת, כולנו שוגים מדי פעם ואומרים את הדבר הלא נכון".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ה"דבר הלא הנכון" שאליו התייחס אובמה הייתה, כמובן, ההקלטה שנלקחה בחשאי באירוע גיוס תרומות שערך רומני במאי האחרון והודלפה לתקשורת רק כעת, שבה הוא תועד לועג לכמעט ממחצית ציבור הבוחרים האמריקני ומתרברב בכך שאין בכוונתו אף לנסות ולשכנע את מי שנמנים עמו להצביע בעדו.

"47% מהאנשים יצביעו עבור הנשיא המכהן, בלי שום קשר למה שאני אגיד", הוא אמר בהקלטה - ותקף בחריפות: "אותם האזרחים תלויים בממשלה ורואים בעצמם קורבנות שלפי תפיסתם, על הממשל לדאוג להם. האנשים הללו לא משלמים מסים, ולכן הקריאה שלנו להפחתת הנטל לא נוגעת להם. זו בדיוק הסיבה יכול להרשות לעצמו להצהיר על כוונותיו לגבות מהעשירים מס בשיעור גבוה יותר. אין זה מתפקידי לדאוג לציבור הזה ולא אצליח לשכנע אותו שהדאגה לחיים של כל אחד ואחד מהם היא האחריות האישית שלהם".

מי הם אלה שלא משלמים מס?

ג'ונתן מן, CNN (צילום: חדשות 2)
ג'ונתן מן|צילום: חדשות 2

רומני אכן צדק כשאמר שכמעט חצי מהאמריקנים לא משלמים מס הכנסה - אבל עם זאת, יש לבההיר כי אובמה נבחר לנשיאות בזכות 53% תמיכה בו - שהגיעו מקרב כל שכבות האוכלוסייה.

בשל כך, אותם מיליונים שהאשים רומני באי תשלום מסים דווקא מפרישים לקופת המדינה מרווחיהם - שכן האמריקנים שלא עושים זאת הם אלו שגורפים משכורות נמוכות יותר. מקרב האחרונים, ניתן למצוא מצביעים של שתי המפלגות.

ההתבטאות המקוממת סיפקה לאובמה חיזוק משמעותי בדרך לקנדציה שנייה. זה בא לידי ביטוי, בין היתר, במהירות שבה ניצלו אנשי הקמפיין של הנשיא המכהן את אותה אמירה אומללה כשמסרו מטעמו כי הוא "מצפה ממי שרוצה להיות נשיא לעבוד עבור כולם, ולא רק עבור חלק מהאמריקנים". גם כלי התקשורת וחלק מהעיתונאים המובילים מיהרו להרעיף על הדברים תיאורים שרחוקים מלהיות מחמאות.

האם מדובר בקרב אבוד?

ברק אובמה (צילום: רויטרס)
אובמה. יכול להמשיך לחייך|צילום: רויטרס

בעקבות הסערה שחולל, ניסה רומני לצמצם את הנזק שגרם לעצמו - אך לא נסוג לגמרי מדבריו. הוא כינס בחופזה מסיבת עיתונאים שבה הצהיר כי כפי שהוקלט - הוא אינו מצפה לזכות בקולותיהם של מי ש"רוצים להמשיך לחיות על חשבון הוצאות הממשל".

בתחילת הקמפיין קיוו רפובלקנים רבים שהמצב הנוכחי יהווה עבורם הזדמנות פז לשוב לשלטון: הכלכלה חלשה מאוד, שיעור האבטלה גבוה ויש מבין הדמוקרטים גם מי שהתבטאו בפומבי על האכזבה שהם חשים בתום ארבע השנים שמסכם אובמה בבית הלבן.

למרות כל זאת, נראה כי הסיכוי לחולל שינוי במצב הנוכחי הולך ונעלם. אחוזי התמיכה בין רומני לבין אובמה הולכים ומשתווים בחודשים האחרונים, ובישורת האחרונה של שבעת השבועות שיחלפו עד לבחירות רומני אומנם לא יקבל את קולותיהם של 47% מהאמריקנים - אבל נראה שגם את 53% הנותרים הוא לא מצליח לשכנע.

תכניתו של ג'ונתן מן, Political Mann, משודרת ביום שישי ב-20:30 ובשבת ב-22:00 ברשת CNN.