סנדברג:
מספר 2 ברשת החברתית. סנדברג|צילום: פורבס ישראל

שריל סנדברג התעשרה השבוע ב-100 מיליון דולר ממכירת חלק ממניות פייסבוק שבבעלותה. היא מספר שתיים ברשת החברתית החזקה בעולם והיא לא מרגישה צורך להתנצל על כך, או על האג'נדה הלוחמנית שהפכה לספר. "אם הייתם אומרים לי שאוביל את השיח הפמיניסטי, הייתי אומרת שיצאתם מדעתכם", היא מודה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מה היה חסר לסנדברג, אחת הנשים החזקות בארצות הברית? תארים בהצטיינות מאוניברסיטת הרווארד היוקרתית, ראש הסגל במשרד האוצר האמריקני בגיל 29, משרת החלומות בגוגל ואחר כך בפייסבוק, שני ילדים קטנים, רזומה למופת וזוגיות מושלמת - על כל אלה היא יכולה לסמן וי. בכל זאת, משהו היה חסר.

"התחלתי כמו הרבה נשים מהדור שלי", סיפרה בריאיון לחדשות 2. "נכנסנו לשוק העבודה במחשבה שהוא יהיה שוויוני לגמרי, שנקבל הזדמנויות שהאמהות והסבתות שלנו לא קיבלו. ואז ראיתי את הנתונים במקום העבודה - בכל שנה פחות נשים הגיעו לעמדות בכירות. כתבתי את הספר 'לפרוץ קדימה' כדי לעורר דיון בנוגע למה שאפשר לעשות כדי לעודד עוד נשים להנהיג".

הזהירו אותה לא לעסוק בכך, לא להזכיר לעולם שהיא אישה, לא לחשוף את העובדה שעם כל הכבוד למאבק הפמיניסטי - גברים עדיין מנהלים את העולם. אבל סנדברג עלתה על הבמה בהרצאתה במסגרת מיזם TED, וציינה כי "יש 190 ראשי מדינות, מתוכן תשע נשים. מכלל חברי הפרלמנטים בעולם - 13% בלבד הן נשים. במגזר העסקי 15%-16% במקרה הטוב, ואפילו בחברות ללא כוונת רווח, תחום שאנו נוטים לחשוב שמובל על ידי נשים, יש רק 20% נשים בכירות. הנתונים לא השתנו מאז שנת 2002 והם הולכים בכיוון הלא נכון".

אפשר לסמוך על מספר שתיים ברשת החברתית שתדע לנהל קמפיין. היא ייסדה קהילה מקוונת וקראה לנשים לפרוץ קדימה ולהצית את המהפכה מחדש. "צריך להבין את האתגרים והדעות הקדומות שניצבים בפני נשים אך לא בפני גברים", הסבירה סנדברג. "בחתונה שלי, אחי ואחותי קמו ואמרו שהם לא אחים שלי אלא העובדים הראשונים שלי: 'שריל לא שיחקה אף פעם, היא ארגנה משחקים של ילדים אחרים', הם אמרו. כולם צחקו, אבל אם היו אומרים את זה על בן זה לא היה מצחיק, כי מבנים מצפים להוביל".

 "פחדתי שלא יהיה לי דייט לנשף הסיום אם יאמרו שאצליח"

סנדברג מוסיפה כי שאלה קהלים בכל העולם האם כונו אי פעם אגרסיביים מדי בעבודתם. התשובה - זהה תמיד. "חלק מהגברים הרימו את ידם, אבל תמיד - כל הנשים. אין אישה בכירה שזה לא נאמר לה". שבי סביב השולחן, אל תעזבי לפני שאת עוזבת לטובת הילדים ובחרי היטב את בן הזוג - אלה רק חלק מהעצות של סנדברג לנשים, מהן היא דורשת להתאמץ יותר כדי להשלים את מה שהיא מכנה "פער בשאיפה למנהיגות".

