משרד החוץ הישראלי פרסם בסוף השבוע האחרון דוח שמסכם את הסיוע ההומניטרי שניתן לאוקראינה מאת מש״ב – סוכנות הסיוע הלאומית של ישראל, לפיו הסיוע ניתן ״בהתאם להנחיותיהם של ראשי הממשלה נפתלי בנט ויאיר לפיד". לפי הדוח, עם פרוץ המלחמה ההתמקדות העיקרית הייתה במתן סיוע מיידי לטיפול בצרכים הדחופים ביותר של המדינה - זאת חרף התנגדותו של שר הביטחון בני גנץ לסייע בהעברת נשק, לאחר שהצהיר מוקדם יותר החודש כי ״ישראל לא תעביר לאוקראינה מערכות נשק ממגוון שיקולים אופרטיביים״.
לפי משרד החוץ, "ישראל הייתה המדינה הראשונה והיחידה בעולם שהקימה ופרסה בית חולים שדה אזרחי בשטח אוקראינה, שטיפל באלפי פליטים". כחלק מהסיוע ההומניטרי, ישראל השיקה רכבת אווירית שהעבירה לאוקראינה יותר מ-200 טון של ציוד רפואי, ציוד חורף, תרופות, ואספקה בסיסית ופרטים חיוניים נוספים. על פי הדוח, שגרירות ישראל בקייב מובילה מבצע נוסף להובלת משאיות הנושאות עשרות אלפי קילוגרמים של מוצרי מזון בסיסיים עבור פליטים אוקראינים שמתמודדים עם חוסר ביטחון תזונתי ועם היעדר שגרה.
עוד פורסם בדוח כי הזרוע הישראלית סיפקה כרבע מיליון ארוחות ארוזות מראש, וכמעל 1.6 מיליון מיכלי מים סיוע לפליטים שחיים במקלטים ללא גישה מוסדרת למים נקיים. תחת השם ״ידיים מסייעות ודיפלומטיות״, ישראל אף הציבה נציגים במעברי הגבול עם חמש משכנותיה של אוקראינה כדי לסייע לפליטים שנמצאים ליד הגבולות. בנוסף, כל שגרירויות ישראל במדינות הגובלות קיבלו תקציב מיוחד לרכישת ציוד חימום לחלוקה במעברי הגבול.
תזכיר משרד החוץ מפרט על סיוע לטווח ארוך שניתן לאוקראינה שכולל 10 ערכות לטיפול במים, כאשר כל אחת מסייעת באספקת מים עבור כמאה אלף בני אדם. בתזכיר נכתב כי בהתבסס על "צרכים נוספים שצוינו על ידי רשויות הבריאות של אוקראינה״, ישראל סיפקה 6 מגה-גנרטורים שנרכשו על ידי משרד החוץ אשר מבטיחים אספקת חשמל לשישה בתי חולים באוקראינה – זאת מלבד בית חולים שדה ישראלי שהוקם וטיפל באלפי פליטים: "במסגרת מבצע מורכב, ישראל סיפקה ציוד טכני ורפואי וחשוב מכך, רפואי, שכלל צוותים טכניים ומיוחדים לתקופה של שישה שבועות שהשאירו לצוותים האוקראינים ציוד רפואי רב", כך לפי הדוח.
ישראל הציעה גם תוכנית שיקום רפואי ארוך טווח - תוכנית לאזרחים וללא-אזרחים שנפצעו במלחמה, ותכנית אונקולוגית המביאה ילדים אוקראינים חולים בסרטן לישראל יחד עם הוריהם. במסגרת זו, משרד החוץ אף מבצע גם תכניות הכשרה מקיפות לאנשי מקצוע אוקראינים בתחומים שונים, זאת מתוך ניסיונה הרב של ישראל במצבי טראומה. תוכניות אלה כוללות קורסים המתמקדים בטראומה, עזרה ראשונה, טיפול בנפגעי אלימות מינית ועזרה ראשונה פסיכולוגית ובמסגרתה מתבצעת הדרכה בישראל של מאות מתרגלים אוקראינים.
דיווח אוקראיני: ישראל העבירה 4 אמבולנסים משוריינים
דיווח אוקראיני מפרט גם הוא את ממדי הסיוע של אנשי הנציגות הישראלית. לפיו, אנשי הסוכנות הישראלית העניקו טיפול רפואי ליותר מ-6,000 פצועים אוקראינים והעניקו טיפול רפואי ל-20 חיילים אוקראינים שנפצעו קשה והועברו לטיפול בישראל. על פי הדיווח, ישראל אף העבירה ציוד רפואי שכולל 85 ערכות עזרה ראשונה, 4 אמבולנסים משוריינים ויותר מ-15 טון של ציוד רפואי.
ישראל אף העבירה במסגרת ״עזרה לשעת חירום״ כ-3,500 קסדות, 1,000 מסיכות אב"כ, עשרות מערכות לסינון אוויר, 2,000 אפודים ומאות חליפות מגן לחיילי הנדסה קרבית. באוקראינה דיווחו שהסיוע כלל גם הענקת מלגות לסטודנטים ולחוקרים אוקראינים מטעם האוניברסיטה העברית.