נשיא ארצות הברית ברק אובמה הוא הזוכה בפרס נובל לשלום לשנת 2009, כך הכריזה היום במפתיע ועדת הפרס באוסלו. הנשיא האמריקני זכה בפרס על מאמציו לצמצום הנשק הגרעיני בעולם ועל פועלו להשגת שלום עולמי, לדברי החברים בוועדת הפרס.
בנוסף פעל אובמה, הנציג האפרו-אמריקני הראשון שמנהיג את ארצות הברית, לפירוק הנשק ולהנעה של תהליך המשא ומתן במזרח התיכון מאז כניסתו לתפקיד בינואר השנה. חברי הוועדה שיבחו את אובמה על "מאמציו הכבירים לחיזוק הדיפלומטיה הבינלואמית וליצירת שיתוף פעולה בין אנשים".
רשימת המועמדים לפרס, אשר נשארת חסויה גם לאחר הזכייה, מנתה 205 אנשים, בהם ראשי מדינה ופליטים פוליטים, אך הוועדה בת חמשת החברים העניקה את מדליית הזהב לנשיא האמריקני. זכייתו המפתיעה של אובמה מוכיחה שלעתים התזמון חשוב יותר מהכל: אובמה נכנס לתפקיד שבועיים בלבד לפני מועד סיום העברת השמות לוועדה הנורבגית , ה-1 לפברואר.
"נדיר למצוא אדם בעל שיעור קומה כזה של הנשיא אובמה, אשר שובה את תשומת ליבו של העולם ומעניק לאנשיו תקווה לעתיד טוב יותר", ציינו חברי הוועדה בהחלטתם. "הדיפלומטיה שלו מבוססת על התפיסה שטוענת כי אלו שמנהיגים את העולם צריכים לעשות את זה על בסיס ערכים וגישה שמקובלת על מרבית תושבי העולם".
"יצר אווירה חדשה בשיח הבינלאומי"
"כנשיא יצר אובמה אווירה חדשה במדיניות העולמית", הוסיפו חברי הוועדה. "השיחות הרב לאומיות שוב תופסות את תפקידם המרכזי, עם דגש על התפקיד שארגון כמו האו"ם ועוד גופים בינלאומיים יכולים למלא".
אובמה הוא הדמוקרט האמריקני הבכיר השלישי שזוכה בפרס בעשר השנים האחרונות. בשנת 2007 זכה סגן הנשיא לשעבר אל גור בפרס עבור פעילותו למען שיפור האקלים. הנשיא ג'ימי קרטר זכה בפרס בשנת 2002. דיפלומטים אמריקנים נוספים שזכו בפרס הם תיאודור רוזוולט שזכה בפרס בשנת 1906 וודרוו ווילסון שזכה בו בשנת 1919.
בנוסף לתהילת עולם והכרה עבור פעילותם, זוכים חתני וכלות הפרס היוקרתי בפרס כספי בשווי 10 מיליון קרונות שבדיות שהן כ-1.4 מיליון דולרים. הפרסים יימסרו לזוכים בטקס שייערך באוסלו, בירת נורווגיה ב-10 בדצמבר.
שלושה זוכים ישראלים בפרס נובל לשלום
שלושה נציגים ישראלים נמצאים ברשימה המכובדת של זוכי פרס נובל לשלום: בשנת 1979זכה ראש הממשלה לשעבר, מנחם בגין ז"ל בפרס, שהוענק גם לנשיא מצרים דאז אנואר סעדאת, לאחר שהשניים חתמו באותה שנה על הסכם השלום בין מצרים לישראל.
25 שנים אחר כך, בשנת 1994, קיבלו את הפרס הנסף ראש הממשלה לשעבר יצחק רבין ז"ל, נשיא המדינה שמעון פרס ויושב ראש הרשות הפלסטינית לשעבר יאסר ערפאת, בעקבות מאמציהם לקדם תהליך השלום עם הפלסטינים.
בצוואה שהשאיר אחריו אלפרד נובל בשנת 1895, כתב ממציא הדינמיט ויוזם הפרס שנקרא על שמו, ש"חתן פרס הנובל לשלום צריך להיות אדם שעשה את מה שאפשר והטוב ביותר למען אחווה בין האומות".