הפגנות בפורטוגל (צילום: רויטרס)
הפגנות בפורטוגל|צילום: רויטרס

מיליוני עובדים מכל רחבי אירופה משתתפים היום בשביתת מחאה חוצת גבולות תחת השם "יום פעולה וסולידריות". מרכז האירועים - בספרד ופורטוגל. ארגוני עובדים רבים, שאירגנו את המחאה, מוחים על הקיצוצים, העלאת המיסים ויוקר המחיה בשורת ערים ובהן מדריד, ליסבון, אתונה ורומא - שמעמיקים את המשבר וגורמים למצוקה אמיתית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

השביתה תואמה במשך חודשים על ידי ארגוני העובדים ביוון , איטליה, צרפת , בלגיה, ספרד ופורטוגל. במהלך ההפגנות התפתחו עימותים עם כוחות הביטחון המקומיים. בספרד נעצרו עד עכשיו 32 מפגינים. על פי הדיווחים, נמלי התעופה, התחבורה הציבורית, בתי הספר ומשרדים רבים לא פועלים היום, ומביאים את המדינה למצב של שיתוק. בפורטוגל - המצב דומה.

לבלום את ההתאבדות הפוליטית הזו

הפגנות סמוך לברצלונה
הפגנות סמוך לברצלונה|צילום:

"אנחנו שובתים כדי לבלום את ההתאבדות הפוליטית הזו", אמר קנדידו מנדז, ראש אחד מארגוני העובדים הגדולים בספרד. מנגד, הכלכלנים בבנק האירופאי המרכזי, סבורים שתכניות הקיצוצים והצנע הן פעולות הכרחיות להחזרת השווקים למסלול שפוי, אחרי שנים של בזבוז מיותר.

בספרד, המשבר הכלכלי הביא לאבטלה של 25%, ובמהלך היום צפויות הפגנות המוניות נגד ממשלתו של מריאנו ראחוי, שמתכנן להפסיק לבקש סיוע מאירופה ולקבל בתמורה דרישות לעוד קיצוצים. במהלך השבוע שני אזרחים ספרדים שמו קץ לחייהם כשקפצו מגגות בתיהם, רגע לפני שפינו אותם בגלל שקרסו כלכלית. השניים הפכו לגיבורי המחאה הזו.

בפורטוגל, שקיבלה סיוע אירופאי בשנה שעברה, הרחובות שקטים יותר הבוקר, אבל אנשי האופוזיציה וארגוני עובדים טוענים שבמהלך היום ייערכו כמה הפגנות מחאה בליסבון נגד המדיניות של ראש הממשלה פדרו פאסוס קאוהלו.