משפטו של אנדרס ברייוויק הנורווגי, שרצח 77 בני נוער בקיץ האחרון, הוא רק נדבך אחד בתופעה רחבה הרבה יותר במסגרתה גל הימין הקיצוני השוטף את אירופה. פחות מ-70 שנה אחרי מלחמת העולם השנייה, מרוסיה ועד פורטוגל, יש יותר ויותר אנשים שחושבים כמו ברייוויק.

"הרצח הוא העונש לאלו שבגדו במדינה ונועד לבלום את הפלישה המוסלמית לאירופה", אמר ברייוויק במועל יד עם כניסתו השבוע לאולם בו נפתח משפטו באוסלו. אלא שדעות כאלה נשמעות גם בהונגריה, באוקראינה, צרפת ובמדינות נוספות: שנאה כלפי זרים, מוסלמים, צוענים, הומוסקסואלים או יהודים.

לא אוהבים יהודים (צילום: חדשות 2)
לא אוהבים יהודים|צילום: חדשות 2

מכון המחקר הגרמני "פרידריך אברט סטיפטונג" שאל עשרות אלפי בני אדם בשמונה מדינות ברחבי אירופה על השנאה האירופית לזרים, והתוצאות מבשרות רעות:

עם המשפט המקומם "היהודים מנצלים את השואה לקדם את האינטרסים שלהם", הסכימו 72% מהפולנים ו-49% מהגרמנים; עם המשפט "יש יותר מדי מהגרים במדינה שלי" הסכימו 60% בפורטוגל ו-62% מהבריטים; עם המשפט "האיסלאם היא דת שמטיפה לחוסר סובלנות" הסכימו 60% מהאיטלקים ו-53% מהגרמנים; ועם ההכרזה הגזענית "יש תרבויות נעלות ונחותות" מסכימים 49% מהפולנים ו-61% מתושבי פורטוגל.

לא רק במזרח אירופה

המכון הגרמני בדק במהלך שנת 2011 את הסיבות לצמיחת הימין הקיצוני בפוליטיקה האירופאית, ומצא שתנועות ניאו-פאשיסטיות, לאומניות וגזעניות תופסות תאוצה במיוחד במזרח אירופה, במדינות בהן מתפתחות דמוקרטיות צעירות, נטולות מסורת דמוקרטית ארוכת שנים.

סלידה מהאסלאם (צילום: חדשות 2)
סלידה מהאסלאם|צילום: חדשות 2

מפלגת "סבובודה" האוקראינית, שהייתה שותפה ותיקה של התנועה הנאצית הגרמנית מאמצע המאה הקודמת, שותפה גם לערכי השנאה של המפלגה הנאציונל סוציאליסטית הגרמנית של היטלר. המפלגה הקיצונית, שסיסמתה "גזע אחד, אומה אחת, מולדת אחת", תופסת תאוצה במערב אוקראינה, בעיר לבוב שרבים מאזרחיה התלהבו והתאכזבו מתוצאות ה"מהפכה הכתומה". את מחיר התסכול משלמים הזרים.

ה
ה"רב-תרבותיות" נכשלה?|צילום: חדשות 2

דוגמא נוספת היא מפלגת ג'וביק הלאומנית בהונגריה. חבר הפרלמנט מטעם המפלגה, ז'ולט בארארט, נשא בשנה החולפת נאום ובו אמר כי הוא מאמין שאכן היהודים היו אלו שרצחו ילדה בת ‏14 והשתמשו בדמה לאפיית מצות לפני ‏130 שנה. המפלגה הזאת, למרבה ההפתעה, זוכה לתמיכה של 20% מהרחוב ההונגרי.

_OBJ

המצב לא הרבה יותר טוב ביוון, הנאבקת בימים אלו במשבר הכלכלי החריף. גם בבולגריה ובלטביה מפלגות הימין הקיצוני תופסות תאוצה. במערב אירופה, מרין לה-פן ממתינה לתוצאות בצרפת וגם חירט ווילדרס מהולנד מנסה ליצור חזית ימנית אירופאית שתשמיע קול נגד מדיניות ההגירה למדינות אירופה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק