הבחירות בשוודיה: פרדריק ריינפלדט, ראש הממשלה המכהן העומד בראש גוש המרכז-ימין, זכה בקדנציה שנייה, אך לא ברוב מוחלט. המנצחת הגדולה של הבחירות האלה היא מפלגת הימין הקיצונית שעברה בפעם הראשונה את אחוז החסימה ונכנסה לפרלמנט עם 20 מנדטים. כעת ריינפלדט עומד בפני מלאכת הרכבת קואליציה לא פשוטה.
מפלגת הימין "שוודיה הדמוקרטית", שחרטה על דגלה את ההתנגדות להגירה ולאיסלאם, אמנם חוגגת כיבוש ראשון של מושבים בפרלמנט שבשטוקהולם, אך במפלגות המרכז-ימין הבטיחו שלא לשלב ידיים עם המפלגה הקיצונית.
"הבחירות מסמלות את השינוי באופייה של שוודיה"
הקואליציה המכהנת זכתה ב-172 מושבים בפרלמנט המונה 349 חברים, האופוזיציה השיגה 157 מושבים והמפלגה "שוודיה הדמוקרטית" קיבלה 20 מושבים. "אם אלו התוצאות הסופיות, אנו עשויים להתמודד עם מצב ממנו רוב השוודים רצו להימנע, מצב בו מפלגה שדוגלת בשנאת זרים תחזיק את הכוח להיות לשון המאזניים", אמר היום הפרשן הפוליטי השוודי אולף ביירלד מאוניברסיטת גוטנבורג.
"ברחוב השוודי טוענים היום שכניסת הימין הקיצוני לפרלמנט מסמל את השינוי באופייה של שוודיה המאבדת את קווי האופי הסבלניים ואת הליברליות של תושביה", אמר ביירלד והזכיר שהמפלגה הקיצונית טענה בקמפיין שלה שהאיום המוסלמי הוא האיום הגדול ביותר על המדינה - מאז מלחמת העולם השנייה.
לתוצאות הבחירות תהיה ככל הנראה גם השפעה על הכלכלה בשוודיה. כלכלני המדינה טוענים שתוצאות הבחירות יזיקו לערכה של הקרונה - המטבע השוודי שצונח ביחס לאירו. על פי הכלכלנים, "ממשלה שאין לה רוב ברור ומובהק רק תמשיך את הידרדרות המטבע השוודי".
המשבר הכלכלי חיזק את המפלגה הקיצונית
המפלגה "שוודיה הדמוקרטית" התחזקה לאחר שהתרחקה משורשיה הפאשיסטים. אנשיה טוענים שהם לא גזעניים אלא פשוט דואגים לעתידה של המדינה הסקנדינבית. המפלגה מצאה את מרבית תומכיה בין המובטלים, שמספרם הולך וגדל מאז תחילת המשבר הכלכלי, ובישובים בדרום המדינה, שם מספר המהגרים גבוה יחסית.
ראשי המפלגה טוענים שהם למדו את דרכם ממפלגות ימניות סקנדינביות אחרות, כמו בפינלנד ודנמרק, והצליחו לחדור כעת לפרלמנט השוודי לאחר שיישמו את שלמדו. מנהיג המפלגה, ג'יימי אקסון, אמר בחגיגות הניצחון: "היום כתבנו היסטוריה פוליטית יחדיו - אני חושב שזה פנטסטי".
רוצים לקבל עוד עדכונים מרחבי העולם? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק