ביפן ממשיכים להיאבק בדליפה הרדיואקטיבית בפוקושימה, אבל נראה כי כבר לפני כשנתיים הוזהרו השלטונות בטוקיו מפני תרחיש אימים בכור הגרעיניים במקרה של רעש אדמה חזק, תסריט שכרגע קורם עור וגידים.
רוצים לקבל עדכונים שוטפים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אתר ההדלפות "ויקיליקס" פרסם כי בדצמבר 2008 הזהיר בכיר בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם כי כללי הבטיחות שהונהגו בכורים הגרעיניים היפנים היו "מיושנים", והתריע כי רעשי אדמה חזקים באזורים שבהם הם ממוקמים עלולים לגרום ל"בעיה רצינית".
לפי הדיווח, שהובא ב"טלגרף" הבריטי, הבטיחה הממשלה בטוקיו לעדכן את אמצעי הבטיחות במתקני הגרעין במדינה - מה שלנוכח השלכות הצונאמי, מעורר שאלות רבות על האם אכן ביצעה יפן את שהבטיחה והאם ניתן היה למנוע, או לפחות לצמצם, את נזקי האסון הכבדים.
החששות מפני ליקויי הבטיחות במתקני הגרעין ביפן ובמדינות נוספות בעולם עלו בדיונים שערכו בטוקיו מנהיגי שמונה המדינות המתועשות (ה-G8). במברק רשמי שנשלח מהשגרירות האמריקנית ביפן והגיע לידי אתר ההדלפות, צוטט בעילום שם מומחה גרעין מטעם סוכנות האו"ם שאמר כי ב-35 השנים שקדמו לכינוס, עודכנו נהלי הבטיחות בכורים ביפן שלוש פעמים בלבד.
בין היתר, נכתב שם כי אותו המומחה "הזהיר כי כמה רעידות אדמה שהתרחשו בתקופה האחרונה באזורי הכורים ביפן ערער, בחלק מהם, את יציבות יסודות המבנים. זוהי בעיה רצינית שדורשת טיפול מיידי באמצעי הבטיחות".
נוסף על כך, נכתב במסמך כי בממשלת יפן התנגדו לצו בית משפט שהורה על סגירת תחנות כוח גרעיניות במדינה, מחשש שאלו לא יוכלו לעמוד בפני רעשי אדמה חזקים. בית המשפט המקומי החליט אז להוציא את הצו וקבע כי לנוכח תמונת המצב מאותה התקופה, "קיימת אפשרות שהתושבים המתגוררים באזורי הכורים הגרעיניים יהיו חשופים לקרינה רדיואקטיבית במקרה של תקלות".
למרות כל האזהרות: הממשלה התנגדה להשבתת הכורים
בית המשפט היפני הזהיר גם כי מתקני הגרעין יוכלו לשרוד רעידות אדמה בעוצמה של 6.5 בסולם ריכטר בלבד, כשהרעש האחרון שגרם לאסון היה בעוצמה של 9 בסולם ריכטר.
לפי מסמך קודם שנחשף גם הוא, ממרס 2006, לא היו שותפים לחששות מפני בטיחות מתקני הגרעין ביפן אנשי סוכנות האטום המקומית בטוקיו. "התעשייה הגרעינית היפנית מנוהלת באופן בטיחותי. כל הבדיקות הוכיחו כי כללי הבטיחות שנקבעו הם מחמירים ומבוצעים כראוי". בעקבות ההתנגדות העזה והעקבית בממשלת יפן לצו הסגירה, הוא בוטל לבסוף ב-2009.
במברק אחר שנשלח משגרירות ארצות-הברית בטוקיו לוושינגטון נכתב על חשש מפני פעילות תחנות הכוח הגרעיניות החדשות שהפעילה יפן, בטענה שאלו עושות שימוש בדלק גרעיני ממוחזר באופן שעלול לסכן את הבטיחות.
במסמך צוטט דיווח מעיתון יפני, שבו נכתב כי "התנהלות תחנות הכוח הגרעיניות ביפן והמדיניות הרשמית של המדינה בנושא הבטיחות האטומית מסוכנות מאוד. זה נובע, בין היתר, מניסיון לנקוט אמצעי יעילות מוגברים שבאים על חשבון הבטיחות בהם".
באותו המסמך נטען גם כי טארו קונו, בכיר בבית התחתון בטוקיו, הזהיר דיפלומטים אמריקניים ב-2008 דיפלומטים כי בממשלת יפן נהגו לטייח תקלות במתקני הגרעין. הוא אף הזהיר כי הם התעלמו מהקריאות לנסות ולאתר מקורות אנרגיה חלופיים ובטיחותיים יותר כאלטרנטיבה לגרעין, כמו הפקת חשמל באמצעות רוח.
"במשרד הכלכלה, המסחר והתעשייה בטוקיו מטייחים תאונות גרעיניות. הם מטשטשים את העלות האמיתית של התקציב שמועבר לתחנות הכוח האטומיות ואת הבעיות שמהן סובלת תעשיית הגרעין", נכתב במברק. "הוא גם הזהיר כי רעידות האדמה התכופות ביפן הגבירו את החשש מפני בטיחות מתקני הגרעין".
רעידת אדמה ביפן - הסיקור המלא:
ניסיונות נואשים לצנן את הכור בפוקושימה
צפו: הרגע בו הכה הצונאמי בערי יפן
חיילים אמריקנים ספגו קרינה גבוהה
משרד החוץ יצר קשר עם כל הישראלים ביפן
צפו: פיצוץ נוסף בכור הגרעיני בפוקושימה
צילומי הלווין חושפים את החורבן ביפן
יפן: ניצול חולץ מלב ים אחרי יומיים