פיצוץ באירן, ארכיון (צילום: חדשות 2)
"פגיעה ממשית במערך הטילים", הפיצוץ באירן|צילום: חדשות 2

הפיצוץ העז שהרס את אתר הטילים סמוך לטהרן לפני כשלושה שבועות גרם נזק של ממש לתכנית הטילים המתקדמת ביותר של המדינה, כל טוען עיתון ה"ניו יורק טיימס", שמצטט גורמי מודיעין בישראל ובארצות הברית. על פי הפרסום, הטילים שניזוקו היו הכלי העיקרי של אירן בהגנה על מתקני הגרעין שלה.

לדברי המומחים, בצילומי לווין ישנים וחדשים ניתן לראות את בסיס הטילים הסמוך לטהרן, בו פיתח הצבא האירני את הטילים המתקדמים ביותר שלו, טילים שמונעים בדלק מוצק. על פי הפרסום, האתר ניזוק בכל חלקיו באופן שפגע ביכולותיה של אירן להגיב באופן מידי במקרה של תקיפת של אתרי הגרעין באירן על ידי ישראל או ארצות הברית.

חסן טהרני מוקדם. פיצוץ מסתורי (צילום: חדשות 2)
גנרל חסן מוקדם. תאונה או מות קדושים?|צילום: חדשות 2

גם עכשיו, עדיין לא ברור מה גרם לפיצוץ. בכירים בארצות הברית אומרים שככל הנראה מדובר בתאונה שנגרמה בגלל חוסר הניסיון של אירן להתמודד עם טכנולוגיה מתקדמת. גם באירן טוענים שהפיצוץ הוא תוצאה של תאונה, אבל התייחסו לראש תכנית הטילים האירנית חסן מוקדם, שמת בפיצוץ, כ"קדוש" שמת על קידוש האמונה המוסלמית.

"כל עיכוב ביכולות של אירן הוא ניצחון"

עוד טוענים באירן שיש קשר בין הפיצוץ המסתורי לתולעת המחשבים שהושתלה בתעשיית הגרעין האירנית, ולחיסולם של מדענים אחרים במדינה.

בארצות הברית ובישראל לא ממהרים לדבר על הנושא. גורם שמעדיף להישאר אנונימי אמר לניו יורק טיימס כי "כל מה שיכול לקנות לנו עוד זמן ולעכב את בואו של היום שבו האירנים יצמידו ראש נפץ גרעיני לטיל מדויק הוא ניצחון קטן". אותו מקור מכיר היטב את הנושא לדברי הטיימס. "בנקודה הזו, ניקח כל מה שאנו יכולים להשיג, לא משנה איך זה קורה", הוסיף.

אירן והמערב שקועים בלחימת מודיעין כבר זמן רב. אמש הודיעו גורמים בצבא האירני שהפילו מל"ט אמריקני מתוחכם מעל מזרח המדינה. כעת, נמצא כלי הטיס המתוחכם בידי מומחים אירנים שלומדים את הטכנולוגיה המערבית.

אחת התיאוריות שעולות היום בנוגע לפיצוץ אחרי הפלת המל"ט טוענת שכלי טייס דומה לזה שהופל על פי הדיווחים הוא זה שפגע בבסיס הטילים האירני, אלא שהיו לו גם יכולות ירי. למרות ההערכות, בטיימס מבהירים שכנראה לא נדע לעולם מה גרם לפיצוץ מפני שהאירנים מנעו את הכניסה למקום גם מפקחי האו"ם שביקשו להגיע לאזור הפיצוץ, וממצאי החקירה נותרו חסויים.

טילים שמונעים על ידי דלק מוצק ניתנים לשיגור בזמן מינימלי ואין שום צורך "לתדלק" אותם לפני שיגור. על פי הטיימס, האירנים סומכים על הטילים האלה במערכות ההגנה שלהם על אתרי הגרעין כיוון שקל יותר להסתיר אותם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק