עוד לילה סוער עבר על ערי טורקיה, לאחר שעימותים נרשמו בין מפגינים לכוחות המשטרה בכל רחבי המדינה. יותר מ-200 הפגנות התקיימו בלא פחות מ-67 ערים, ובערים הגדולות, הרחובות נראו כמו זירת מלחמה. המפגינים שמו ליעד את משרדי מפלגת השלטון האיסלמית באיסטנבול, אנקרה, איזמיר וערים נוספות, השליכו עליהם אבנים, טילים מאולתרים, ובחלק מהמקומות העלו אותם באש.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

השוטרים, שחזרו לזירות המחאה, שוב הגיבו באמצעים שונים לפיזור הפגנות בהם גז מדמיע, זרנוקי מים ומעצרים המוניים. ואילו ראש ממשלת ארדואן - שממנו דורשים המפגינים להתפטר - כינה את המפגינים "פורעי חוק", וטוען כי מדובר בהפגנות פוליטיות שמאורגנות ומשולהבות על ידי יריביו הפוליטיים במטרה לפגוע במפלגתו, הנתמכת, לדבריו, על ידי הרוב.

ארדואן המשיך לתקוף את המפגינים ואת התארגנותם באמצעות הרשתות החברתיות. לטענתו של ראש הממשלה הטורקי, הטוויטר והרשתות החברתיות מהוות "איום" על המדינה והאשים את האופוזיציה החילונית במדינה בעידוד המפגינים.

שר החוץ הטורקי: ההפגנות פוגעות במוניטין של טורקיה בעולם

שידורי סוכנויות הידיעות הראו צעירים, חלקם רעולי פנים, משליכים בקבוקים ואבנים ומולם ניידות משטרה מיוחדות לפיזור הפגנות, בהן רכב עם זרנוקי מים. המפגינים גם הבעירו חפצים בכיכר טקסים שבאיסטנבול. ברובע בשיקטש בעיר החלו סטודנטים להפגין מול משרדו של ראש הממשלה ארדואן.

כתבי "אל ג'זירה" דיווחו שבכיכר שהפכה למוקד ההפגנות, כבר אין רוב של "אזרחים פשוטים", אלא בעיקר פעילי מפלגות ופעילי שמאל. בכיכר קיזילאי באנקרה, דווח, יורים השוטרים גז מדמיע לעבר מפגינים.

שר החוץ של טורקיה אהמט דבוטאולו קרא אמש לסיום המחאות ואמר שהן פוגעות במוניטין של טורקיה באזור ובעולם. "המשך ההפגנות האלה לא יביא תוצאות, אלא רק לנזק בתדמית של ארצנו, שתחתיה חותרים באזור ובעולם", צייץ השר בטוויטר. הוא הוסיף שתגובת הרשויות למחאות הוצגה באופן חד-צדדי, מבלי להתייחס למה שהוא כינה המאמץ הממשלתי לקדם את חופש הביטוי בעשור האחרון. "זה לא הוגן", טען.

בשיחה עם תומכיו התייחס היום ראש הממשלה הטורקי ארדואן להפגנות נגדו ואמר כי מדובר בפרובוקציות. "למרבה הצער, אנחנו עדים באחרונה למתקפות ואירועים לא נחוצים", קבע. "אנחנו שוב רואים ניסיון ליצור מראות כאוטים כדי לאיים על הממשל, ולסלול את הדרך להתערבות שנוגדת את הדמוקרטיה".

ארדואן המשיך ותקף את המפגינים: "הם שוברים חלונות בחנויות - זו דמוקרטיה? הם אומרים שאני דיקטטור. אין לי מה לומר להם אם זה מה שהם אומרים על אדם שהקדיש את עצמו למען המדינה. זה אדם שאותו מכנים דיקטטור?". הוא תלה את האשם במשבר דווקא ברשתות החברתיות, וספציפית בטוויטר. "ישנה סכנה בשם טוויטר", אמר ארדואן. "הדוגמאות הטובות ביותר לשקרים נמצאות שם. בשבילי, מדיה חברתית היא הסכנה הגדולה ביותר לחברה".

"תגובה טבעית לאחר שנים של דיכוי הדמוקרטיה"

המחאה נגד ראש ממשלת טורקיה ארדואן החלה ביום שישי בהפגנה קטנה נגד עקירת עצים בפארק באיסטנבול, והפכה בתוך שעות להפגנת ענק נגד מדיניות הממשלה. בית המשפט אמנם הורה לעכב את ההחלטה על עקירת העצים, אך ההחלטה באה מאוחר מדי - הזעם נגד השלטון המוסלמי התפרץ.

הבוקר דיווח ארגון אמנסטי אינטרנשיונל כי שני מפגינים נהרגו בהפגנות האלימות. משרד הפנים הטורקי הודיע אתמול בערב כי יחקור את האלימות המשטרתית ואת השימוש בגז מדמיע, וכי במידת הצורך "יינקטו צעדים נגד אנשי משטרה שהשתמשו בכוח לא מידתי".

5 הרוגים עד כה בהפגנות. ארכיון (צילום: ap)
ההפגנות בכיכר טקסים, אתמול|צילום: ap

אחת מהמפגינים הרבים היא דאמלה מאשיפראסטה, סטודנטית בת 24 המתגוררת באנקרה, שסיפרה בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט על חסימת האינטרנט על ידי הממשלה, אלימות קשה כנגד המפגינים ומציאות עגומה עבור צעירים חילוניים בטורקיה של 2013. "העניינים רק מידרדרים", אמרה. "אלפי אנשים נלחמים במשך שלושה ימים עם המשטרה. ישנם הרבה הרוגים שהתקשורת הממסדית אינה מדווחת עליהם. באופן כללי התקשורת בטורקיה מושתקת לחלוטין על ידי הממשלה. כרגע יש לנו רק את הרשתות החברתיות שבאמצעותן אנחנו מתקשרים".

הפגנות אלימות בטורקיה - הסיקור המלא:

ארדואן: "לי הם קוראים דיקטטור?"

מפגינה טורקית: מאסנו בשלטון הדיקטטורי של ארדואן"

האם זהו תורו של "האביב הטורקי"?

העימותים נמשכים: מפגינים יידו אבנים לעבר משרדו של ארדואן

נשיא טורקיה: "ההפגנות הגיעו לרמה מדאיגה"

מהומות בטורקיה: עשרות נפצעו