מערכת האס-300 (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
מערכת הנ"מ הרוסית S-300|צילום: רויטרס, חדשות

עידן אובמה או לא, אירן ממשיכה בקו התוקפני שלה: שר ההגנה האירני, מוסטפא נג'אר, הגיע היום לביקור ברוסיה, במהלכו ינסה לשכנע את מוסקבה לספק לאירן את מערכת ההגנה שיכולה למנוע מתקפה אווירית של ישראל או של ארצות הברית - כך מדווחת היום התקשורת הרוסית.

אירן ביקשה מרוסיה כבר בעבר לרכוש טילים לטווח בינוני מתוצרתה, מערכת ההגנה האווירית - S-300, אבל ישראל שכנעה בעבר את מוסקבה שלא למכור את המערכת לטהרן.

העיתון הרוסי "קומרסאנט" מדווח כי שר ההגנה האירני מפעיל במוסקבה מכבש לחצים כדי לאפשר את רכישת מערכת ההגנה במהלך ביקורו במוסקבה, והוא מתכנן להיפגש היום עם עמיתו הרוסי אנטולי סרדיוקוב. העיתון טוען כי לרוסיה אין כרגע כוונה למכור את המערכת לאירנים.

ברוסיה לא החליטו אם למלא את התחייבותם

העיתון טוען כי החוזה על מכירת מערכת S-300, המסוגלת ליירט מטרות ממרחק של 120 קילומטרים, כבר נחתם בעבר בין טהרן למוסקבה, אולם במערכת הביטחון הרוסית עדיין לא החליטו אם ומתי הם מתכוונים למלא את ההתחייבות. בעבר, אחד מחברי הקבינט בטהרן התבטא כי רוסיה כבר החלה לספק את מערכת הטילים לאירן. חלק מהעיתונים ברוסיה דווחו שהסכם מכירת הנשק יצא אל הפועל, אך בחשאי.

שיגור טיל באירן, ארכיון (צילום: רויטרס)
ניסוי בטיל קרקע-קרקע אירני. ארכיון|צילום: רויטרס

במערב חוששים כי אירן ממשיכה לנסות ולהשיג נשק גרעיני. הנושא עולה בכל פעם שיחסי ארצות הברית - רוסיה מגיעים לחוסר הסכמה. בכיר בוושינגטון אמר בשבוע שעבר לסוכנות הידיעות רויטרס כי ארצות הברית תשקול להאט את בניית מערכת ההגנה במזרח אירופה - זאת בתמורה לשיתוף פעולה רוסי בבלימת המרוץ האירני לנשק גרעיני.

רוסיה בונה עבור אירן את הכור הגרעיני הראשון שלה בבושהר. על פי ההערכות, הכור הספציפי הזה - בניגוד לאתרי מחקר גרעיניים אחרים באירן - באמת נועד למטרות אזרחיות. באוקטובר האחרון אמר שר החוץ הרוסי כי מוסקבה לא מתכוונת למכור מערכות נשק למדינות שנמצאות במשבר.