ראש הממשלה נפתלי בנט נחת אמש (שבת) בברלין ונפגש עם קנצלר גרמניה אולף שולץ, שעות לאחר פגישתו המפתיעה במוסקווה עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שבה דן עימו במשבר באוקראינה במהלך יומה העשירי של המלחמה.
זמן קצר לאחר הפגישה עם פוטין, שארכה כשלוש שעות, שוחח בנט גם עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ועדכן אותו בפרטי הפגישה. השניים שוחחו פעמיים לאורך הערב. זאת, אחרי שזלנסקי סירב אתמול לענות לטלפון מראש הממשלה, כפי שחשפנו אמש לראשונה ב"חדשות סוף השבוע".
השיחה עם זלנסקי התקיימה מהמטוס, זמן קצר לפני שבנט המריא לברלין - שם פגש את קנצלר גרמניה אולף שולץ. הפגישה בין השניים, ארכה כשעה וחצי ובמהלכה שוחחו על מספר סוגיות, בהן המצב בין אוקראינה ורוסיה.
לאחר פגישתו עם פוטין שוחח בנט גם עם נשיא צרפת עמנואל מקרון שידע אף הוא על קיום הפגישה. מסתמן שהמהלך תואם כבר במהלך השבוע, כששולץ ביקר בישראל. בנט, המנהיג היחיד מהמערב שנפגש בימים אלה עם פוטין, המריא אתמול בבוקר לפגישה באופן חריג במהלך יום שבת.
במוקד השיחה: המצב באוקראינה, הסכם הגרעין והקהילות היהודיות
בסוכנות הידיעות רויטרס ציינו שבנט הציע לתווך בין רוסיה לבין אוקראינה. מלבד המלחמה באוקראינה, בנט ופוטין דנו בפגישה גם במשא ומתן על הסכם הגרעין עם אירן ועל חופש הפעולה האווירי של ישראל בסוריה. עוד שוחחו השניים גם על מצבם של הישראלים והקהילות היהודיות כתוצאה מהקונפליקט, ובנט ביקש לייצר מסדרונות הומניטריים שיאפשרו ליהודים להתפנות ולעלות לישראל. בכיר ישראלי שעמו שוחחנו טען כי "יש עוד אדוות שייצאו מהאירוע הזה", ושצריך לחכות להן.
בבית הלבן עודכנו בדבר הפגישה, והאמריקנים אף עודדו את קיומה. גורם מדיני ציין שבנט מתואם גם עם גרמניה וצרפת, תוך שיח שוטף עם אוקראינה. עוד ציין הגורם כי הפגישה התקיימה לאחר שורה ארוכה של שיחות שקיים ראש הממשלה עם מנהיגים בשבוע האחרון. גם הטורקים עודכנו בפגישה שתוכננה בחשאיות ואפשרו לראש הממשלה לטוס מעל שטחם באמצעות מטוס פרטי. שרי הממשלה והקבינט, לעומת זאת, לא עודכנו לפני הפגישה ולא ידעו עליה דבר.
יחד עם בנט נכחו בפגישה שהחלה סביב השעה 16:30 (שעון ישראל) גם שר השיכון והבינוי זאב אלקין שמסייע בתרגום - כך לפי הודעת ראש הממשלה. עוד השתתפו בפגישה גם ראש המטה לביטחון לאומי אייל חולתא, היועצת המדינית של בנט שמרית מאיר ודוברו מתן סידי.
הדרישה הרוסית שעשויה לתקוע את המו"מ עם אירן
בשעה שבנט עשה את דרכו למוסקווה, רוסיה הציגה לארה"ב דרישה חדשה: לתת ערובות שהסנקציות שהוטלו עליה בעקבות הפלישה לאוקראינה לא יחולו כלל על הקשרים הכלכליים בין רוסיה לבין אירן. לפי התכנון, ההסכם שבישראל לא מרוצים ממנו צריך היה להיחתם כבר בשבוע הקרוב, אך כעת נראה שהמלחמה באוקראינה עשויה לשבש זאת - וייתכן שיש לכך קשר לשיחות של בנט עם פוטין. מהצד השני, בקרמלין ביקשו במהלך הפגישה התחייבות שישראל לא תעביר נשק לאוקראינה.
