הסוף לחגיגת הסיליקון? דפי אינטרנט וירחוני האופנה מלאים בפרסומות שמקדמות ניתוחים קוסמטיים, אבל כעת, לאור הכותרות חוצות האוקיינוסים על הבעיות הרפואיות שנגרמות מאותם השתלים - מומחים, רופאים וחוקרים מזהירים את המושתלות - שתלים הם דאגה לכל החיים.
הדיון העולמי סביב השתלים החל בצרפת, או יותר נכון בחברה הצרפתית PIP ששיווקה את השתלים שלה לכל העולם. היום, כשרבים מהשתלים שהחברה ייצרה מתפרקים בגופן של המושתלות יותר מכל יצרנית אחרת, תשומת הלב מופנית לכל תעשיית ניתוחי ההשתלות.
איך הגענו לכאן, איך נוצר מצב שבו ניתוח קוסמטי מוביל לכשלים רפואיים? קצת היסטוריה: השתלים נמצאים בשוק מ-1960 אחרי ששני מנתחים פלסטיים מטקסס החלו לעבוד עם יצרנית הסיליקון "דאו קורנינג". האישה הראשונה שעברה ניתוח השתלה נכנסה לחדר הניתוח ב-1962 , גם היא מארצות הברית. מאז בין 5 ל-10 מיליון נשים בכל העולם השתילו בגופן סיליקון.
המראה טבעי, המגע דומה לדבר האמיתי
שתלי הסיליקון נחשבים לבעלי מראה טבעי יותר ובעלי מגע טבעי יותר, אבל ההשלכות של הסיליקון על הגוף מביא יותר ויותר ביקורת.
ב-1992 הרגולטור האמריקני הורה להפסיק ולהשתמש בשתלים מפני ש"הבטיחות שלהם למשתמשים לא הוכחה", אולם ההחלטה התהפכה ב-2006, אחרי שהרשות הפדראלית אישרה לחברת ג'ונסון כנד ג'ונסון לייצר את השתלים, בתנאי שיעקבו אחרי מצבן של כמה מאות מושתלות.
בבריטניה, ניתוח הגדלת חזה הוא הניתוח הנפוץ ביותר. זו הסיבה שגם מערכת הבריאות נאלצת להתמודד עם הכי הרבה מקרים של הסתבכות ההשתלות. הניתוח נפוץ מאוד גם באמריקה הלטינית, בברזיל יש בין 200 ל-300 אלף ניתוחים, בכל שנה.
הסיליקון לא לבד בזירה, יש סוגים נוספים של שתלים. יש למשל שתלים מרקמות טבעיות שנלקחו ממקומות אחרים בגוף, זו השיטה הנהוגה במקרים של השתלת חזה לנשים שעברו כריתת שד או אחרי טיפולים כימותראפיים.
הטיפול בשתלים נמשך כל החיים
אבל רוב הניתוחים נעשים בעזרת סיליקון, או חומרים דומים מאוד שנתמכים על ידי סיליקון, ומוחדרים בניתוח שמוגדר פשוט אבל נעשה בדרך כלל תחת הרדמה מלאה ונמשך שעה וחצי.
היום, מומחים מזהירים ומצהירים שמי שמשתילה בגופה את החומרים, תיאלץ לטפל בהם כל ימי חייה. "שתלי חזה לא מחזיקים מעמד כל החיים, צריך להחליף אותם בנקודה עתידית מסויימת", נכתב באתר "חברת המידע על השתלות הבריטית", הם מאשרים שהמוצרים השתפרו עם השנים, חלקם יכולים להחזיק מעמד 25 שנים בגוף, אבל לא לכל החיים.
הם מזהירים וטוענים שבפעמים רבות הורים קונים, כמתנה לנערה, ניתוח להגדלת חזה, אבל אותה נערה תיאלץ לשוב לשולחן הניתוחים לפחות עוד פעמיים במהלך ימי חייה, כדי לטפל בשתלים.
הם מזהירים גם מכאבים אחרי הניתוח, סיכון לזיהומים, דליפה, דימום ואפילו לעתים, יצירת נמק וקטילת רקמות חיות סמוכות. גם המנתחים בארצות הברית מספרים לכל מטופלת על הסכנות. הניתוחים. ניתוח אמור לעלות 5,000-8,000 דולר. בכל מקרה שהניתוח זול יותר, צריך לבדוק מי בדיוק עורך את הניתוח ומה בדיוק הוא משתיל.