נשיא ארצות הברית ברק אובמה לא מוכן לסכן את המשא ומתן עם האירנים על נושא הגרעין. בנאום "מצב האומה" שנשא הלילה (ד') אובמה בפני הקונגרס האמריקני אמר כי "אם הקונגרס ירצה לקדם סנקציות חדשות כנגד אירן - אטיל עליהן וטו".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לדבריו בשם הביטחון הלאומי של ארצות הברית ושל העולם החופשי, חייבים לתת לדיפלומטיה סיכוי. "אם המנהיגים האירנים לא ינצלו את ההזדמנות אז אנו נהיה הראשונים לקדם סנקציות נוספות", אמר אובמה. "נהיה מוכנים להשתמש בכל האופציות כדי למנוע מאירן להשיג נשק גרעיני".
"אם מנהיגיה של אירן ייקחו את ההזדמנות הזאת, אירן תוכל לקחת צעד חשוב לקראת צירוף מחדש לאומות העולם", הוסיף אובמה. "ביחד אנו עשויים להצליח לפתור את אחד מהאתגרים הביטחוניים הגדולים ביותר של זמנינו ללא הסכנות שבמלחמה".
על ישראל והפלסטינים: "השיחות קשות, אך נחוצות"
"אירן כבר לא מתקינה צנטריפוגות מתקדמות", ציין אובמה והדגיש כי "בדיקות חסרות תקדים יבטיחו לעולם מדי יום שאירן לא בונה פצצה". הנשיא האמריקני הוסיף כי "בסיוע בנות בריתנו, אנחנו מנהלים משא כדי לראות אם נוכל להשיג את מטרתנו המשותפת בדרכי שלום - מניעת נשק גרעיני מאירן".
"המשא ומתן יהיה קשה", אמר אובמה בנאומו. "התמיכה של אירן בארגוני טרור כמו חיזבאללה, המאיים על בנות בריתנו, ברורה לנו. ברור לנו גם חוסר האמון שיש בין ארצות הברית לאירן. לא ניתן לטאטא את משבר האמון הזה. המגעים עם אירן לא מבוססים על אמון. הם מבוססים על כך שנוכל להבטיח שאירן לא תחזיק בפצצה גרעינית".
בנושא המשא ומתן של ישראל עם הפלסטינים אמר אובמה כי ארה"ב תומכת בשיחות המתקיימות בין הצדדים. "השיחות הקשות אך נחוצות ממשיכות להתקיים במטרה לסיים את הסכסוך", אמר. "המטרה היא להשיג מדינה עצמאית עבור הפלסטינים ולוודא קיום של שלום מתמשך וביטחון עבור מדינת ישראל - המדינה היהודית שיודעת כי ארה"ב תמיד תהיה לצידה".
נאום "מצב האומה" נישא מדי שנה בחודש ינואר על ידי נשיא ארצות הברית בפני חברי הסנאט ובית הנבחרים, על מנת לדווח למחוקקים ולציבור האמריקני על מצבה של המדינה. הדיווח השנתי של הנשיא קבוע בחוקה האמריקנית, ומקורו בנאום שנשאו המלכים הבריטים בתקופת האימפריה הבריטית בפני חברי הפרלמנט. את נאום "מצב האומה" הראשון, נשא נשיא ארצות הברית הראשון תומס ג'פרסון בשנת 1790. את המונח "מצב האומה" טבע לראשונה הנשיא פרנקלין רוזוולט בשנת 1935.