אסון הטבע שהיכה בפיליפינים הותיר אחריו שובל של הרס, שעל פי ההערכות גבה את חייהם של עשרות אלפים יחד עם מאות אלפים אחרים שנותרו חסרי קורת גג. במקביל, מתכוננים בווייטנאם - היעד הבא שבו צפויה לפגוע הסופה הטרופית הקטלנית "הייאן" - לתרחישי קיצון ולתסריטי אימים כגון אלו שנראו בימים האחרונים במדינת האיים. בתוך כך, בפיקוד העורף הוחלט להוציא הערב (ה') כוח חלוץ ראשוני, בשיתוף משרד החוץ לפיליפינים, שם ישנם עדיין ארבעה תרמילאים ישראלים שמוגדרים כ"מנותקי קשר", ככל הנראה בשל קריסת התשתיות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
גורם בפיקוד העורף מסר לחדשות 2 Online כי "מדובר בקבוצה מצומצמת של אנשי פיקוד העורף שיבחנו את השטח והיכן ניתן יהיה להקים בית חולים שדה. בהמשך, ייבחן האם תצא משלחת גדולה יותר". המשלחת מונה חמישה קצינים, ביניהם קציני חילוץ והצלה, קציני רפואה ונציג של משרד החוץ.
צחי, ישראלי שנמצא בהו צ'י מין סיטי (לשעבר סייגון) שבווייטנאם, סיפר על היערכות הרשויות במדינה שבדרום-מזרח אסיה. "כרגע השמיים בהירים והסופה צפויה להכות במרכז ההרים", אמר. לדבריו, הערים הגדולות שייפגעו הן הבירה האנוי ודננג שבאזור החוף הדרום-מרכזי. "מי שסובל מאסונות הטבע הללו הן בדרך כלל הערים הקטנות שנמצאות במרכז, לגבי האנוי צריך לחכות ולראות".
עם זאת, הוא ניסה לצנן את התחזיות לגבי חומרתה של הסופה. "לפי מה שקראתי היא נחלשה", ציין צחי. "היא כבר ממש לא כמו מה שהיה בפיליפינים. על פי נתוני הממשלה פונו קרוב ל-300 אלף בני אדם ורוקנו בהדרגתיות מים מהמאגרים". הצעד הזה, לדבריו, ננקט מתוך ניסיון מר של הרשויות בהתמודדות עם סופות קודמות. כמו כן, הוא ציין כי "על פי הפרסומים הממשלתיים, כ-170 אלף חיילים נשלחו לאזורים שצפויים להיפגע".
הוא הוסיף כי הפאניקה בקרב התושבים מורגשת. "אני מכיר כמה שכבר מספר ימים מתקיימים מאכילת אטריות מקופסה", אמר, אך הדגיש כי אזרחי וייטנאם כבר מורגלים במקרי אסון מעין אלה. "הם מתפנים כשאומרים להם וקושרים את הסירות. יש להם מקלטים לברוח אליהם". עוד ציין, כי ממשלת ויטנאם פנתה מבעוד מועד לממשלות אחרות בבקשה לסיוע בעגינת ספינות.
הפיליפינים: "אנשים הולכים כמו זומבים ומחפשים מזון"
אחת הסופות החזקות שנמדדו בעולם אי פעם עברה את הפיליפינים בסוף השבוע וממדי החורבן שהותירה רק מתחילים להיחשף. לפחות 10,000 בני אדם נהרגו לפי הערכות של הרשויות, כשגלי ענק פשוט מחקו כפרים שלמים וגרמו להרס טוטאלי.
הסופה שנקראת הייאן (HAIYAN) זרעה הרס ב-70-80 אחוזים מהשטחים שבהם חלפה. גם עכשיו, כשהרוחות שכחו, עשרות אלפים נותרו מנותקים ומידת הנזקים ומספר ההרוגים עדיין בגדר הערכות, כך אמר אלמר סוריה ממשטרת הפיליפינים, שטען כי כוחות חילוץ ובהם ארגוני סיוע בינלאומיים עושים את דרכם לאותם הכפרים המנותקים.
"אנשים הולכים כמו זומבים ומחפשים מזון", סיפרה ג'ני צ'או, סטודנטית לרפואה בעיר לייט, על המצוקה הקשה של הניצולים. "זה ממש נראה כמו בסרט". רוב מקרי המוות נגרמו בגלל שגלי הים הגדולים שטפו את הכל וסחפו הריסות עמוק בתוך שטח היבשה, בדומה לתופעות שראינו בצונאמי הגדול שפגע במדינות רבות באסיה בדצמבר 2004.
חייהם של 4.3 מיליון אנשים השתנו לחלוטין
בתמונות שצולמו מהאוויר ובתיעוד של הרגעים שבהם הכתה הסופה, שכללה רוחות במהירות של 313 קמ"ש, ניתן לראות בתים שהוצפו עד גובה הגג וכבישים שהפכו לנהרות."אחרי פגישה שנערכה אמש עם מושלים וגורמים רשמיים עלתה ההערכה ש-10,000 בני אדם נהרגו", אמר קצין משטרה לסוכנות רויטרס.
בסוכנות האו"ם, שאנשיה מעבירים סיוע הומניטרי לפיליפינים אומרים כי "ההרס עצום ויותר מ-330 אלף איש נותרו ללא בית. חייהם של 4.3 מיליון אנשים ב-36 מחוזות הושפעו מהסופה".