לאירן יש זכות להעשיר אורניום, אבל היא לא מתעקשת שמדינות אחרות יכירו בזכות הזו - כך אומר היום (א') שר החוץ האירני וראש צוות המו"מ עם המעצמות, מוחמד זריף, שמתווה דרך אפשרית לדלג מעל המכשולים שעלו בשיחות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
נציגי אירן ושש המעצמות מתקרבים להסכם בנוגע לתכנית הגרעין האירנית, על כך מסכימות גם מוסקבה וושינגטון, שמשדרות אופטימיות במהלך היומיים האחרונים בדבר האפשרות לסיים בדרכי שלום את המחלוקת בת ה-10 שנים.
בשיחות שנערכו בתחילת החודש בג'נווה בין אירן למעצמות (בריטניה, סין, צרפת, גרמניה, רוסיה וארה"ב) דווח שהצדדים קרובים מאוד להסכם, אבל בסופו של דבר השיחות הסתיימו ללא הסכם. דיפלומטים מהמערב שליוו את השיחות טענו שהן נבלמו בגלל התנגדותה של אירן לוותר על זכותה להעשיר אורניום. הצדדים עומדים להיפגש שוב בג'נווה ביום רביעי הקרוב.
"אנו סבורים כי זכותה של אירן להעשיר (אורניום) לא עומדת למו"מ, אבל אנו לא רואים צורך בכך שיכירו בזכות הזו מפני שזו זכות בלתי ניתנת לשלילה וכל המדינות צריכות לכבד אותה", אמר מוחמד ג'אוואד זריף לסוכנות הידיעות האירנית ISNA .
לפי חלק מהפרסומים, נציגי המערב דורשים מאירן יותר פיקוח באתרי הגרעין וסגירת הכור באראק, שיכול לייצר פלוטוניום, בעוד אירן מבקשת הקלה בסנקציות שחונקות את כלכלת המדינה.
"הגענו לשלב מאוד רגיש במו"מ ובשלב הזה, אנחנו לא רוצים לפרט בנוגע לפרטים", אמר זריף. "זה תנאי הכרחי שיסירו את הסנקציות ואת הלחץ הכלכלי שהטילו על העם האירני. אנו מתקדמים בכיוון הזה". שר החוץ האירני הביע ביטחון באפשרות להשיג הסכם, אך ציין בזהירות כי כיוון השיחות עלול להתהפך אם לא תושג תוצאה משביעת רצון: "אנחנו רוצים להגיע להסכם ולהבנות".