יוקיה אמאנו (צילום: AP)
יו"ר סבא"א יוקיה אמאנו|צילום: AP

עמידתה של אירן מול דרישות מעצמות המערב זוכה לחיזוק מפתיע מבכירים לשעבר בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. העיתון הבריטי "גרדיאן" מפרסם כי ביקורת רבה מופנית כנגד יו"ר סבא"א יוקיה אמאנו, בטענה כי הוא מוטה לטובת המערב ומסתמך יותר מדי על מודיעין בלתי מאומת.

מאז התמנה אמאנו, דיפלומט יפני ותיק, לתפקיד יו"ר סבא"א ביולי 2009, העמיק העימות בין המערב לבין אירן על תוכנית הגרעין ואיומים על תקיפות צבאיות נשמעים לעיתים תכופות יותר. במקביל הפכו דוחות סבא"א על אירן לביקורתיים יותר. בכירים לשעבר בסוכנות טוענים כי הדבר הרחיק לכת.

רוברט קלי, מדען כלי נשק אמריקני שעמד בראש הצוות של סבא"א בנושא עירק בזמן הפלישה האמריקנית, מצביע על הקבלות מדאיגות בין ההערכות המוטעות של המערב בנוגע לנשק להשמדה המונית בעירק לבין ההערכות הנוכחיות של סבא"א על אירן.

"הכוח מתרכז במקום אחד"

"אמאנו נופל למלכודת של דיק צ'ייני, סגן נשיא ארה"ב לשעבר. מה שלמדנו ב-2002-2003 כשהתכוננו למלחמה הוא שביקורת חיצונית חשובה מאוד ושאסור להשאיר את ניתוח הממצאים בידי קבוצה קטנה של אנשים", אמר קלי. "אז מה למדנו מאז? שום דבר. בדיוק כמו צ'ייני, אמאנו מסתמך על קבוצה קטנה מאוד של אנשים ודעותיהם לא נבדקות".

בכירים לשעבר אחרים הביעו גם הם דאגה מכך שהסוכנות חסרה דיון נמרץ, שאפיין את העידן של קודמו בתפקיד - מוחמד אל ברדעי. הם מצביעים על החלטתו של אמאנו, במרץ בשנה שעברה, לפזר את סוכנות יחסי החוץ ותיאום המדיניות, שתחת עידן אל ברדעי ערערה על כמה מההחלטות של פקחי הגרעין.

"אנחנו רואים את ריכוז הכוח במקום אחד, עם פחות גיוון בנקודות מבט", אמר בכיר לשעבר בסוכנות והוסיף כי אמאנו הקיף עצמו ביועצים שלהם גישה דומה כלפי אירן.

"על סבא"א לשמור על אמינותה"

האנס בליקס, שכיהן בעבר בתפקיד יו"ר סבא"א, הביע גם הוא דאגה בנוגע לאמינות הסוכנות. "ישנו הבדל בין מידע לבין הוכחה. אם מדובר בסוכנות אחראית עליה להיות בטוחה שהיא שואלת שאלות ולא מבססת את מסקנותיה על מידע שלא אומת", אמר. "לסוכנות יש אמינות. עליה לשמור על אמינות זו בכך שתהיה קפדנית בבחינת הראיות".

בעוד שבסבא"א סירבו להגיב על הביקורת, דיפלומטים בווינה, שם נמצא מטה הסוכנות, דווקא הגנו על ניהולו של אמאנו והצביעו על כך שחלק גדול מהחומר על הנשק האירני הועלה בעבר כשאל ברדעי עמד בראש הסוכנות.

"אפשר לטעון שאל-בדרעי היה להוט פחות בנוגע לקביעות נחרצות מכיוון שלא היה בידיו אישור של 100%", אמר אחד הדיפלומטים. "אמאנו אומר: 'אין לי אישור של 100%, אבל אין היגיון בלא לומר דבר עד שהאקדח המעשן יהיה גלוי לחלוטין'".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק