בפעם ה-12 - פרס נובל לישראלים: באולם הקונצרטים בשטוקהולם התקיים הערב (ג') טקס הענקת פרס נובל בכימיה לפרופ' אריה ורשל ופרופ' מייקל לויט, שניהם אזרחים ישראלים-אמריקנים. יחד איתם קיבל את הפרס גם עמיתם האמריקני מרטין קרפלוס. את טקס הענקת פרס נובל העברנו בשידור ישיר כאן בחדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שר המדע, הטכנולוגיה והחלל יעקב פרי בירך הערב את שני חתני הפרס: "מדובר בהמשך מסורת חסרת תקדים שמסתכמת בשמונה חתני וכלות פרס נובל ישראלים בתחום המדעים, אך בד בבד זכייתם מציבה זרקור על האתגר הלאומי האמיתי - להחזיר את המוחות הישראלים הביתה".

פרופ' ורשל במעמד קבלת הפרס (צילום: רויטרס)
אריה ורשל מקבל את פרס נובל|צילום: רויטרס

אמש ערכה הקהילה היהודית בשטוקהולם טקס קבלת פנים מיוחד לשני המדענים הישראלים, שזכו בפרס על פיתוח מודלים רב-מימדיים ממוחשבים למערכות כימיות מורכבות. "זה יום מאוד מרגש לישראל ולא בפעם הראשונה", אמר שר התקשורת והשר להגנת העורף גלעד ארדן בשטוקהולם.

לויט: "פרס נובל הזה ישראלי משורשו"

את תחילת המחקר פורץ הדרך שלהם בשנות ה-70 עשו השניים במכון ויצמן ברחובות. בהמשך הם עברו לארצות הברית והמשיכו במחקר. שניהם מחזיקים אומנם באזרחות אמריקנית, אבל למרות הכל מדגישים שוב ושוב את זיקתם לישראל. "פרס נובל ישראלי משורשו", אמר לויט אמש בשיחה עם רה"מ נתניהו. "תנצלו אותי. אני רוצה להיות מנוצל בתור בעל פרס ישראלי".

מייקל לויט מקבל את פרס נובל (צילום: רויטרס)
מייקל לויט מקבל את פרס נובל|צילום: רויטרס

החוקר הישראלי-אמריקני פרופ' ורשל נולד בישראל בשנת 1940, למד בטכניון וסיים את תוארו הראשון בשנת 1966. ורשל המשיך את לימודיו במכון ויצמן, שם קיבל את תוארו השני והדוקטורט בשנת 1969. לאחר מכן עבר ללמד באוניברסיטת דרום קליפורניה, וזכה לתקן פרופסור.

מייקל לויט, בעל אזרחות אמריקנית, בריטית וישראלית, חולק גם הוא קשר מיוחד לישראל: לויט לימד בעבר במכון ויצמן, ואף התחתן עם ישראלית כשגר בארץ. לויט ואשתו עברו לאחר מכן לקליפורניה, וכיום חולקים את חייהם בין קליפורניה לרחובות.