השחקנים כבר לא יכולים לחכות לעלות על הדשא, האצטדיונים (כמעט) מוכנים ורק מחכים לעשרות האלפים שיגדשו את היציעים, הגביע המוזהב כבר מחכה לקפטן הנבחרת שיניף אותו בעוד חודש ימים. הערב (ה') תתחיל בברזיל חגיגת הכדורגל הגדולה בעולם, קרנבל של ספורט, מתח והתרגשות שירתק כמעט את כל העולם למסכי הטלוויזיה: מונדיאל 2014 יוצא לדרך! רגע לפני שריקת הפתיחה של חגיגת הכדורגל הצבעונית, הגדולה והמרגשת בתבל - הנה כל מה שצריך לדעת על המונדיאל: המספרים שמאחורי השערים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

המונדיאל בברזיל צפוי להיות הגדול מכולם: 32 הנבחרות שישתתפו בטורניר ישחקו בלא פחות מ-12 אצטדיונים ב-12 ערים שונות במדינת הענק, וייאלצו לעבור מרחק של אלפי קילומטרים מעיר לעיר - ממנאוס שבצפון ברזיל ובלב אזור יערות הגשם החם והלח, דרך סלבדור, הבירה ברזיליה, ריו דה ז'ניירו ופורטו אלגרה שבדרום.

בסך הכל ייערכו במסגרת הטורניר שמתחיל הערב 64 משחקים - משלב הבתים, דרך שמינית הגמר, רבע וחצאי הגמר - ומשחק הגמר הגדול, ב-13 ביולי באצטדיון המרקאנה הנודע בריו, בו תוכרע אלופת העולם החדשה בכדורגל.

הכדור הרשמי: הכירו את ה
הכדור הרשמי: הכירו את ה"ברזוקה"|צילום: AP



ממשלת ברזיל השקיעה באירוח המונדיאל סכום חסר תקדים - הגבוה ביותר בהיסטוריה - 14 מיליארד דולר. סכום הגבוה ב-3 מיליארד דולר מתקציבה השנתי של הממשלה - מה שגרר מחאות ענק של אזרחים רבים במדינה. עד כה נמכרו כבר 3 מיליון כרטיסים של אוהדים שצפויים לפקוד את המגרשים בכל השלבים.

אוהדים נלהבים בסאו פאולו, היום (צילום: AP)
אוהדים נלהבים בסאו פאולו, היום|צילום: AP

הכדור הרשמי של המונדיאל, שהושק כבר לפני חצי שנה, הוא ה"ברזוקה" - כינוי לכל מה או מי שהוא "ברזילאי". הכדור מעוטר בצבעים שמסמלים את הצמידים הצבעוניים הנפוצים בברזיל.

אלופת המונדיאלים תזכה בגביע השישי בתולדותיה?

ברזיל, שזהו המונדיאל השני שנערך על אדמתה (אחרי 64 שנים), היא המדינה שלא פספסה ולו השתתפות אחת באליפות העולם בכדורגל. היא גם המדינה שזכתה הכי הרבה במונדיאל - 5 פעמים, מהן פעמיים ברצף: ב-1958, 1962, 1970, 1994 ו-2002.

איטליה נמצאת מעט מאחורי ברזיל, לאחר שלזכותה נזקפו 4 זכיות בגביע העולם, גם במקרה שלה - זה קרה פעמיים ברציפות: ב-1934 ו-1938, 1982 והפעם האחרונה לפני 8 שנים, ב-2006. גרמניה זכתה בשלושה מונדיאלים: עוד כשהייתה גרמניה המערבית ב-1954 ו-1974 ולאחר איחודה עם גרמניה המזרחית ב-1990.

