בזה אחר זה עולים היום מנהיגי העולם אל בימת הוועידה ה-65 של העצרת הכללית של האומות המאוחדות. אחרי נשיא ארה"ב, נשיא טורקיה, נשיא סין ומנהיגים רבים אחרים - הגיע תורו של נשיא אירן, מחמוד אחמדינג'אד, להגיב מעל אותה במה. את הוועידה אנו מעבירים בשידור חי ומיוחד כאן בערוץ החדשות של חדשות 2 באינטרנט.

נשיא אירן פתח את נאומו בסדרה של ברכות איסלאמיות דתיות, אולם במהרה עבר למתקפה חזיתית על מדיניות ארה"ב וכמובן על ישראל. "האירוע של 11 בספטמבר הותיר בעולם השפעה עזה", אמר אחמדינג'אד. "כמעט כל הממשלות גינו את ההתקפה על בנייני התאומים, אבל אז מכונת התעמולה נכנסה לפעולה. הדרך היחידה להילחם בטרור, טענו מעצמות המערב, היא באמצעות כיבוש אפגניסטן ארה"ב אומרת ש-3,000 בני אדם נהרגו באירועי ה-11 בספטמבר. צר לי עליהם, אך אין זה מהווה צידוק למותם של מאות אלפים בעירק ובאפגניסטן".

עם הישמע דברים אלו, קמו ויצאו מהאולם רבים מנציגי מדינות המערב, ובראשם נציג ארה"ב. אבל נשיא אירן המשיך בשלו: "ישנה תיאוריה לפיה המודיעין האמריקני הוא שאחראי לאירוע בנייני התאומים. אחרים אומרים כי גורמים בתוך הממשל יזמו את האירוע כדי לעזור לכלכלה ולהציל את היישות הציונית. רוב המומחים בעולם מסכימים לכך. ייתכן שהיה מדובר במתקפת טרור, אבל עד היום איש לא הוכיח זאת ושאלות רבות נשארו פתוחות.  קבוצת טרור אחת מצליחה להתל בכל המודיעין האמריקני. ארה"ב צריכה ללמוד מאירן כיצד להילחם בטרור".

"ישראל רוצחת אזרחים ומבצעת פשעים בשכניה"

אחמדינג'אד עולה לנאום, הערב באו
אחמדינג'אד עולה לנאום, הערב באו"ם|צילום: reuters

"הפלסטינים ממשיכים לסבול, מזה 60 שנה מהיעדר אוטונומיה, הגבלת תנועה, והיעדר גישה למים ולצרכים הומניטריים מדי יום. בתיהם נהרסים מדי יום, והמשטר הציוני מגרש אותם מאדמותיהם. ישראל רוצחת אזרחים ומבצעת פשעים בשכניה. ישראל פתחה ויזמה את כל המלחמות בהן נטלה חלק. המשטר הזה, שנהנה מתמיכת רוב מדינות המערב, מאיים על מדינות האזור ורוצח פלסטינים. היהודים הם הטרוריסטים שתקפו את משתתפי המשט והרגו אזרחים. המתנגדים לציונות מוגדרים אנטישמיים, אבל הפיתרון ייכשל משום שזכות הפלסטינים היא לפלסטין כולה. הריבונות של הפלסטינים הוכרה ברחבי העולם, הפליטים הפלסטיניים צריכים לחזור לאדמותיהם".

"האו"ם נכשל בהתמודדות שלו עם ההמלצה למנוע מארה"ב לצאת למלחמה בעירק ובאפגניסטן, וכך הוא גם נכשל בהתמודדותו מול המשטר הציוני. האו"ם נכשל גם בהיעדר היכולת שלו לפרק את כל העולם מנשק להשמדה המונית, ולאפשר במקביל למדינות להחזיק באנרגיה גרעינית לצרכי שלום", הוסיף נשיא אירן.

"אנרגיה גרעינית לכולם, נשק גרעיני לאף אחד"

"הפצצה הגרעינית היא הנשק הנורא ביותר וצריך לאסור אותה בחוק. אבל חלק מהחברות במועצת הביטחון מחזיקות בפצצה גרעינית, ומונעות ממדינות אחרות להשתמש באנרגיה גרעינית, ובינתיים משפרות את יכולותיהן. אני מציע כאן ששנת 2011 תהיה שנת הפירוק הגרעיני. אנרגיה גרעינית לכולם, נשק גרעיני לאף אחד. על האומות המאוחדות לפעול לפירוק הנשק הגרעיני בכל העולם". לדברי אחמדינג'אד, "אירן מוכנה לשתף פעולה עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, על בסיס עקרון של שוויוניות וכבוד - ולא על בסיס עקרון של עליונות של צד אחד על פני השני".

לקראת סוף נאומו התייחס אחמדינג'אד לתקרית הכומר שאיים לשרוף את הקוראן, ואמר: "לאחרונה שמענו על אנשים שרצו לשרוף את הקוראן. הקוראן הקדוש קורא לצדק, חמלה ואהבת האל האחד והיחיד. האמת לא יכולה להישרף, משום שהאל ודברו הם נצחיים. כל אקט של שריפה הוא מרושע. בשם האומה האירנית אני קורא לכל המאמינים: זה הקוראן וזה התנ"ך (מניף את שני הספרים בשתי ידיו), אנחנו נותנים כבוד לשניהם ושניהם חשובים לנו".

