ראש ממשלת בריטניה לשעבר מרגרט תאצ'ר מתה היום בגיל 87. תאצ'ר הייתה ראש הממשלה שכיהנה לזמן הממושך ביותר כראש ממשלה במאה ה-20, מהשנים 1979 - 1990, והאישה היחידה שהחזיקה בתפקיד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כינויה של ראש הממשלה השמרנית ניתן לה על ידי עיתונאי רוסי שקרא לה "אשת הברזל". בבריטניה אימצו את התואר בגלל מדיניותה הבלתי מתפשרת והמנהיגות הנחושה שהפגינה, הפוליטיקה הנוקשה ויש שאמרו אכזרית, שבזכותה הוצמד לה המונח "ת'אצ'ריזם".
דרכה הפוליטית לא היתה סוגה בשושנים. רק אחרי ניסיונות ממושכים וכישלונות הצליחה לבסוף להיכנס לפרלמנט הבריטי ב-1958 וזכתה למושב מטעם המפלגה השמרנית.
למרות שהחזיקה בדעות שמרניות קיצוניות, תמכה תאצ'ר בין היתר בהפיכת הפלות לחוקיות וזכויות הקהילה הגאה. ב-1979 כאשר נכנסה למעונו הרשמי של ראש ממשלת בריטניה, ברחוב דאונינג 10, היא הובילה רפורמות כלכליות מרחיקות לכת שהצעידו לדעת רבים את הכלכלה הבריטית לקדמת הבימה העולמית. אחד המהלכים השנויים במחלוקת שבהם נקטה היתה העלאת המע"מ לשיעור של 15%,
צעד שהוביל לאינפלציה, אבטלה גואה ומיתון ועורר את זעמם של רבים מהבריטים.
"לכל אלה המחכים בנשימה עצורה, למה שנוהגים לכנות בתקשורת סיבוב פרסה, יש לי רק דבר אחד לומר תסתובבו אתם, הליידי הזו לא מסתובבת", ענתה בתגובה לפרשנים שחזו כי "אשת הברזל" תשנה את מדיניותה. למרות הביקורת, העקשנות של תאצ'ר הובילה לצמיחה בבריטניה וירידה באינפלציה בטווח הארוך. כך נטבע המושג "תאצ'ריזם" כשם שני למדיניות כלכלית חסרת פשרות כדי להשיג מטרות פוליטיות.
תאצ'ר עם עזיבתה את התפקיד: "עונג בלתי רגיל לשרת את המדינה"
ב-1982 התמודדה תאצ'ר עם הפלישה של החונטה הצבאית בארגנטינה לאיי פוקלנד שהיו תחת שליטה בריטית. תוך מספר ימים נכבשו מחדש האיים. מהלך זה לפי ההערכות הוא שהקנה לה ניצחונה בבחירות של 1983.
בכהונה השנייה הסתערה תאצ'ר על איגודי העובדים מה שהוביל לגל של שביתות. חזית נוספת ניהלה מול האיחוד האירופי כשהיא דוגלת בחברות מוגבלת בקהילה האירופית, כך שתבטיח סחר חופשי ולא תגביל את הכלכלה הבריטית.
היא שבה ונבחרה לכהונה נוספת ב-1987 אבל הפעם סדקים רבים נפערו במפלגתה נוכח מדיניות המסים שהנהיגה. ב-1990 הגיעו הסדקים לכדי משבר כשסגן ראש ממשלתה, ג'פרי האו התפטר. חברי קבינט החלו להגיע אל לשכתה ובזה אחר זה הביעו חוסר אמון ביכולותיה כראש ממשלה. ב-23 בנובמבר הודיעה "אשת הברזל" על התפטרותה.
אחרי שנבחרה לכהונה שנייה המשיכה תא'צר במאבקה העיקש. באחד מקרבותיה הנודעים, פתחה חזית גם מול איגודי העובדים בבריטניה כשהיא נחושה להמעיט בכוחם. הצעדים שנקטה הובילו לסדרת שביתות, כשהמפורסמת בהן היא שביתת כורי הפחם.
גם באיחוד האירופי נאבקה תאצ'ר. היא לא היתה נגד חברות בקהילה האירופית אך האמינה שהיא צריכה להיות מוגבלת בצורה שתבטיח סחר חופשי ותחרות אפקטיבית. היא סרבה להצעה של האיחוד ליצירת מבנה פדרלי והגברת הריכוזיות בקבלת ההחלטות ולא שעתה להפצרות של מקורביה להתגמש בנושא. "אשת הברזל" חשה כי הקהילה האירופית עלולה להגביל את כלכלת בריטניה.
"אשת הברזל" הפכה לחלשה ופגיעה פוליטית. האישיות הלוחמנית שלה וחוסר הנכונות להקשיב לדעותיהם של אחרים הם שהקיצו עליה בסופו של דבר את הקץ. ב-22 בנובמבר, אחרי התפטרותו של האו, התייצבו בלשכתה זה אחר זה חברי הקבינט והביעו חוסר אמון ביכולתה להמשיך בתפקיד כראש ממשלת בריטניה. למחרת היום הודיעה תאצ'ר על התפטרותה.
"זה היה בשבילי עונג בלתי רגיל לשרת את המדינה הזו כראש ממשלה, אלו היו שנים שמחות", הצהירה תאצ'ר עם עזיבתה את דאונינג 10 וטענה כי השאירה אחריה מדינה במצב טוב הרבה יותר מכפי שהיתה טרם נכנסה לתפקידה כראש ממשלה.
אחרי הפרישה הפכה תאצ'ר לחברה בבית הלורדים וכיהנה כנשיאה של מוסדות אקדמיים. ב-2003 הלך לעולמו בעלה והיא נותרה לבדה. ב-2001 עברה שבץ קל ובשנותיה האחרונות שב ועלה שמה לא פעם לכותרות בשל בעיות בריאות. היום הלכה לעולמה האישה הבלתי מנוצחת, "אשת הברזל".