ביקורת בעקבות החלטת סעודיה לוותר על מקום במועצת הביטחון של האו"ם: משרד החוץ הרוסי אמר כי הוא "מופתע" מההחלטה של סעודיה לוותר על מקומה במועצת הביטחון. הרוסים הגדירו את הצעד "מבלבל", וטענו כי הנימוק הסעודי - הכישלון בטיפול בנושא הסורי - הוא "מוזר".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"בהחלטה זו, ערב הסעודית הוציאה עצמה מהעבודה המשותפת של האו"ם, שתומך בשלום וביטחון בינלאומי", נאמר בהודעת משרד החוץ הרוסי.
חיזוק לא צפוי לעמדה הסעודית הגיע דווקא מצרפת: דובר משרד החוץ הצרפתי הודיע כי ארצו "חולקת את תחושת התסכול" של ערב הסעודית ממועצת הביטחון. הדובר, רומיין נדאל, הסכים עם טענת הסעודים ל"מוסר כפול" מצד האו"ם, בעיקר בכל הקשור למשבר בסוריה.
"אנחנו נמצאים בדיאלוג עם סעודיה על הנושא הסורי, וחולקים את התסכול שלהם מהשיתוק במועצת הביטחון", אמר נדאל, וציין כי ארצו מנסה להציע תיקונים לזכות הוטו הניתנת לחברות הקבועות במועצת הביטחון.
גורם במועצת הביטחון אמר כי ההחלטה הייתה "לחלוטין לא צפויה". "חיפשנו תקדים בהיסטוריה של המועצה, ולא מצאנו". שהגורם ציין כי סעודיה פעלה במשך שנים רבות על מנת להצטרף למועצה, לפני הודעת הפרישה.
מקור דיפלומטי נוסף ציין כי "יהיו בחירות חדשות לתפקיד, אך ייתכן שיהיה ניתן לשכנע את ערב הסעודית לשנות את עמדתה". המקור הוסיף כי "אין שום דבר שנוי במחלוקת לגבי הבחירה בסעודיה לתפקיד, אך הם הבהירו את דאגתם מהנושא הסורי והפלסטיני בשבועות האחרונים".
"למועצת הביטחון יש מוסר כפול"
קודם לכן הודיעה ערב הסעודית כי היא מוותרת על מקומה כחברה מתחלפת במועצת הביטחון של האו"ם. "למועצת הביטחון יש מוסר כפול שמקשה עליה לסיים מלחמות ולפתור סכסוכים בעולם", נאמר בהודעת משרד החוץ בריאד.
על פי ההודעה, ערב הסעודית לא תשמש חברה במועצה עד שלא יונהגו בה שינויים מרחיקי לכת, אך לא צויין באילו שינויים בדיוק מעוניינת הממלכה. ככל הנראה, הרקע לאי האמון של ערב הסעודית במועצה הוא חוסר יכולתה לטפל במלחמת האזרחים בסוריה, בשל תמיכתה של רוסיה, לה יש זכות וטו, בנשיא סוריה אסד. ערב הסעודית תומכת במורדים.
החברות הקבועות במועצה הן ארצות הברית, בריטניה, צרפת, רוסיה וסין, ויש להן זכות וטו על החלטותיה. שאר החברות במועצה מתחלפות.
פקחי הארגון למניעת הפצת נשק כימי הודיעו אמש כי בדקו 50% מארסנל הנשק הכימי של סוריה. בכיר בארגון ציין כי הבעיה המרכזית שמפריעה לעבודת הפקחים היא הסכנה הביטחונית. בהודעת הארגון צויין כי משלחת האו"ם לסוריה ואנשי הארגון למניעת הפצת נשק כימי ביצעו בדיקות ב-11 אתרים בהם מוחזק נשק כימי במדינה. על פי ההודעה, נשק הושמד בשישה מתוך 11 האתרים שנבדקו.