ברק אובמה. מקצר את החופשה (צילום: חדשות 2)
יכול לנשום לרווחה? אובמה|צילום: חדשות 2

האם הכלכלה הגדולה בעולם תינצל מפשיטת רגל? הבית הלבן ונציגי המפלגה הרפובליקנית הגיעו להסכמה עקרונית על העלאת תקרת החוב של הממשל האמריקני.

על פי הדיווחים מוושינגטון, ההסכמה כוללת קיצוצים בהיקף של כ-1 טריליון דולר בתקציב והקמת ועדה מיוחדת שתמליץ על קיצוצים נוספים בתקציב או העלאות מסים שיחסכו עוד כ-1.8 טריליון דולר מהגרעון. למרות האופטימיות, פקיד בכיר בבית הלבן אמר בתגובה לפרסום כי עדיין לא הושג הסכם סופי בין הצדדים ולכן מוקדם להיות אופטימיים.

אתמול עוד דחה הסנאט האמריקני תוכנית שהעבירו הרפובליקנים בבית הנבחרים. אם סוגיית העלאת תקרת החוב בארצות הברית לא תיפתר עד יום שלישי, הכלכלה תיכנס למצב של חדלות פירעון בו הממשל לא יוכל עוד להנפיק אג"ח ולמעשה לא תוכל לממן את עצמה. במצב כזה, ארצות הברית תהפוך למעשה למדינה פושטת רגל, דירוג החוב שלה ייפגע והשווקים העולמיים ייכנסו לסחרור. כלכלני "קרדיט סוויס" העריכו השבוע כי אם תקרת החוב לא תעלה שוקי המניות בבורסה וול סטריט עלולים לצנוח בכ-30%.

תקרת החוב בארה"ב הינה 14.3 טריליון דולר וממשל אובמה מנסה להגדיל אותה כעת. הבית הלבן הזהיר בימים האחרונים כי אי העלאת תקרת החוב תהיה הרסנית לכלכלה.

אובמה קורא לעזרה מהאזרחים

נשיא ארצות הברית ברק אובמה פנה בשבוע שעבר לאזרחים האמריקנים באמצעות הרשתות החברתיות וביקש מהם לשלוח דואר אלקטרוני או לטלפן לנציגיהם בקונגרס, בדגש על הרפובליקנים שמתנגדים למהלך, ולדרוש מהם להגיע לפשרה ולסיים את משבר התקציב.

הנשיא האמריקני אף נשא נאום בוושינגטון ועמד פעם נוספת על החשיבות שבהעלאת תקרת החוב הלאומית. הרפובליקנים, מצידם, ובראשם מנהיג הרוב ג'ון ביינר, מתנגדים למהלך ודורשים קיצוץ חד בתקציבים. "הצדדים לא רחוקים מהגעה לפשרה", אמר הנשיא האמריקני בנאומו. "אסור לנו לאבד את דירוג האשראי הגבוה רק בגלל המחלוקות במערכת הפוליטית", הוסיף.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק