יומיים נותרו. אובמה מול רומני (צילום: AP)
ראש בראש על קו הסיום. רומני ואובמה|צילום: AP

הנשיא ברק אובמה מאשים את המועמד הרפובליקני לנשיאות, מיט רומני, בשינויי מדיניות מדי בוקר ומכנה את התופעה "רומניזיה" (שילוב שמו של המועמד הרפובליקני ומחלת השכחה), אבל נראה שזהו עוד כלי במאבק ההתאוששות של הנשיא המכהן. מערכת הבחירות כולה השתנתה באופן דרמטי והנשיא אובמה פשוט נלחם. "המתקפות נגדי הן לא מדיניות", אמר השבוע רומני במהלך העימות השלישי והאחרון לקראת ההצבעה המכרעת בשישה בנובמבר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

השינוי הדרמטי ביותר במרוץ הוא גם השינוי הקריטי ביותר: כשנותרו פחות משבועיים, רומני מוביל או נמצא בשוויון מול אובמה - כך מספרים הסקרים הבין-ארציים אחרי שהציגו פיגור של רומני במשך חודשים.

מבט מעמיק מגלה תמונה מורכבת עוד יותר, אבל זה לא מנחם - גם לא את אובמה. הבחירות בארצות הברית נערכות ממדינה למדינה, הן לא כלל-לאומיות (כמו למשל בישראל). כתוצאה מהנוהל הזה, הבחירות בארצות הברית הופכות למאבק מוזר על קולות הבוחרים במדינות המתנדנדות.

מאבק על כל קול במדינות המתנדנדות

מספיק אמריקנים עדיין מקווים. מן
מאבק עיקש במדינות המפתח. ג'ונתן מן|צילום:

על פי הסקרים שנערכו השבוע באוהיו, המדינה שעשויה להיות החשובה ביותר עדיין לא החליטה. אובמה אמנם מוביל שם בינתיים, אבל על פי הערכות ב-CNN, רומני מוביל בצפון קרוליינה ובאינדיאנה ומיזורי - שלוש מתוך המדינות ה"מתנדנדות".

חשוב להזכיר שיש עוד הרבה מקום לשינוי. אובמה מתבל את מאמציו בהרבה מאוד קפאין עם מה שנקרא "מסע מרתון עם 48 שעות טיסה". על פי ההערכות, הוא טייל מרחק של 10,000 קילומטרים במהלך יומיים השבוע: מטוס האייר-פורס 1 דילג מחוף לחוף ועצר בדרך בלא פחות משמונה מדינות.

גם רומני שינה את המדיניות שלו והצליח להפתיע , אפילו את הנשיא. סדרת הפאשלות שאפיינו את הקמפיין שלו נפסקה והמועמד הרפובליקני נתפס על ידי ציבור של מיליוני המצביעים שצפו בעימותים - הציבור הגדול ביותר שהסתכל לכיוונו של רומני אי פעם, כאדם רהוט ומשכנע.

אחרי ההופעה הבוטחת והסמכותית שלו במהלך העימות הראשון והעלייה בסקרים שהגיעו אחר כך, רומני הפך להיות דמות יותר רגועה ומפויסת בעימותים השני והשלישי מול אובמה. הוא אמר שהוא מסכים עם הנשיא בכמה סוגיות והציג את המדיניות שלו בדרך שיכולה להגיע גם למצביעים שאינם עונים על המאפיינים של הרפובליקני הממוצע. למשל, הוא אמר שלא יקצץ במיסוי לעשירים ולא יסכן את ארצות הברית בעוד קונפליקט מעבר לים, גם לא במדינות כמו סוריה או אירן. אם כי בכל הקשור אליהן, רומני האשים את הנשיא פעמים רבות באזלת יד.

שינויים בתפישות - ובמדיניות

אובמה מוצא את עצמו מבקר מדיניות שעל פי רומני, הוא מעולם לא הציע. "הוא משתנה כל הזמן, הוא הולך אחורה וקדימה לצד הזה ולצד הזה", אמר אובמה. "יש לנו שם טוב למצב הזה שהוא עובר, אני חושב שאפשר לקרוא לזה 'רומניזיה'". מאז שהחל לרוץ לראשונה לתפקיד הנשיא, במירוץ של 2008, אובמה בעצמו שינה את המדיניות שלו וזנח הבטחות במגוון נושאים - סגירת מחנה המעצר במפרץ גוונטנאמו והרפורמות בחוקי ההגירה האמריקנים.

לקווי מדיניות יש מאפיינים שניתן לצפות מראש. ניתן לצפות מראש שיהיו שינויים. השינוי האמיתי שרומני עושה, מעבר לכל, הוא השינוי בסיכויים של אובמה להיבחר שוב. לנשיא האמריקני יש פחות משבועיים לעבוד קשה כדי לשנות את זה.