רובנו, אם לא כולנו, קראנו בתיכון את "יומנה של אנה פרנק", סיפור ההתבגרות של ילדה יהודיה בהולנד בצל מלחמת העולם השנייה. היומן, שתיעד את חיי הנערה במצור עד לסופה הטראגי, הפך לקאנון - אך ביפן, אלמונים השחיתו מסיבה לא ברורה יותר מ-250 עותקים של הספר בעשרות ספריות ציבוריות, והמשטרה החלה בחקירת מעשה הוונדליזם החמור.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"לראשונה הבחנו בנזק לספרים בסוף חודש ינואר בשנה שעברה, וזה רק המשיך והחריף", אמרה סאקו נישימורה, דוברת אגודת הספריות הלאומית של יפן בריאיון ל"טלגרף" הבריטי.
"אנחנו לא יודעים מי עושה את זה ולמה, אבל המשטרה חוקרת את הנושא", הוסיפה. המשטרה החלה בבדיקת מצלמות האבטחה בספריות, על מנת לפענח מדוע נקרעו עשרות דפים מתוך הספרים. על פי דיווחים ביפן, במקרים רבים מדובר באותם דפים, מה שהוביל שהוביל את המשטרה לחשד כי אותו אדם ביצע את רוב מקרי ההשחתות.
"המעשים נועדה להשכיח את זכרונה"
עותקים שנותרו בשלמותם הוסרו מהמדפים, כדי שלא ייפגעו. כעת כל אדם שירצה לעיין בספרים יצטרך לבקשם מהספרנים, לצורך פיקוח. מרכז שמעון ויזנטל הביע זעזוע מהמעשים, שנועדו "להשכיח את הזיכרון של הילדה המפורסמת ביותר מבין 1,500,000 הילדים היהודים שנרצחו בשואה".
"רק אנשים מלאים בשנאה וגזענות ינסו להשמיד את מילותיה ההיסטוריות של אנה, שהביעו אומץ, תקווה ואהבה בצל החורבן", אמר דיקן מרכז ויזנטל, אברהם קופר, שקרא לרשויות ביפן לקדם את החקירה.
פרנק החלה בכתיבת יומנה בשנת 1942, ותיעדה את חייה עד מעצר המשפחה בחודש אוגוסט 1944. אנה הקטנה מתה ממחלת הטיפוס במחנה ברגן-בלזן במרץ 1945, שבועיים לפני שחרור המחנה, בהיותה בת 15. לאחר המלחמה, אביה גילה את היומן ופרסם אותו כספר. לפני חמש שנים הספר הוסף למאגר ההנצחה של ארגון אונסק"ו, "הזיכרון של העולם".