"דמוקטיה", המונח הכי מדובר באזורנו בשנה החולפת - נראה שממציא עצמו מחדש בימים אלו בטורקיה. במדינה המטיפה לשכנותיה על דמוקרטיה מהי, נעצר השבוע הרמטכ"ל לשעבר אילקר בשבוג, שכיהן בתפקיד בין 2008 ל-2010 - בחשד כי הוביל ארגון טרור שביקש לבצע הפיכה צבאית במדינה. בעבור הטורקים, שחוו כבר שלוש הפיכות צבאיות במאה הקודמת, מדובר באיום של ממש.
המעצר, שעורר סערה רבתי, שב להציף את סוגיית היחלשותו הנמשכת של הממסד הצבאי בטורקיה - עד לא מזמן טאבו ברחוב הטורקי: כבר לא רק "רפורמות אזרחיות" של ממשלת ארדואן, שנועדו לצמצם את סמכויות הקצינים - כי אם מצוד נקודתי אחר אנשי צבא. לפני חצי שנה רעשה המדינה בעקבות התפטרות צמרת הצבא על רקע מחלוקות עם ארדואן - ומאז מאות לובשי מדים נעצרו בחשד כי תכננו מזימה נגד הממשל.
"המעצר הזה מאשר שהממסד הצבאי בטורקיה מאבד במהירות את כוחות ושהממשלה משתלטת לחלוטין על הצבא", אומר הפרשן הטורקי פאדי האקורה. "זה ממש לא מפתיע. יותר מ-10% מהקצינים הבכירים בצבא טורקיה נמצאים כעת בכלא". ולא די בכך. בשנה החולפת התלוננו אינטלקטואלים, סופרים ואפילו בכירים במערכת המשפט כי גורמי ביון מקומיים מצוטטים להם ועוקבים אחר פעילותם.
גם הפרשנים הטורקים תוהים
אך את האזרח הטורקי עדיין קשה לשכנע שגל אנטי-דמוקרטי שוטף את מדינתו. "מי שמבצע טעות, חייב לתת על כך את הדין - בין אם מדובר באדם מן השורה, רמטכ"ל או פוליטיקאי", אומר תושב איסטנבול. "מי שפועל באופן בלתי חוקי ובצורה לא צודקת נגד החברה, חייב לעמוד לדין".
מאז פרוץ אירועי "האביב הערבי" מצטיירת טורקיה כסלע האיתן שניצב בפני הסערה הפוקדת את האזור. בחזה מתוח מדלגים ארדואן ואנשיו בין המדינות הפוסט-מהפכניות, מנסים להטיף למהפכניים כי עליהם לאמץ את "הנוסחה המנצחת" הפועלת בטורקיה: משטר דמוקרטי בו יש מקום לעדנת האסלאם בשנים האחרונות, ומוסד צבאי בעל חשיבות.
אך גם הפרשנים בטורקיה מתחילים לתהות: האם כך זה עובד אצלנו היום? מאמר מערכת בעיתון "זמאן", שפורסם לאחר התפטרות צמרת הצבא הטורקי בחודש יולי, גולל את סיפור ההדרדרות במעמדו של הממסד הצבאי במדינה מאז עליית ממשלת ארדואן ב-2002. "אם בעבר מחלוקות בין פוליטיקאים לאנשי צבא היו מסתיימות בהתפטרות של הפוליטיקאים - היום זה הפוך", נכתב. ביקורת קשה נמתחה על ארדואן, בטענה כי העיסוק הקדחתני שלו במעשיהם של קציניו, שהוא בגדר פרנויה של ממש, החלישה משמעותית את יכולתם לנהל את ענייני הצבא - מה שמסביר את הכשלונות במערכה מול ארגון ה-PKK הכורדי.