 

נאום אובמה: "בשנה הבאה גם פלסטין תהיה באו"ם"

הנשיא אובמה, היום באו"ם|צילום: רויטרס

הנשיא אובמה התייחס בנאומו תחילה לנושא הגרעין האירני ואמר כי "אנו מוכנים לדיון עם אירן בנושא הגרעין, אבל היא צריכה להוכיח את כוונותיה בתחום, להפגין מחויבות ברורה ולאמת בפני העולם שתוכניתה הגרעינית היא לצרכי שלום. אני מציע לקיים דיון, ואמרתי כבר כאן באולם הזה: אירן תצטרך לשאת בהשלכות של מעשיה". בהמשך אמר הנשיא כי "אנו רודפים אחרי הקיצונים ביותר בעולם, אנחנו מונעים מהם את הנשק המסוכן בעולם. אנו שואפים לעולם בלי נשק גרעיני".

בהמשך עבר הנשיא האמריקני לנושא ישראל והפלסטינים, ואמר כי "אחרי 60 שנים בקהילת האומות, אסור שקיום ישראל יהיה נושא לויכוח. ישראל היא מדינה ריבונית, והבית ההיסטורי של העם היהודי". אובמה ערב לביטחונה של ישראל והצהיר כי "מי שינסה לפגוע בלגיטימיות של ישראל, ייתקל בהתנגדות חזקה ובלתי מעורערת של ארה"ב".

"אלה הכמהים לכינון מדינה פלסטינית צריכים להפסיק לנסות להרוס את ישראל", לדברי אובמה. "המאמצים לאיים או להרוג ישראלים לא יסייעו כלל לעם הפלסטיני. טבח ישראלים חפים מפשע אינו התנגדות, זה חוסר צדק".

"יותר דם יישפך אם לא יושג הסכם"

נשיא ארה"ב התייחס בהרחבה לשיחות השלום והזהיר מכישלונן. "חישבו על האלטרנטיבה. אם לא יושג הסכם, הפלסטינים לעולם לא יידעו גאווה וכבוד שבאים עם המדינה שלהם", אמר אובמה. "הישראלים גם לעולם לא יידעו את הוודאות והביטחון שבאים לצד שכנים ריבוניים ויציבים המחויבים לדו קיום. המציאות הקשה של דמוגרפיה תתממש ויותר דם יישפך".

המנהיג האמריקני ציין בנאומו כי הסכסוך האזורי במזרח התיכון נמשך כבר זמן די רב וגבה קורבנות רבים, כך שאין טעם לדחות ולעכב את החתימה על ההסכם המיוחל. "אנחנו יכולים לחזור לכאן בשנה הבאה, כמו שעשינו ב-60 השנים האחרונות, ולשאת נאומים ארוכים", אמר.

"אנחנו יכולים לעשות זאת - או שאנחנו יכולים לומר שהפעם יהיה שונה: שהפעם לא ניתן לטרור, לחוסר הסדר, להעמדות הפנים ולפוליטיקה קטנונית לעמוד בדרך", קרא הנשיא.

אובמה סיים את דבריו בתקווה כי בשנה הבאה כבר יושג הסכם שלום היסטורי. "הפעם עלינו לשאוב מהסובלנות שנמצאת בליבן של שלוש הדתות הגדולות, שרואות באדמת ירושלים קדושה. אם נעשה זאת, נחזור לכאן בשנה הבאה ויהיה לנו הסכם שיוביל לחברה חדשה באו"ם - מדינה פלסטינית עצמאית, שתחיה בשלום לצד ישראל", סיכם אובמה.

נשיא טורקיה: "עדיין מצפים להתנצלות של ישראל"

נשיא טורקיה עבדאללה גול, היום באו
נשיא טורקיה עבדאללה גול, היום באו"ם|צילום: רויטרס

מנהיגים מהעולם כולו נואמים היום מול אורחי ועידת המועצה הכללית ה-65 של האו"ם. את סדרת הנאומים הראשונה פתח שר החוץ הברזילאי קלסו לואיס נונס אמורים, אחריו נאמה הנשיאה התורנית של שוויץ ואחריה עלה לנאום הנשיא אובמה. בשעות אחר הצהריים (זמן מקומי) עלו גם הנשיא הטורקי עבדללה גול ומנהיג סין וון ג'יבאו, ובערב צפויים לנאום גם נשיא אירן מחמוד אחמדינג'אד ומלך ירדן עבדאללה.

נשיא טורקיה, עבדאללה גול, בירך בנאומו על דוח ועדת החקירה שהקימה מועצת זכויות האדם של האו"ם בנושא המשט לעזה, ובירך את אובמה על מאמציו לחדש את השיחות. "טורקיה תמיד תמכה במאמצי השלום", אמר גול, "אבל לפני שיהיה שלום צריך לפתור את המצב ההומניטארי בעזה. טורקיה עדיין מצפה להתנצלות רשמית על אירועי המשט ולפיצוי של משפחות ההרוגים והפצועים".

הכינוס שהתחיל היום מספק פלטפורמה בינלאומית ל-192 חברי הארגון הבינלאומי כדי לקדם עניינים דיפלומטיים - מעל בימת אולם העצרת ומאחורי הקלעים. השנה צפויים נושאים כמו האיום האירני על העולם המערבי, זכויות האדם, המשבר הכלכלי והסכסוך במזרח התיכון להיות הנושאים הבולטים בדיונים.