היא גדלה בבית יהודי בקנדה, ציינה תמיד את החגים העבריים ואף עלתה לתורה. אבל בשנים האחרונות נחלש הקשר של ג'ודית בראון (30), לשעבר כהן, עם הדת - לפחות בכל הנוגע לחיי האהבה שלה. אם בעבר חלקה בראון זוגיות עם חבר "כשר", כעת היא מתגאה בקשר רומנטי עם פטריק, נוצרי אדוק.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
השניים הכירו לפני מספר שנים בבר מקומי ומאז לא נפרדו. הם מציינים הן את החגים הנוצריים והן את היהודיים, אבל את ילדיה, מדגישה ג'ודית, תגדל כחסרי דת. כצפוי, לא כולם במשפחתה של ג'ודית ראו תחילה את הקשר בעין יפה, אבל לה זה לא ממש מפריע.
"כל עוד יש אהבה, לדעתי, כל אחד יכול להתחתן עם מי שהוא רוצה", היא אומרת לחדשות 2 Online. "אני לא חושבת שנשים או גברים צריכים להתחתן עם בני דתם רק כי זה נהוג ככה, זה הזוי. אז מה אם לא התחתנתי עם יהודי? זה לא אומר כלום. אין לי גם כמעט חברות שהתחתנו עם יהודים. זה לא משנה".
"עוד 50 שנה יהיו הרבה פחות יהודים בעולם"
וג'ודית לא לבד. "עדיף להתחתן עם מישהו שאת מאוהבת בו מאשר עם יהודי שאת לא אוהבת אותו", משוכנעת ג'נה קונס (29) מקנדה - שהתחתנה גם היא לאחרונה עם גבר נוצרי. "להתחתן עם יהודי זה בסדר גמור ולגיטימי כמובן אבל רק אם את אוהבת אותו. אני לא מבינה למה צריך לכפות על מישהי או מישהו להתחתן עם יהודי".
לא מעט גורמים בקהילות היהודיות בעולם, ובמיוחד בישראל, שמשקיעה מיליוני שקלים מדי שנה במטרה לקרב את צעירי הגולה ליהדות, מודאגים מהתופעה. סקר מכון המחקר "פיו" שהתפרסם בסוף השנה מצא כי 58% מיהודי ארה"ב נישאים ללא-יהודים. עוד צוין בסקר כי ישנה מגמת התבוללות בקצב מואץ בקרב כל בני הזרמים, פרט לזרם האורתודוקסי.
"בהחלט יכול להיות שעוד 50 שנה יהיו הרבה פחות יהודים בעולם", אומר דוד ברייקסטון, סגן יושב ראש ההסתדרות הציונית. "בחלק מהקהילות מצב ההתבוללות מגיע ל-70% ומאוד קשה להילחם נגד התופעה הזאת".
יותר ויותר מתחתנים עם לא יהודים
על פי גורמים המעורים בנושא יהדות התפוצות, ישנן מדינות בהן אחוזי ההתבוללות גבוהים במיוחד - בעיקר בצפון אמריקה ומדינות ברית המועצות לשעבר. עם זאת, בצרפת, למשל, או בחלקים של דרום אמריקה אחוזי ההתבוללות נמוכים יותר.
"מסקרים שערכנו בקרב נכדים למשפחות מעורבות, עולה שהקשר שלהם עם היהדות והאכפתיות שלהם לקולקטיב היהודי כמעט נגמר", מציין עמוס חרמון, מנכ"ל החוויה הישראלית, שעוסקת בהבאת צעירים יהודים מהתפוצות לביקורים בישראל. כדוגמה הוא מציין את צפון אמריקה, שם, לדבריו, שלוש מתוך ארבע חתונות מתקיימות בין בני זוג שאחד מהם יהודי והשני לא.
"אנחנו מודאגים ממה שקורה", מציין ברייקסטון, "אין פה מה לשכנע לא להתחתן עם יהודי, כי בסוף זה אהבה, אבל הקשר למדינת ישראל ולקולקטיב היהודי הוא מאוד חשוב". מנגד, מדגישות שתי הצעירות כי לא מדובר בחבילה אחת ואין לכרוך בין השניים. "אנחנו מאוד אוהבות את ישראל", הן מצהירות, "נמשיך לבקר בה ולהמליץ עליה, אבל אין לזה כל קשר בכלל ליהדות".
"שעה קריטית למדינת ישראל"
על פי נתונים מעודכנים, בכל שנה נולדים מחוץ לישראל כ-80 אלף יהודים, לעומת יותר מ-100 אלף לפני עשור, והמספר הולך ויורד. עם זאת, מדגיש חרמון, הסיבות לכך מגוונות. "זה לא רק בגלל הניתוק מהיהדות, אלא בגלל תופעות גלובליות כמו העלייה בגיל הנישואים וירידה במספר הילדים שהורים מביאים לעולם", כך לפי חרמון.
כולם אומרים שאין פתרון קסם. אין נוסחה אחת שלפיה צעירים לא יתחתנו עם לא-יהודים, ויאהבו ויתמכו לפתע בישראל. המדינה משקיעה מיליוני שקלים מדי שנה בהעמקת הקשר של יהודי התפוצות וישראל באמצעות פרויקטים שונים. על פי מחקרים שנעשו, ככל שהביקור ארוך יותר - כך הקשר למדינה מתחזק. עוד נמצא כי הביקור השני של הצעירים הוא המשמעותי ביותר.
המצב כיום, סבור חרמון, מחייב התערבות מיידית: "זו שעה קריטית למדינת ישראל כי אנו חוששים מאובדן העם היהודי. החשש הוא התמעטות הקהילה, אובדן הזהות היהודית וחוסר עניין. חייבים לבצע טיפול כוללני פה".