המצאה טכנולוגית חדשה תאפשר לרופאים לערוך ביקור חולים ולבצע בדיקה ואבחון של מחלותיהם מבלי לפגוש אותם. מי שיגיע למטופלים במקום הרופאים עצמם, הוא הרובוט Telepresence, שבעתיד יוכל להישלח גם למרחקים גדולים במיוחד, אולי אפילו מעבר לים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הרובוט יודע לנוע בין חדרים ומלבד מכשירים לבדיקות, מותקן בו מסך שמראה לחולה את פניו של הרופא המטפל. הנוירולוג ד"ר צ'אודהארי, למשל, שוחח עם לינדה פריסק המתאוששת משבץ מוחי ובדק אותה מבלי שנכח בחדרה בבית החולים בקליפורניה. בתום הבדיקה, סיפרה פריסק כי "זה היה כאילו שהוא היה כאן, וזה למרות שאני די מפונקת ואוהבת לראות את הרופאים עצמם".

השימוש הראשון ברובוט הזה נעשה במסגרת פיילוט כבר לפני חמש שנים. כעת בתי חולים במדינות אריזונה, קליפורניה ונוואדה כבר משתמשים ברובוט, גם במקרים של עזרה ראשונה. הם טוענים שבקרוב יהיה ניתן להשתמש בטכנולוגיה הזו גם במקרה של אסון. לרובוט ישנה מערכת תנועה אוטומטית והוא יודע בעצמו להימנע ממכשולים או להתמודד עמם.

ד"ר אלן שאטצל, ממתכנני ובוני הרובוט, אמר כי "אני חושב שהטכנולוגיה מאפשרת לנו להיות נוכחים וירטואלית בסביבה שזקוקה לסיוע רפואי. אנחנו מוגבלים בנושא המגע בחולה אבל כשמדובר בהערכה רפואית, אנחנו יכולים לקבל החלטות טובות ולוודא שנקבל את התוצאות הטובות ביותר עבור החולים. אני חושב שזה קרוב מאוד".

הרובוט בפעולה (צילום: רויטרס)
הרובוט בפעולה|צילום: רויטרס

טכנולוגיה שתשנה את הדרך שבה חולים יטופלו

לעיתים כשדרוש מגע, אח או אחות יכולים לסייע בהליך, אבל שאטצל סבור שבהיעדר רופא "יש לרובוט מערכת נהיגה אוטומטית שמאפשרת לנו לפעול מרחוק כאילו אנחנו לצד מיטתו של החולה. אני שומע את פעימות הלב ומקשיב לצלילים בריאות, יש לנו אוזניות לשיחות פרטיות יותר וזה מאפשר לנו הערכה מהירה של החולה, זה ממש כמו להיות עם החולה בחדר. הוא מדגיש כי "כמובן, שאין דבר טוב יותר מלראות את החולה פנים מול פנים, אבל זו האפשרות השנייה בטיבה".

ד"ר צ'אודהארי סבור שזו טכנולוגיה שתשנה את הדרך שבה חולים יטופלו. לדבריו, אם חולה ירצה חוות דעת של מומחה, גם כזה שמתגורר בצידו השני של העולם, הוא יוכל לשמוע את דעתו. "זה כבר משנה את פני הרפואה אם אנחנו מדברים על מקרי השבץ", הבהיר צ'אודהארי, "וזה קורה כבר עכשיו".

הרובוט החדשני פועל כיום במאות בתי חולים במחלקות כמו נוירולוגיה, קרדיולוגיה, ילדים ורפואה נפשית, ומשמש גם מומחי תזונה. "אני יכול לראות הרבה יותר חולים", סיפר ד"ר צ'אודהארי. "בדרך הזו אני לא מגביל את עצמי למספר חולים מסוים שנמצאים איתי".