התנגד להתנהלות טראמפ מול העיתונות (צילום: רויטרס)
הסנטור ג'ון מקיין, ארכיון|צילום: רויטרס

הסנאט האמריקני הצביע ברוב מוחלט בעד שליחת נשק למורדים בסוריה, אך לא ברור מי ישלח את הנשק והאם הוא ישלח כלל גם אם תושלם חקיקת החוק, שכן בוושינגטון עדיין מתלבטים כיצד לנהוג בנושא מלחמת האזרחים בסוריה לאור ההתפתחויות האחרונות במדינה - השימוש בנשק כימי והירי לעבר ישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הוועדה ליחסי חוץ של הסנאט, הבית העליון של הקונגרס בארה"ב, הצביעה ברוב של 15 חברים נגד שלושה בעד הצעת החוק שקוראת לארה"ב לשלוח נשק לגורמים "המתונים" באופוזיציה הסורית. זוהי הפעם הראשונה שהמחוקקים האמריקניים קוראים לנשיא להתערב למעשה מבחינה צבאית בסוריה מאז פרוץ מלחמת האזרחים.

ההצעה תועבר כעת למליאת הסנאט, המונה 100 חברים, שם ישנה קבוצה של סנאטורים שקוראת מזה תקופה להתערבות אמריקנית צבאית בסוריה לטובת המורדים. את הקבוצה מוביל המועמד לנשיאות לשעבר הסנטור הרפובליקני ג'ון מקיין.

"אנחנו לא יודעים את מי נחמש"

"אובמה אמר כי שימוש של אסד בנשק כימי ישנה את חוקי המשחק ויהווה חציית קו אדום", אמר בחודש שעבר. "אני חושב שדי ברור שהקו האדום נחצה". מקיין הוסיף כי "כעת אני מקווה שהממשל ישקול את מה שהמלצנו עליו במשך שנתיים של טבח ושפיכות דמים בסוריה - יצירת אזור בטוח עבור כוחות האופוזיציה, הקמת אזור אסור לטיסה ואספקת נשק לאנשי ההתנגדות שעליהם אנחנו סומכים".

מסר לאובמה. הקפיטול בוושניגטון|צילום: החדשות 2 -ארכיון
הוא הדגיש שלארה"ב מוכרחה להיות היכולת המבצעית לאבטח את מאגרי הנשק הכימי בסוריה: "איננו רוצים בשום פנים ואופן שהם ייפלו לידיים הלא נכונות".

רק שלושה סנטורים בוועדה התנגדו להצעה. "אני לא חושב שאנחנו יודעים את מי אנחנו מחמשים, והאמת היא שהמציאות משתנה מדי יום. לפעמים המורדים נלחמים אחד בשני", אמר הסנטור טום אודל מהמפלגה הדמוקרטית. "המצב בסוריה הוא קריטי לא רק לסוריה, אלא גם לארה"ב, יש לתרום למאמצים להלחם בקיצוניות", אמר לעומתו הסנטור רוברט מננדז, דמוקרטי גם הוא, שתמך בהצעה.

ספק אם החוק יעבור בבית הנבחרים


בבית הנבחרים, הבית התחתון של הקונגרס, ישנה פחות התלהבות להתערבות אמריקנית במלחמה בסוריה, במיוחד בקרב חברי המפלגה הרפובליקנית. על פי החוק האמריקני, אם ההצעה תאושר בסנאט עליה להיות מאושר גם בקונגרס - ואז להגיע לשולחנו של הנשיא אובמה, לחתימה או להטלת וטו.


ייתקלו בכוחות לוחמה משולבים? כוחות המורדים (צילום: AP)
יחמש אותם? המורדים בסוריה, ארכיון|צילום: AP
בסוף החודש שעבר הודו האמריקנים כי בסוריה נחצה הקו האדום אותו קבע הנשיא אובמה להתערבות צבאית: שימוש בנשק כימי. הערכות קהילת המודיעין האמריקני היא כי המשטר הסורי עשה שימוש בנשק כימי בהיקף מצומצם בעימות במדינה", אמר מזכיר ההגנה הייגל בביקור בקהיר. הייגל, שהתייחס בדבריו במפורש לגז הסארין, אמר כי מידת הביטחון של גורמי המודיעין במידע אינה מוחלטת.

גם מזכיר המדינה של ארה"ב ג'ון קרי התייחס באותו יום לסוגיית הנשק הכימי בלחימה בסוריה. לדברי קרי, משטר אסד עשה שימוש בנשק כימי במהלך שתי תקיפות שביצע במדינה.

לאחר הודעות הבכירים האמריקנים, מסר משרד החוץ בבריטניה כי גם בידיו מידע על שימוש בנשק כימי במהלך הלחימה בסוריה. "בידינו מידע מוגבל אך משכנע, ממספר מקורות. מדובר במידע מדאיג ביותר. שימוש בנשק כימי הוא פשע מלחמה", מסר דובר של משרד החוץ בלונדון.