הגשמים העזים שפקדו את חבל קרוסנודר שבדרום רוסיה בסוף השבוע גבו את חייהם של לפחות 153 מתושבי האזור והותירו רבים אחרים ללא קורת גג וכשהם מנותקים מתשתיות בסיסיות וחיוניות לחייהם.
ככל שחולפות השעות כך גובר הזעם בקרב האזרחים - שמאשימים את ממשל פוטין בהזנחתם ובסיוע דל מדי במבצע הפינוי מאזור האסון, שהתרחש ביום שישי האחרון, כשבתוך שעות נרשמה בחבל הארץ הדרומי כמות משקעים ממוצעת לחודשיים שלמים.
עיקר הנזק נגרם בעיירה קרימסק שאוכלוסייתה מונה 60,000 נפש. היא ממוקמת כ-340 קילומטרים מצפון-מערב לעיר סוצ'י, שם צפויה להיערך אולימפיאדת החורף ב-2014.
"היינו צריכים להתפנות בכוחות עצמנו"
התושבים תיארו כי הגשמים העזים הותירו אחריהם בתים רבים הרוסים, מכוניות שנסחפו בזרמי מים אדירים ובתי עסק שספגו נזק כבד. את התלונות הם הפנו לעבר הרשויות, שלטענתם התערבו בנעשה מאוחר מדי.
"אף אחד לא אמר לנו כלום. היינו צריכים לפנות את הילדים שלנו בכוחות עצמנו", סיפרה אולגה גונדר, תושבת קרימסק. בעלה אלכסנדר הוסיף: "צוות של רשויות החירום הגיע רק אחרי שהאסון, למעשה, הסתיים".
על רקע הביקורת, הגיע אתמול נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לאזור האסון והכריז על יום שני כיום אבל לאומי בכל רחבי המדינה. מדובר באסון הטבע הראשון שפוקד את רוסיה שב לקרמלין לכהונתו השלישית כנשיא.
אזור התיירות נפגע דווקא בעונה החמה
בעקבות טענות שהפנו אזרחים ופוליטיקאים מהאופוזיציה, הורה פוטין גם לרשויות באזור להגביר את הפיקוח אחר מצב מאגר מים סמוך שתואר ביום שישי האחרון כמקור ל"צונאמי". לפי חלק מההאשמות, מקור פרץ המים ששטף את האזור במאגר עצמו - אחרי שברשויות נחפזו לפתוח את הסכר הסוגר אותו.
בעל בית קפה בקרימסק תיאר כי בשעת האסון, "בית העסק שלי הוצף כך שמפלס המים האמיר כמעט עד לתקרה".
רשויות החירום של רוסיה דיווחו כי בסך הכל, נפגעו ביום שישי האחרון כ-12,000 בני אדם מתנאי מזג האוויר הקשים. נזק כבד נגרם גם לתעשיית התיירות המקומית - שנהנית בתקופה זו של השנה ממבקרים רבים הפוקדים את האזור הנושק לחופי הים השחור.