בית המשפט הבינלאומי בהאג הורה לעצור את ציד הלווייתנים שמתבצע על ידי דייגים יפנים סמוך לחופי אנטרקטיקה וקבע שהארגון היפני JARPA II, שפועל משנת 2005 והיה מעורב בהריגת אלפי לווייתנים, לא עושה זאת למטרות מדעיות. "זה נראה שמטרת ההרג אינה מדעית כי מספר מקרי ההרג חורג מהצורך המדעי", אמר נשיא בית הדין פטר טומקה מסלובקיה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בית הדין הבינלאומי קבע בפסיקתו שתכנית הציד היפנית, שבמסגרתה נהרגים בכל שנה 1,000 לווייתנים, לא עומדת בסטנדרטים שהציבה הקהילה הבינלאומית, שלפיהם כל ציד באזור יעשה רק למטרות מחקר. הפסיקה של בית הדין של האו"ם ניתנה בעקבות תלונה שהגישה אוסטרליה במאי 2010. האוסטרלים טענו שפעולות הציידים היפנים מתבצעות למטרות סחר בלבד וכינו אותן "מזעזעות".
מאבק בשלוש חזיתות
בחודשים האחרונים נערך המאבק נגד ציידי הלווייתנים בכמה מישורים: בלב הים נלחמים אנשי ארגון SEA SHEPERD (רועי הים) בספינות הדיג היפניות בעזרת סירותיהם בניסיון להפריע או לעצור את פעולותיהן. לעתים העימותים האלה מגיעים לכדי התנגשויות של ממש. במקביל, פועלים ארגונים סביבתיים בבתי המשפט בניסיון להוציא צווים נגד הרג היונקים הימיים.
המאבק חדר גם לתחום הדיפלומטי, כשפעילים למען בעלי חיים מעודדים עימות עם יפן. שרי החוץ של אוסטרליה וניו זילנד כבר זימנו השנה את שגרירי יפן בארצותיהם והביעו מחאה על כניסת ספינת דיג יפנית למים הטריטוריאליים שלהן - במטרה לתפוס את היונקים הימיים.
יפן כבר הודיעה בעבר שתפעל על פי הוראת בית הדין בהאג, אבל עד הפסיקה שניתנה היום טענו בטוקיו שציד הלווייתנים סמוך לחופי אנטרקטיקה נערך למטרות מחקר ומכאן החשיבות הרבה שבקביעת בית הדין הבינלאומי.