סגן שר החוץ עידן רול התייחס לפגישה באולפן חדשות 12: "אני לא רוצה להתייחס לפגישה עצמה, אבל מתחילת הדרך ישראל אמרה שהיא תומכת בפתרון דיפלומטי של המשבר. מתחילת המשבר עשינו כל מה שנתבקשנו או יכולנו להועיל בו. זה עדיין הקו. ככל שראש הממשלה בנט, שנמצא בקשר שוטף עם שני הצדדים - יתבקש, וככל שמדינת ישראל תתבקש לסייע בפתרון דיפלומטי, נשמח לעשות את זה. ועדיין, אנחנו לא מרכז העניין ולא מתווכים. אנחנו 'מה שאפשר'".
השיחות הקודמות של בנט עם זלנסקי ופוטין
ביום רביעי שוחח בנט בתוך שעתיים גם עם פוטין וגם עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, והאישור לכך שבנט יגיע לרוסיה ניתן בעצם במהלך השיחה עם פוטין. "הדברים נראים רע כרגע בשטח אבל חשוב להבין שאם מנהיגי העולם לא יפעלו במהירות, זה יכול להיות הרבה יותר גרוע", אמר ראש הממשלה לאחר שיחותיו עם שני המנהיגים מוקדם יותר השבוע.
"אני מדבר על אובדן חיי אדם רבים, הרס מוחלט של אוקראינה ומיליוני פליטים - אבל זה לא מאוחר מדי", המשיך בנט את דבריו בהתייחסות לאותן שיחות. "באחריות השחקנים הגדולים בעולם לפעול מהר כדי להוציא את שני הצדדים משדה הקרב לשולחן המשא ומתן". הקרמלין הודיע מצדו לאחר אותה שיחה כי "פוטין אמר לבנט שהתחשבות באינטרסים הביטחוניים של מוסקווה היא בין התנאים המרכזיים ליישוב הסכסוך".
ביום חמישי ביקר זלנסקי את התנהלותו של בנט ביחס למשבר, וטען שהוא ציפה לתמיכה גדולה יותר באוקראינה מצדו. "ראיתי תמונה של יהודים בכותל המערבי עטופים בדגל אוקראינה", אמר זלנסקי בשיחה עם כתבים שבה בתגובה על שאלתו של שליח "עובדה" איתי אנגל. "אבל אני לא מרגיש שגם ראש הממשלה שלהם עוטה את הדגל".
הדיווחים על כך שישראל עשויה לתווך במשא ומתן בני הצדדים החלו כבר לפני כשבוע. ביום ראשון עזב בנט את ישיבת הממשלה למשך כ-40 דקות שבהן שוחח עם פוטין, ולאחר מכן טענו בקרמלין שבנט הציע את העזרה הישראלית בתיווך בין הצדדים. גורם ישראלי מסר אז שבנט אמר לפוטין כי "ישראל מוכנה לסייע ככל שתתבקש ובכל עת ביישוב המשבר ובקירוב הצדדים, נוכח מעמדה המיוחד אשר מאפשר לה להשיג אוזן קשבת מכולם". זאת, לשבת שביום שבת שעבר דווח שזלנסקי ביקש מבנט לתווך בשיחות ואף לארח אותן בישראל.
זלנסקי סירב מוקדם יותר לשוחח עם בנט
בתוך כך, אמש דיווחנו לראשונה ב"חדשות סוף השבוע" שזלנסקי סרב לקבל שיחת טלפון מבנט במהלך יום שישי - שעה שהנשיא האוקראיני כבר ידע על הפגישה הצפויה של ראש הממשלה הישראלי והנשיא הרוסי. עם זאת, הערב נשמע קול אחר באוקראינה שלפיו הם מייחלים להצלחה של בנט בתיווך בין הצדדים ומקווים שהוא יצליח לשכנע את פוטין לגשת למשא ומתן אמיתי. לאחר הפגישה עם פוטין, כאמור, שוחחו השניים. בלשכת ראש הממשלה הכחישו את הדיווח.
למרות המצב הרגיש שבו נמצאים בירושלים בכל הקשור להתנהלות מול מוסקווה, השגריר הישראלי לאו"ם גלעד ארדן הצביע ביום רביעי בעד ההצעה לגינוי של רוסיה בעקבות הפלישה לאוקראינה.