האם תצליח ברזיל להניף את הגביע גם הפעם? (צילום: AP)
הזכייה האחרונה של ברזיל, מונדיאל 2002|צילום: AP



ארגנטינה ואורוגוואי זכו בטורניר פעמיים כל אחת: אורוגוואי במונדיאל הראשון שנערך על אדמתה ב-1930 ושוב ב-1950. שכנתה הגדולה ארגנטינה, שנחשבת למדינה שחיה ונושמת כדורגל, זכתה ב-1978 וב-1986. אנגליה הסתפקה בזכייה אחת ב-1966, וכמוה גם צרפת ב-1998 וספרד ב-2010. ספרד היא הנבחרת האירופית היחידה עד כה שזכתה בגביע מחוץ לאדמת אירופה.
 
ברזיל וגרמניה הן שתי המדינות שהופיעו הכי הרבה פעמים בגמרים - שבע הופעות בגמרי המונדיאל מאז 1930, כשגרמניה מחזיקה בשיא משלה: לא פחות מ-12 פעמים היא התברגה באחד מארבעת המקומות הראשונים בטורניר.

אירופה - היבשת הטובה מכולן במונדיאל

עד היום השתתפו במשחקי הגמר רק מדינות מאירופה או מדרום אמריקה, כשלמדינות אירופה יש 10 ניצחונות במונדיאל לעומת 9 לדרום אמריקה.
שלב השיא אליו הגיעו נבחרות לא מהיבשות הללו הוא חצי הגמר: ארצות הברית (צפון אמריקה) העפילה אליו ב-1930, וקוריאה הדרומית (אסיה) ב-2002. התוצאה הטובה ביותר של נבחרת מאפריקה היא הגעה לרבע הגמר: קמרון ב-1990, סנגל ב-2002 וגאנה ב-2010.

אלופת העולם. ספרד זוכה במונדיאל 2010 (צילום: רויטרס)
אלופת העולם. ספרד זוכה במונדיאל 2010|צילום: רויטרס

דרום אפריקה, שאירחה את המונדיאל בפעם הקודמת, היא המדינה היחידה שאירחה את הטורניר ולא עלתה מהסבב הראשון. אוסטרליה העפילה ב-2006 העפילה לסיבוב השני של הטורניר.

ישראל השתתפה במונדיאל רק פעם אחת בתולדותיה: לפני 44 שנים, בטורניר שנערך במקסיקו ב-1970. מדינתנו הודחה כבר בשלב הבתים, לאחר שדורגה במקום האחרון בבית שכלל את שבדיה, אורוגוואי ואיטליה - שהגיעה באותה השנה לגמר. במונדיאל שיחל היום, תשתתף מדינה אחת בפעם הראשונה: בוסניה-הרצגובינה.

מלך השערים של המונדיאל בכל הזמנים - רונאלדו מברזיל

רונאלדו הברזילאי, שהיה מכוכבי נבחרתו בטורניר ב-2002 שגם הסתיים בניצחון החמישי והאחרון עד כה של ברזיל במונדיאל, מחזיק בשיא מלך השערים של גביע העולם בכל הזמנים: הוא הבקיע לא פחות מ-15 גולים ב-4 המונדיאלים בהם השתתף.

נושפים בעורפו שני שחקנים מגרמניה: מירוסלב קלוזה שהבקיע 14 שערים ב-3 מונדיאלים בלבד וגרד מילר שהבקיע את אותו מספר גולים, אך עשה זאת בשני טורנירים בלבד בהם השתתף.

מלך השערים, בינתיים. רונאלדו (צילום: AP)
מלך השערים, בינתיים. רונאלדו|צילום: AP



ומי מחזיק בשיא המהירות? כלומר, השער שהובקע הכי מהר בתולדות המונדיאל. בתואר הזה מחזיק שחקן נבחרת טורקיה, הקאן שוקור, שהבקיע שער 11 שניות בלבד מתחילת המשחק מול דרום קוריאה במונדיאל 2002 - משחק על המקום השלישי, בו ניצחה טורקיה.  עד כה נכבשו במונדיאלים 2,208 שערים. הכי הרבה גולים הובקעו בטורניר שנערך בצרפת ב-1998: 171 שערים.