בוושינגטון מאיימים, אך המרב עושה מאמץ לאפשר למשטר האירני לרדת מהעץ. קת'רין אשטון, שרת החוץ של האיחוד האירופי, כתבה לראש תכנית הגרעין בטהרן כי שש המעצמות - חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וכן גרמניה - מקבלות את הצעתה של טהרן לשוב לשולחן המשא ומתן.
אשטון מייצגת את בריטניה, ארה"ב, רוסיה, סין, צרפת וגרמניה, שהוזמנו לדיון על ידי משטר הרפובליקה האסלאמית לפני מספר שבועות במכתב קצר. תשובתה הגיעה לאחר שבועות של התייעצות עם נציגי כל המעצמות.
במכתב שנשלח לאשטון בחודש שעבר, כתב סעיד ג'לילי, האחראי למו"מ בנושא הגרעין באירן, הצעה לפיה השיחות יחודשו אחרי קיפאון של יותר משנה ואמר שלטהרן יש "יוזמות חדשות" לשים על השולחן.
"לבנות ביטחון בין הצדדים"
"השבתי היום למכתבו של ד"ר ג'לילי מ-14 בפברואר", אמרה אשטון. "הצעתי לחדש את השיחות עם אירן בנושא הגרעין". במכתבה של שרת החוץ של האיחוד האירופי היא הציעה סבב התחלתי של שיחות, כדי לבנות ביטחון בין הצדדים ואז לגבש צעדים קונקרטיים לעתיד.
אשטון הוסיפה, "מטרתנו הכללית היא עדיין פתרון מקיף וארוך טווח שישקם את הביטחון הבינלאומי באופי תכנית הגרעין האירנית, תוך כיבוד זכותה של טהרן לשימוש למטרות שלום באנרגיה גרעינית".
לדבריה, על מיקום ותזמון השיחות יש עוד להחליט, אך היא רוצה שהדבר יקרה מהר ככל האפשר. "במונחים פרקטיים", כתבה לג'לילי, "הסגנים שלנו יכולים להיפגש בעתיד הקרוב כדי להתכונן לסבב השיחות הראשון".
שרת החוץ של האיחוד פותחת את השיחות אחרי שאירופה, יחד עם ארה"ב, הודיעה על החרפת הסנקציות כדי לנסות ולגרום לטהרן לוותר ולבלום את תכנית הגרעין, אותה התכנית שנמצאת שעומדת בראש ביקורם של ראש הממשלה ונשיא מדינת ישראל בוושינגטון השבוע.