סין הציגה ביום שישי האחרון רפורמה מרשימה שהיממה את העולם - בין ההחלטות החדשות: הקלה במדיניות "הילד האחד" וביטול מחנות העבודה. בדקנו עם ד"ר אורנה נפתלי מהחוג ללימודי מזרח אסיה באוניברסיטה העברית בירושלים, מה המשמעות של המהלך על האוכלוסייה הגדולה בעולם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מהי המדיניות החדשה לגבי הילודה?
מדובר בשיפור של המצב הקיים ולא ביטול של המדיניות הקיימת. כיום זוגות בסין יכולים ללדת ילד נוסף אם שניהם הם ילדים יחידים, אבל התיקון מדבר על כך שמספיק שאחד מהם הוא ילד יחיד, וניתן יהיה ללדת ילד נוסף.
ההקלה בחוק צפויה להשפיע על 20-10 מיליון זוגות סינים שרוצים ללדת ילד נוסף. עם זאת, הרבה זוגות בסין לא מעוניינים ביותר מילד אחד כל שבפועל המדיניות השנויה במחלוקת חלה במלואה על פחות ממחצית האוכלוסייה, כי החל מאמצע שנות ה-80 מותר לכל הכפריים ללדת ילד נוסף אם הראשון הוא בת. גם למיעוטים אתניים שמהווים 10% מהאוכלוסייה יש את הזכות ללדת עוד ילד, וכן ניתן גם לשלם קנס על לידת ילד נוסף.
האם נראה בעתיד יותר סינים?
לא בטוח. על פי סקרים שנעשו בסין, רוב הזוגות לא מעוניינים בילד נוסף שכן יוקר המחייה בסין גבוה ביותר. על פי סקרים שנעשו במדינה, מחצית מהזוגות שעשויים ליהנות מההקלה כלל לא ינצלו אותה. הנימוקים להכרזה לפי הממשל הסיני הם סיפור המדיניות בשביל פיתוח מאוזן של האוכלוסייה וכן תרומה להרמוניה וליציבות.
האם המדיניות תבוטל לגמרי?
בסין מבצעים רפורמה בצורה מאוד הדרגתית, שכן מדובר במדינה עם אוכלוסיה גדולה במיוחד. יש הרבה הבדלים בין אזור לאזור, וכל פרובינציה במדינה תיישם את ההקלה החדשה לפי תנאיה. על פי ההערכות, בסופו של דבר המדיניות תבוטל לגמרי, אם כי לא ברור מתי.
האם למערב הייתה השפעה על ההחלטה?
מדיניות "הילד האחד" לא אהודה בסין, ומומחים לכלכלה ולדמוגרפיה אמרו בעבר שהיא כבר לא נחוצה, וזאת אולי ההשפעה. בנוסף ניתן לראות שלממשל בסין נעשה אכפת ממה שהעם חושב עליו. סין גם מסתכלת על העולם ועל ההזדקנות המואצת, וכמדינה מתפתחת היא לא יכולה להרשות זאת לעצמה.