"האזנות מותרות". אילוסטרציה|צילום: רויטרס

בית הדין האמריקני הכריע בסוגיה שהטילה ספק באופייה הדמוקרטי של ארה"ב וקבע: לסוכנות לביטחון לאומי (NSA) מותר לבצע האזנות סתר למי שחשודים כטרוריסטים ולשם מעקב אחר פעילותן של מדינות אחרות.

מנהל סוכנות הביון האמריקנית ג'יימס קלאפר הודיע כי הארגון שלו ימשיך לבצע את האזנות הסתר. הסיבה לכך שמידע זה נחשף בפני הציבור ולא נשמר בדלתיים סגורות, הינה מגמה אותה מנהיג ממשל אובמה.

לפי מגמה זו, כדי להימנע מביקורת יתרה של הציבור על אמצעי הריגול של ארה"ב, יש לחשוף כמה שיותר מידע לציבור, כל עוד מידע זה אינו פוגע ביכולות סוכנויות הביון לבצע את עבודתן.

מה שהוביל לגילוי נאות זה, ובכלל העלה את השאלה המשפטית בנוגע לחוקיות האזנות הסתר שמבצעת ארה"ב, היו הדלפותיו של הסוכן לשעבר במערך הביון האמריקני אדוארד סנאודן.

סנואודן (צילום: AP)
סנאודן. האיש שחשף את הפרשה|צילום: AP

סנאודן חשף חלק נכבד מתוך מילוני שיחות שהוקלטו על ידי מערך הביון האמריקני, מהלך אשר הוביל לביקורת קשה על האופן שבו עוקב הממשל אחר אזרחי המדינה.

הפרשה נחשפה לפני כארבעה חודשים כאשר דווח על כך שהסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי האזינה לשיחות טלפון שערכו מיליוני האמריקנים באמצעות מעקב אחר חשבונותיהם בחברות התקשורת. על פי הדיווח, הפעולות החריגות נעשו באישור סודי, שניתן על ידי בית המשפט בחודש אפריל.

כעת למרות הביקורת החריפה שעוררה הפרשה, האישור הסודי זכה לאשרור מחדש רק שהפעם הוא כלל לא סודי אלא ידוע לכל.