ישתפו פעולה? אובמה ומדוודב, ארכיון|צילום: רויטרס

במאמץ לעצור את שפיכות הדמים בסוריה, נשיא ארה"ב ברק אובמה מנסה לרתום את רוסיה לתוכנית להדיח את הנשיא אסד מהשלטון: מעבר הדרגתי בו מערכת השלטון של אסד תישאר במקומה, אך הוא עצמו יעזוב. הדוגמא: המהלך בו עזב נשיא תימן סאלח את השלטון. את הדיווח על התוכנית מפרסם הניו יורק טיימס.

עיקר התוכנית הוא לקיים משא ומתן שיספק את האופוזיציה הסורית אך ישאיר את עמודי התווך של משטר אסד במקומם. המטרה היא לבצע את חילופי שלטון כמו שנעשו בתימן, שם לאחר חודשים של אלימות הנשיא סאלח הסכים להתפטר ולהעביר את הסמכויות לסגנו, בעסקה שנתמכה בידי רוב מדינות ערב.

הצלחת התוכנית תלויה ברוסיה, בעלת הברית העיקרית של אסד המתנגדת בעקביות להחלפת השלטון בסוריה. בשנה האחרונה סוריה חסמה את הצעות מועצת הביטחון נגד השלטון הסוריה, בטענה שהחלטות כאלו יגרמו לסוריה להידמות ללוב - אך רוסיה נמצאת תחת לחץ הולך וגובר של הקהילה הבינלאומית להשתמש בהשפעה שלה על אסד להפסיק את ההרג, במיוחד לאור הטבח האכזרי במחוז חומס בסוף השבוע, שם נטבחו 92 אזרחים.

"מדוודב היה קשוב לתוכנית"

הדוגמא מתימן נדונה במוסקווה לא מעט. העובדה הזאת מראה כי רוסיה מעוניינת גם היא להפסיק את האירועים האלימים בסוריה, שם לפי האו"ם נהרגו 10,000 בני אדם ב-14 החודשים מאז פרוץ המהומות. בכיר במשטר אובמה אמר כי הנשיא יעביר את הצעתו לנשיא רוסיה פוטין בפגישתם בחודש הבא, פגישה ראשונה מאז הושבע פוטין מחדש לתפקידו. לפי הדיווח, היועץ לביטחון לאומי של הנשיא אובמה נפגש לפני שלושה שבועות עם פוטין והעלה בפניו את התוכנית.

רוסיה מזהירה את המערב (צילום: AP)
ההחלטה שלו. הנשיא פוטין|צילום: AP

עוד דווח, כי אובמה העלה את עיקרי התוכנית בפני ראש הממשלה דימיטרי מדוודב בעת פסגת מנהיגי מדינות ה-G8 שנערכה בסוף השבוע שעבר. המקור מדווח כי מדוודב היה קשוב לתוכנית, ורמז כי רוסיה מעדיפה את האפשרות הזאת מאשר חזרה על תסריטים אחרים ממדינות ערב, כמו לוב ומצרים.

"מדוודב העלה את הדוגמא של מובארק בכלוב, ואותת כי רוסיה תעדיף אפשרות של העברה מסודרת של השלטון מאשר אופציה שמובילה לאנרכיה כמו במצרים. אז הנשיא אובמה העלה את נושא העברת השלטון בתימן, ומדוודב הראה סימנים שיש על מה לדבר", מסר המקור שביקש להישאר בעילום שם בשל רגישות הדברים.

אין אינטרס לפגוע בהשפעה הרוסית

סוריה היא בעלת הברית העיקרית של רוסיה באזור, ונפילת משטר אסד משמעו איבוד בעלת ברית חשובה למשטר הרוסי. היא גם בעלת חשיבות כלכלית לרוסיה כקניינית וכשותפת סחר חשובה. "הרוסים בודקים כעת את האחריות של אסד", אומר דימיטרי סימס, מומחה לרוסיה מהמכון לאינטרסים לאומיים בוושינגטון. "אך פוטין לא יאהב שהלקוחות שלו יאבדו מכוחם אחד אחרי השני בידי ארה"ב, והוא רואה את אסד כלקוח חשוב".

גורמים בארה"ב אומרים כי אין להם בעיה שרוסיה תשמור על יחסים קרובים עם רוסיה שלאחר אסד. "האינטרס שלנו הוא לייצב את האזור, לא לפגוע בהשפעה הרוסית", אמר מקור אחר. מה שברור הוא שלמרות העניין שהביע מדוודב, לנשיא פוטין תהיה את המילה האחרונה והוא זה שיכריע בנושא.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק