חשש מירידה בתפוקה (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
חיטה? לעשירים בלבד|צילום: David Silverman, GettyImages IL

מחירי המזון יוכפלו במהלך 20 השנים הקרובות, אלא אם מנהיגי העולם ינקטו בצעדי חירום וישנו את אפן גידול, הפצת ואגירת המזון בעולם כולו - כך עולה מדוח מדאיג למדי שמפרסם היום ארגון "אוקספאם".

על פי הדוח, עד שנת 2030 המחיר הממוצע של גידולי המזון הבסיסיים יעלה ב-120% עד 180%. העלייה במחירים תיגרם בגלל השינויים במזג האוויר, הגידול באוכלוסייה וחוסר האיזון בין האוכלוסיות השונות בעולם.

ברברה סטוקינג מארגון אוקספאם הסבירה כי "מערכת המזון חייבת לערוך שינויים דרסטיים כדי להתמודד עם האתגרים שהשינויים באקלים צופים לנו: מחירי מזון שירקיעו שחקים והצמצום בשטחי החקלאות, המים, והאנרגיה". בדוח שמתפרסם היום, אוקספאם מדגישה ארבעה "אזורים חסרי יציבות בנושא המזון", שבהם כבר כעת האזרחים מרגישים מצוקה.

"אחד מכל שבעה בני אדם יידע רעב בכל יום"

מזג אוויר נוח בסוף השבוע ובחג (צילום: רויטרס, חדשות)
החשש: מחירי המזון יוכפלו|צילום: רויטרס, חדשות

"אנו דוהרים לדור של משבר", אומרים באוקספאם. "אחד מכל שבעה אנשים בעולם יידע רעב בכל יום, למרות העובדה שהעולם מסוגל למנוע את המצב הזה ולהאכיל את כולם". כך למשל, בגואטמלה כבר היום חיים 865 אלף איש במחסור חמור שנוצר בעקבות הזנחה של המדינה בחקלאות, ובהודו ליטר חלב עולה לאזרח סכום השווה ל-60 שקלים.

באזרבייג'אן, גידול החיטה פחת בשליש בגלל תנאי מזג האוויר והמחירים שם עלו בעשרות אחוזים בחודשים האחרונים, בגלל המחסור והצורך בייבוא. במזרח אפריקה, לא פחות מ-8 מיליון בני אדם מתמודדים עם מחסור קבוע במזון בגלל הבצורת. "נשים וילדים הם הקורבנות הראשונים של המצב", אומרת סטוקינג.

אזהרה מקבילה הגיעה גם מהבנק העולמי שמזהיר מהעלייה במחירי שדוחקת מיליונים לחיים של עוני קיצוני. במזרח התיכון המחירים בחודש אפריל עלו ב-36% יחסית לאפריל אשתקד. בכינוס G8 האחרון, כלכלנים ומומחים הדגישו את הנתון הזה כמניע האמיתי מאחורי המהפכות בעולם הערבי וטענו שכל שלטון חדש ייאלץ להתמודד עם בעיה דומה. לדברי המומחים, העולם המערבי צריך לנקוט בצעדים מיידיים כדי לפתור את הבעיה, על ידי הקמת מנהל בינלאומי לשוק המזון.

מנהיגי העולם הצהירו כי בוועידת האקלים הקרובה שתיערך בדרום אפריקה בדצמבר, יקימו קרן גלובלית מיוחדת, "כדי שתושבי העולם יוכלו להגן על עצמם משינויי האקלים ויצוידו בכלים המתאימים לגידולים חקלאיים", לדבריהם.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק