ביממה האחרונה ישראל מביעה ביקורת חריפה בפני אוקראינה שהיא לא תקבל את המצב שבו היא מתווכת כנה בין הצדדים - ומנסה להביא את המלחמה לסיומה, בעוד אוקראינה ממשיכה בקו הניצי, כך פורסם אמש (שלישי) במהדורה המרכזית. "לא הגיוני שאנחנו ננסה לעזור ואתם תתקפו אותנו", נאמר בשיחות שהתנהלו בין ירושלים לקייב.

סיקור מלחמת רוסיה-אוקראינה ב-N12:

השיחות התקיימו בין הדרגים הבכירים פחות והבכירים יותר. ואכן, היום יצאו מאוקראינה 2 התבטאויות חריגות על רקע הביקורת בתקופה האחרונה. ההתבטאות הראשונה הייתה של הנשיא זלנסקי, שהודה בציוץ בטוויטר לראש הממשלה בנט על התיווך. האמירה השנייה היא ההתנצלות של שר חוץ האוקראיני על הדברים הקשים שהטיח בחברת אל-על, שכלפיה טען שהיא "מתפרנסת מכסף מהול בדם אוקראיני".

חיילים אוקראינים נוסעים על רכב צבאי משוריין  (צילום: ap)
חיילים אוקראינים נוסעים על רכב צבאי משוריין בפאתי קייב, אוקראינה|צילום: ap

במקביל, היום התקיימה עוד שיחה של בנט גם עם זלנסקי וגם עם פוטין. אחרי השיחה עם פוטין, מהקרמלין נמסר שפוטין אמר לבנט את שהוא מעריך שסבב השיחות השלישי בין רוסיה לאוקראינה יצליח. זלנסקי הודיע אחרי השיחה עם ראש הממשלה הישראלי: "דנו בדרכים לסיים את המלחמה ואת האלימות".

נראה, שבירושלים מאמינים שאפשר לפשר בין הצדדים ושהפערים ביניהם דווקא מצטמצמים. זלנסקי אמר אמש לרשת האמריקנית ABC שהוא "התקרר" בעניין כוונתו להצטרף לנאט"ו, וברוסיה כבר אומרים שהם שואפים לפרז לא את כל אוקראינה, אלא רק את השטחים שבמחלוקת. בשיחה בין בנט ובין שני המנהיגים עולה הסוגייה של פינוי ישראלים ויהודים תחת הלחימה. בנט הגדיר היום בשיחות הפנימיות את הסיפור הזה כ"יעד מספר 1 של ישראל לתקופה הקרובה".

רוסיה אוקראינה (צילום: AP Photo/Maya Alleruzzo)
אוקראינים נוחתים בישראל. ראש הממשלה הגדיר את הצלת הישראלים והיהודים כיעד מספר 1|צילום: AP Photo/Maya Alleruzzo
ילדים במחנה פליטים על גבול אוקראינה (צילום: רויטרס)
ילדים במחנה פליטים על גבול אוקראינה|צילום: רויטרס
פוטין הבוקר (צילום: Alexei Nikolsky, AP)
העריך שסבב השיחות השלישי יצליח. פוטין|צילום: Alexei Nikolsky, AP

שקד: "ישראל 'תארח' 25 אלף אוקראינים"

מוקדם יותר אמש שרת הפנים איילת שקד פרסמה את מתווה הקליטה של פליטים אוקראינים לא יהודים. במסגרת המתווה, ישראל "תארח", כך על פי השרה שקד, 25 אלף אזרחים אוקראינים. אלא שמבט לנתונים מגלה ש-20 אלף מהם כבר שהו בארץ לפני המלחמה.

3,000 מהם נכנסו לארץ מאז החלו הקרבות, כך שבעצם ישראל תקלוט עוד 2,000 פליטים נוספים בלבד. אותם אנשים יקבלו אישור שהייה לשלושה חודשים, תבוטל עבורם הערבות שהם שילמו עד עכשיו בשדה התעופה והם יוכלו להגיש בקשה מקוונת באתר משרד החוץ. כך שהתלאות בנתב"ג ייחסכו מהם.

עולים ארצה מאוקראינה (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
אוקראינים נוחתים בנתב"ג|צילום: תומר נויברג, פלאש 90

עוד נדבך חשוב בהכרזת שקד היום הוא החלק של האזרחים הישראלים בנושא. הם יוכלו להגיש בקשה לארח עד משפחה גרעינית אחת בלבד - והאזרחים האוקראינים שהם מבקשים לקלוט יקבלו עדיפות.