קרי, זריף ואשטון, ארכיון|צילום: רויטרס

הסתיימה הפגישה המכריעה בז'נבה בין נציגי אירן, ארה"ב והאיחוד האירופי. ברחבי העולם מחכים לדעת מהן תוצאות הפגישה המשולשת, והאם הוחלט בה על צעד משמעותי לקראת הסכם בין המעצמות לבין הרפובליקה האסלאמית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בפגישה, שארכה כשעתיים, נכחו שר החוץ האירני זריף, מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי והממונה על מדיניות החוץ באיחוד האירופי, קתרין אשטון. סוכנות הידיעות האירנית פארס דיווחה כי חלה התקרבות בין הצדדים, וההסכם "נראה באופק". על פי הדיווח, הפגישה ערכה ב"תיאומים אחרונים" לקראת הסכם אפשרי.

אחר הפגישה, אמר סגן שר החוץ אראקצ'י כי "קיים ספק" לגבי האפשרות להגיעה לעסקה עוד הערב. "השיחהות אינטנסיביות וקשות, ולא ברור אם נגיע להסכם הלילה", אמר אראקצי לסוכנות הידיעות האירנית "פארס". "קיימת מחלוקת על הניסוח", הוסיף אראקצ'י, שלא ציין האם השיחות יימשכו יום נוסף.

הבוקר (ש') נחתו בז'נבה שרי החוץ של המעצמות לשלב המכריע של שיחות הגרעין עם אירן. לאחר הגעתם נפגשו שרי החוץ של בריטניה, צרפת, רוסיה, גרמניה, סין וארה"ב עם זריף, שאמר לכתבים כי השיחות הן רציניות וכי התקווה להסכם נותרו בחיים. סגנו, עבאס אראקצ'י, הביע תקווה כי נציגי המעצמות שהגיעו "מוכנים לקבל החלטות קשות". 

עדיין אופטימי. שר החוץ האירני זריף|צילום: AP, חדשות

שר החוץ הבריטי וויליאם הייג אמר כי השיחות "קשות מאוד". לדבריו, נציגי המעצמות הגיעו לז'נבה מכיוון שהנושאים "הינם מורכבים ויישארו מורכבים. יש פערים צרים, אבל משמעותיים". שר החוץ הגרמני, גידו ווסטרוולה , טען כי יש "סיכוי רציני" לפתרון העימות הגרעיני, אך ישנם מספר צעדים בדרך להגעה להסכם.

רוחאני: על המערב להתעלם מעמדת ישראל

בעוד שבבית הלבן מביעים אופטימיות, נשיא אירן חסן רוחאני, האשים את הלחץ הישראלי כגורם המרכזי שמעקב את הההתקדמות בשיחות. "על שש המעצמות להתעלם מהעמדה הישראלית", כתב רוחאני בחשבון הטוויטר שלו. " ישראל דואגת רק לאינטרסים שלה ולא לאלה של המעצמות".

בשלב זה נראה כי סלע המחלוקת העיקרי בשיחות הוא כור המים הכבדים שנמצא בשלבי בנייה בעארק. במערב הוא נתפס כמקור הפוטנציאלי לייצור דלק לפצצה גרעינית. אך מנגד אירן ממשיכה להכחיש כי היא מנסה להשיג יכולות צבאיות, אלא פועלת לייצור אנרגיה גרעינית למטרות שלום בלבד.

נציגיה של הרפובליקה האסלאמית טענו במהלך השיחות כי המתקן בעארק, הנמצא כ-155 ק"מ דרום מערב לבירה טהרן, נועד להפקת אמצעים רפואיים בלבד. אולם מומחים לנושא טונעים כי כור מסוג זה מתאים אך ורק להכנת פלוטוניום, שיכול לשמש את המדינה לשאיפותיה הגרעיניות.