ר
ר"מ בריטניה לשעבר מרגרט תאצ'ר|צילום: AP

מסמכים היסטוריים מרתקים נחשפו הלילה בבריטניה, מסמכים ששופכים אור על התהליך שהוביל בסופו של דבר לקריסתה של ברית המועצות והגוש המזרחי כולו. המסמכים של משרד החוץ הבריטי מתארים את התהליך בו זכה מנהיג ברית המועצות גורבצ'וב באמונה של ראש הממשלה תאצ'ר, שהצליחה לשכנע את נשיא ארה"ב כי במעצמה המסוגרת קם מנהיג אחר, והחל תהליך התקרבות למערב שלקח בסופו של דבר חלק משמעותי בפירוק הקומוניזם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

על פי החוק הבריטי, מסמכים מסווגים מותרים לפרסום לאחר 30 שנים. עם כניסתה של שנת 2014, ניתן כעת לפרסם מסמכים משנת 1984, שנה שהשפיעה רבות על העולם למעשה עד היום. על פי החומר שמתפרסם, כשהבין מיכאיל גורבצ'וב שהוא יהיה זה שיחליף את מנהיג ברית המועצות החולה צ'רניינקו, הוא יצר קשר עם משרד החוץ הבריטי במטרה להיפגש עם מרגרט תאצ'ר - ראש ממשלת בריטניה, האישה החזקה באירופה והמנהיגה הרמה ביותר במערב, שכן נשיא ארה"ב רונלד רייגן סירב להיפגש עם מנהיגים סובייטים.

"אני מצאתי את האיש כאדם שאפשר לעשות איתו עסקים. האמת שדי חיבבתי אותו", אמרה תאצ'ר לרייגן, בן בריתה הקרוב, בשיחה לאחר שנפגשה עם גורבצ'וב ודנה עימו על מירוץ החימוש של המלחמה הקרה. למעשה, זו הייתה הפעם הראשונה שהמערב הבין כי יש לברית המועצות הנהגה חדשה, שהחליפה את ההנהגה הסובייטית הוותיקה והשמרנית, שהורכבה מהמזכ"לים הקודמים - צ'רניינקו, אנדרופוב וברז'נייב.

"הוא נאמן לשיטה הסובייטית, אבל אפשר לדבר איתו"

"אין ספק שהוא נאמן לחלוטין לשיטה הסובייטית, אבל הוא מוכן להקשיב ולקיים דיאלוג אמיתי ולקבוע את דעתו לאחריו", הוסיפה ראש הממשלה. ימים בודדים לאחר הפגישה, תאצ'ר פגשה את רייגן בקמפ דיוויד וניסתה לשכנע אותו שגורבצ'וב שונה, וכי ניתן לקיים איתו שיח - בניגוד למדיניות הקשוחה של רייגן כלפי ברית המועצות, אותה כינה "אימפריית הרשע" וסירב להיפגש עם מנהיגיה.

מזכ
מזכ"ל המפלגה הקומוניסטית מיכאיל גורבצ'וב|צילום: רויטרס

בשנת 1984 מצבה הפוליטי של תאצ'ר היה קשה - שביתת הכורים הייתה בעיצומה וגרמה לכאוס חברתי בממלכה ומו"מ סיני קשוח על הונג קונג אילץ את בריטניה לוותר על הריבונות במושבה האסייתית. על הרקע הזה, הבטיחה תאצ'ר לרייגן כי אפשר יהיה לבצע התקדמות מול ברית המועצות, בניגוד לסטגנציה, העוינות והמתיחות של השנים הקודמות. "היא (תאצ'ר) אמרה שגורבצ'וב שונה, היא האמינה שיש סיכוי לפתיחות מול ברית המועצות", אמר לימים רייגן.

הניתוח של תאצ'ר הוכיח את עצמו כמשפיע ומדויק: רייגן לאט לאט שוכנע, ונפגש עם גורבצ'וב בשנת 1985. הפגישה הפיגה את המתח והעוינות בין שתי המעצמות במידה רבה, כשלימים הובן כי היה נוצר אמון בין רייגן לגורבצ'וב, אמון שהוביל לפגישות נוספות ולהסכמים שעצרו למעשה את מירוץ החימוש של המלחמה הקרה. בשנת 1987 רייגן עצמו ביקר במוסקבה - מהלך שנראה דמיוני בתחילת כהונתו. כשנשאל האם הוא עדיין חושב שהוא נמצא ב"אימפריית הרשע" הוא אמר "אלו היו ימים אחרים".

היחסים עם המערב תרמו להתמוטטות ברית המועצות

עם זאת, בפגישה בין תאצ'ר שתיעבה את הסוציאליזם לגורבצ'וב הקומוניסט התהום האידאולוגית באה לידי ביטוי. היא טענה שעליו לאפשר הגירה יהודית מברית המועצות, לשחרר את האסירים הפוליטיים וטענה אף כי גורמים בברית המועצות מסייעים כלכלית לארגון הכורים השובת, כך על פי נקודות שרשמו יועציה בשיחה. גורבצ'וב ענה כי לתאצ'ר אסור להאשים איש בבעיות של בריטניה, וכי ברית המועצות לא העבירה כספים לארגון הכורים "ככל שאני יודע".

נשיא ארה
נשיא ארה"ב לשעבר רייגן|צילום: רויטרס

במידה רבה, בפגישות אלו החל הקץ של ברית המועצות, מעצמה גרעינית אדירה ומסוגרת, ששלטה בשישית מהשטח היבשתי בעולם. היחסים הטובים של גורבצ'וב עם מנהיגי המערב רייגן ותאצ'ר גרמו לכך שברית המועצות שוב לא יכלה לאכוף בכוח את סמכותה על מדינות מזרח אירופה, שהחלו להשתחרר מעול הקומוניזם ברגע שגורבצ'וב הפסיק את הדוקטרינה לפיה ברית המועצות תאכוף את השלטון הסובייטי במדינות אלו בכוח.

אחרי נפילת חומת ברלין ב-1989, היה ברור שימי הסובייטים ספורים. הרפורמות של גורבצ'וב בארצו הענקית - הפרסטרויקה והגלסנוסט - יצאו מכלל שליטה, והיה ברור כי המפלגה ששלטה במדינה ביד של ברזל מאבדת את אחיזתה. הפיכה צבאית כושלת בקיץ 1991 הראתה שלגורבצ'וב למעשה אין כבר שליטה אפילו בצבא, ועם הכרזות העצמאות של הרפובליקות השונות, כולל רוסיה, ברית המועצות חדלה להתקיים בסוף אותה שנה.