איפה אדוארד סנואודן מסתתר? אתר ההדלפות "ויקיליקס" טען הבוקר כי הוא סייע למדליף פרשת ההאזנות בארה"ב להימלט מהונג קונג ולקבל מקלט מדיני במדינה אחרת, שרק נרמז אודותיה כי מדובר במדינה דמוקרטית. על פי הדיווח, אנשי האתר ארגנו לסנואודן את המסמכים הדרושים בכדי לצאת מהונג קונג. סוכנות הידיעות הרוסית אינטרפקס מדווחת כי היעד הסופי שלו הוא קובה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
נשיא רוסיה התייחס הבוקר לדיווחים על האפשרות שסנואודן עושה את דרכו מהונג קונג למוסקווה. "לא ידוע לי על כוונתו של סנואודן להגיע לשטח המדינה", מסר פוטין בהודעה רשמית ששוגרה ממשרדו, והוסיף כי הוא לא יודע כלל מהן תכניותיו של סנואודן.
על פי הדיווחים, סנואודן הצליח להימלט מהונג קונג על מטוס של חברת אירופלוט, ובשלטונות הונג קונג אישרו ל-CNN את דבר יציאתו מהארץ. בעיתון The South China Morning Post פורסם כי הוא יצא בטיסה של החברה הרוסית למוסקווה, אבל היעד הסופי שלו היה אקוודור או איסלנד.
סנואודן, שעבד עבור הסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי, מואשם בארצות הברית בריגול. הוא מואשם בגין גניבת רכוש של ממשלת ארצות הברית, חשיפה של מידע מודיעיני, הדלפת מידע לגורם לא מאושר והאשמות בנושא ריגול שעשויות - אם יתקבלו - להביאו למאסר של עשרות שנים בבית הכלא.
בבית הלבן הודיעו היום כי הם פנו באופן רשמי להונג קונג וביקשו ממנה להסגיר את סנואודן לידיהם, אם כי לטענת משרדו של אובמה, "הונג קונג עדיין לא ענתה לחלוטין לדרישות החוקיות של ארה"ב המעוגנות בחוק של הונג קונג".
סנואודן הודה - וברח להונג קונג
מוקדם יותר החודש נחשף כי סנואודן הוא שהדליף את הסודות על תכניות מעקב אמריקניות מסווגות שיצרו סערה ציבורית. על פי המידע שחשף סנואודן, הסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי האזינה לשיחות טלפון שערכו מיליוני אמריקנים, לקוחות של חברת התקשורת Verizon - אחת מחברות התקשורת הגדולות בארה"ב. על פי הדיווח, הפעולות החריגות נעשו באישור סודי, שניתן על ידי בית המשפט בחודש אפריל האחרון.
הצו הורה לחברת התקשורת להעביר לידי הסוכנות מידע על שיחות שאזרחי ארה"ב ערכו ביניהם מדי יום וגם שיחות בינלאומיות. ככל הנראה מדובר בפרשת ההאזנות הגדולה ביותר שידעה המדינה, שהיקפיה אף גדולים יותר מפרשת "ווטרגייט", שהביאה להדחתו של הנשיא ריצ'ארד ניקסון.
האתר שחשף את הפרשה הוא ה"גרדיאן" הבריטי, שהציג את הצווים השנויים במחלוקת שהוצאו בחשאי עליהם חתמו שני שופטים, שלדברי ה"וושינגטון פוסט" הם שופטים מכהנים שיש בסמכותם להוציא צווים כאלה. לטענת ה"גרדיאן", השופטים הסבירו כי האישור ניתן תחת החוק ללחימה בטרור, שהוצא בעקבות מתקפת הטרור של 11 בספטמבר 2001.