בדרך היא חושפת את כל החולשות שלה, ומספרת איך לאורך הקריירה שלה ניסתה להסתיר את העובדה שהיא, מה לעשות, כל כך מוצלחת. "בספר המחזור בתיכון כתבו עלי שאני בעלת הסיכוי הגבוה ביותר להצליח, וביקשתי מחברה שהיתה אחראית על הספר להוריד את שמי מהתואר הזה ולכתוב את שמו של מישהו אחר, כי רציתי להשיג דייט לנשף הסיום, ולא תשיגי דייט אם הוכתרת כבעלת סיכוי גבוה להצליח", מספרת סנדברג. "כשהצטיינתי בלימודי מנהל עסקים - הגברים שהצטיינו סיפרו לכולם, אני לא. עד היום אני חושבת שאני מרגישה פחות בנוח מעמיתי הגברים".

לדבריה, צאת הספר התחילה שינוי, גם קטן בינתיים: "אם צופים בפגישה בכל חברה בכל מקום בעולם, רואים איפה יושבים הגברים ואיפה הנשים - הגברים במרכז והנשים יושבות בצד. בשבוע שעבר מושל מדינה בארצות הברית אמר לי שהוא אף פעם לא חשב על כך, ומאז שקרא את הספר הוא החליט שנשים ישבו בישיבות שהוא מנהל אך ורק ליד השולחן. ככל שנדבר על כך נוכל לשנות זאת, לא משנה כמה טעון הנושא".

להחלטה שלה להציג את משנתה הפמיניסטית בספר יש מחיר אישי. סנדברג סופגת ביקורת קשה, לרוב דווקא מנשים. "זה לא שנשים מתחילות את דרכן המקצועית בשנות ה-20 עם פחות שאפתנות מגברים, אלא ששוק העבודה מעניש אותן בדרכים שונות", תקפה בראיון לרשת CNN הכלכלנית סילביה אן היולט. "נערת הפונפון של הפמיניזם", "אישה עשירה ומנותקת", הטיחו בה חלק מהמבקרים, מה שמסביר את הכותרת במגאזין טיים: "אל תשנאו אותה בגלל שהיא מצליחה". סנדברג עצמה לא מתרגשת, ואומרת כי "מי שרוצה לרצות את כולם, שלא תכתוב ספר על פמיניזם".

המבקרים אומרים גם שבמעמדה הרם קל לה לדבר, מאחר ולה יש בחירה שנמנעת מרוב הנשים, שרק מנסות לגמור את החודש ולדאוג למשפחה. סנדברג מודה כי "יש לי משאבים ייחודיים שאין לנשים אחרות ולגברים אחרים, אבל אני לא הנושא, אלא רוב הנשים בעולם כולל בישראל ובארצות הברית, שהן אמהות עובדות. אין להן ברירה, והשאלה היא האם אנחנו חושבים שצריך לשלם להן כמו לגברים. ההפרש של 21% בשכר הוא נושא קריטי מבחינתן".

סוף לסכסוך? (צילום: חדשות 2)
חיברה את ההקדמה בעברית לספר. שטראוס|צילום: חדשות 2

הספר תורגם לאחרונה לעברית עם הקדמה של עפרה שטראוס, והיא מקווה שהוא יעורר כאן עדים. בכל זאת, מדובר בבת למשפחה יהודית חמה שהיתה פעילה מאוד במאבק לשחרור אסירי ציון. אם מורה, אב רופא, כמו גם האח והאחות. "גרתי בישראל כשהייתי תינוקת, אבי עבד על הקמת תכנית למחקר רפואי באוניברסיטת תל אביב, כך שהמילים הראשונות שלי היו בעברית. למדתי בתיכון בהוד השרון סמסטר אחד, כיהודייה יש לי מקום חם בלב לישראל", סיפרה סנדברג.

היא נחשבת לאישה מאחורי ההצלחה העסקית של פייסבוק, והיא שישית ברשימת הנשים המשפיעות בעולם של המגאזין "פורבס". סביר להניח שהיא לא תישאר לנצח בעמק הסיליקון. היא רק בת 44 והבת שלה שואלת מתי תהיה אישה בבית הלבן, אבל בינתיים היא ממוקדת במטרה שלה - להראות לנשים איך לנפץ את תקרת הזכוכית: "בכל מקום מנכ"לים, בדרך כלל גברים, אומרים לי: 'את עולה לי הרבה מאד כסף, כי כל הנשים שעובדות בשבילי מבקשות העלאה'. זה שווה את הכול".