נשיא ארצות הברית ברק אובמה לא מוותר על הדיפלומטיה וממשיך במאמציו להשגת יציבות בחצי האי קרים. בשיחה שניהל הלילה (ו') עם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, קרא אובמה לפתור את המשבר באוקראינה בדרכי שלום, על ידי תכנית מסודרת להסגת הכוחות הרוסיים במדינה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במהלך השיחה השנייה במספר בשבוע האחרון, הדגיש אובמה את סעיפי התכנית הדיפלומטית, שעליה עמלים בימים האחרונים בכירים אמריקניים. על פי התכנית, רוסיה תוציא את כוחותיה מהבסיסים הצבאיים בחצי האי קרים, תאפשר לפקחים בינלאומיים להבטיח את זכויותיה של האוכלוסייה הרוסית באזור וכן תנהל מגעים ישירים על בכירים בממשל האוקראיני. כמו כן, ציין אובמה בפני פוטין כי פעולותיה של רוסיה אינן חוקיות ומהוות הפרה של הריבונות האוקראינית. "ישנה דרך לפתור את המשבר הזה בצורה דיפלומטית", נמסר הלילה בהודעה מהבית הלבן.
בהודעה שפורסמה לאחר השיחה מטעם הקרמלין, נמסר כי עדיין קיימים חילוקי דעות בין הממשל האמריקני לזה במוסקבה באשר לפתרון המשבר באוקראינה. "הרשויות החדשות בקייב עלו לשלטון בהפיכה בלתי חוקית וקיבלו החלטות בלתי ראויות באי קרים", נמסר בהצהרה מטעם הנשיא פוטין. "רוסיה לא יכולה להתעלם מקריאות לעזרה ופועלת בהתאם, תוך ציות מלא לחוק הבינלאומי".
בינתיים: שקט מתוח בחצי האי שבמרכז המחלוקת
אתמול הצביע הפרלמנט בחצי האי קרים פה אחד בעד סיפוח חצי האי לרוסיה. אנשי הממשל שהוקם אחרי ההפיכה נגד ינוקוביץ' בקייב הסכימו כי אזרחי חצי האי יקבלו זכויות של נתיני הפדרציה הרוסית. ההחלטה עשויה להביא את ההנהגה במוסקבה לפעולה ש"תשחרר" את חצי האי מהשלטון האוקראיני - אך לעת עתה נשמר השקט המתוח במקום.
זמן קצר לאחר ההחלטה הכריז הבית הלבן על הטלת מגבלות אשרה נוספות על מועמדים פרו רוסים לממשלה האוקראינית החדשה בקייב - צעד שעשוי לבשר על סנקציות כלכליות בהמשך. הנשיא אובמה אף איים לנקוט בצעדי ענישה נוספים נגד רוסיה בעקבות פלישתה לחצי האי קרים. אובמה מתח ביקורת חריפה על ההחלטה לקיים משאל עם בחצי האי וכינה אותה "הפרה של החוקה האוקראינית והחוק הבינלאומי".
"כל דיון על עתידה של אוקראינה מוכרח לכלול את הממשלה הלגיטימית במדינה", אמר אובמה. "בשנת 2014 אנחנו הרבה מעבר לימים שבהם היה אפשר לצייר מחדש את הגבולות מעל לראשיהם של מנהיגים דמוקרטיים".