מפגינים באוקראינה (צילום: רויטרס)
מפגינים באוקראינה|צילום: רויטרס

הבוקר שאחרי המהפכה: גורמים מדיניים מרחבי העולם בירכו על שחרורה של ראשת ממשלת אוקראינה לשעבר יוליה טימושנקו ממאסרה, וקראו להפסקת האלימות במדינה. בממשל האמריקני אמרו כי הם מוכנים לסייע בשיקום הדמוקרטיה במדינה השסועה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

שר האוצר האמריקני ג'ק לו אמר הלילה (א') כי ארצו מוכנה לפעול יחד עם רוסיה ומדינות נוספות במטרה לשקם את השלטון הדמוקרטי באוקראינה. את הדברים אמר לו לאחר שנפגש עם מקבילו הרוסי במסגרת ועידת ה-G20 בסידני שבאוסטרליה. גורם במשרד האוצר האמריקני אמר כי "השר לו הדגיש כי ארצות הברית מוכנה לסייע לאורקאינה לחזור למצב של יציבות כלכלית ולשקם את הממשל הדמוקרטי יחד עם בנות בריתה".

מוקדם יותר הלילה בירך שר החוץ הצרפתי לורן פביוס על שחרורה של טימושנקו. "צרפת ושותפתיה באירופה קוראות להפסקת האלימות ולשמירה על אחדותה של אוקראינה".  

בינתיים, ההמונים בכיכר בעצמאות בקייב מתעוררים לבוקר חדש, לאחר יממה דרמטית בה הדיח הפרלמנט את הנשיא. אמש, שעות ספורות לאחר ששוחרה מהכלא בעיר חרקוב, נעמדה טימושנקו, על בימת הנואמים בכיכר העצמאות בקייב ונשאה דברים בפני מאות אלפי תומכים נלהבים. "זהו הניצחון שלכם, גיבורים לעולם אינם מתים", אמרה המנהיגה האוקראינית להמון המריע בנאום ראשון אחרי שחרורה.  

טימושנקו תקפה בדבריה את הנשיא, ויקטור ינוקוביץ', וקראה להביאו בכוח אל הכיכר כדי להתעמת עם המפגינים. "אין לכם כל זכות לעזוב את הכיכר, אל תעצרו עדיין", קראה מנהיגת האופוזיציה בנאומה. המנהיגה האוקראינית ויריבתו של הנשיא ינוקוביץ', התקבלה עם שחרורה מחוץ לכלא בתרועות שמחה של תומכיה שחזרו וקראו בשמה.

ניסה להימלט? ינוקוביץ' (צילום: ap)
ניסה להימלט? ינוקוביץ'|צילום: ap

סיבת המאסר: רווחים לא חוקיים מעסקאות גז

טימשונקו, שריצתה עונש מאסר של יותר משנתיים, כיהנה כראשת ממשלת אוקראינה לאחר המהפכה הכתומה, ואף כמעט הפכה לנשיאת אוקראינה לפני כארבע שנים - זאת לאחר הקרב הצמוד שניהלה מול הנשיא המכהן, ויקטור ינוקוביץ'.

לאחר הבחירות, הואשמה שגרפה רווחים באופן לא חוקי מעסקאות גז שהייתה מעורבת בהן - ובאוקטובר 2011 נשלחה לרצות עונש מאסר של 7 שנים בגין שימוש לרעה לכאורה בסמכויותיה.

מאז ימי המהפכה הכתומה, ובמיוחד לאחר שנכלאה - הפכה טימושנקו לסמל למאבק של האופוזיציה באוקראינה בשלטון הפרו-רוסי. במחאה האלימה ששטפה את אוקראינה בשבוע האחרון, התנוססה תמונה גדולה ועליה דיוקנה בכיכר העצמאות בקייב.

זירת מלחמה. מפגינים בקייב (צילום: רויטרס)
על סף מהפכה|צילום: רויטרס

בהופעה ראשונה, אחרי שעזב את בירת אוקראינה ויצא מזרחה, התייחס אתמול הנשיא למהומות במדינתו והכתיר אותן כ"הפיכה". בריאיון לטלוויזיה המקומית הדגיש ינוקוביץ' כי אין בכוונתו להתפטר מתפקידו.

המונים ברחובות (צילום: רויטרס)
המונים ברחובות|צילום: רויטרס

בדבריו כינה הנשיא האוקראיני את המתפרעים "בנדיטים", וסיפר כי מפגינים הציתו את מכוניתו, בשעה שעשה את דרכו לנמל התעופה משם טס מקייב לעיר חרקוב. 

סיקור מיוחד: אוקראינה בוערת

דרמה באוקראינה: "הנשיא ניסה להימלט לרוסיה"

ראשת הממשלה לשעבר שוחררה מהכלא

הפרלמנט הדיח את ינוקוביץ'; הנשיא: "לא אתפטר"

"הנשיא נמלט, עיר הבירה בידינו" 

ההסכם באוקראינה: הלוויות וספקנות

אוקראינה: נחתם הסכם בין הנשיא לאופוזיציה

נשיא אוקראינה הודיע: הבחירות יוקדמו

נשיאות אוקראינה: הושג הסכם פשרה עם האופוזיציה

נצורים בקייב: "כולם כאן בלחץ"

יום דמים בקייב: 67 שוטרים נלקחו כבני ערובה

הסכם הפסקת האש קרס: הרוגים ופצועים בהפגנות באוקראינה

קייב: הנשיא הכריז על הפסקת אש