המטוס המלזי נחטף בהוראת אל קאעידה? ה"טלגרף" הבריטי חשף הבוקר (א') את עדותו של טרוריסט בריטי, פעיל אל-קאעידה, שהודה לפני כשבוע כי מסר לארבעה או חמישה גברים מלזים פצצה להטמין בנעליים, במהלך מחנה לאימון טרוריסטים באפגניסטן. "הם היו מוכנים לבצע פעולת חטיפה דומה ל-11/9", טען בעדותו פעיל הטרור.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לדברי הפעיל סג'יד בדאת, שהעיד במשפט בשבוע שעבר, הגברים תכננו להחביא את הפצצה כדי לפוצץ את דלת תא הטייס. מומחי ביטחון טענו כי העדות של פעיל אל-קאעידה, שהורשע בעבר בעבירות טרור, היא "אמינה".
בדאת סיפר כי הוא פגש את הגברים, לוחמי ג'יהאד מלזים, שאחד מהם היה טייס בעבר, באפגניסטן - ומסר להם את הפצצה להטמנה בנעל. "תכנון של מבצעים כאלה לוקח זמן רב", אמר מקור ביטחוני בריטי.
"הפצצות נועדו לתא הטייס"
בדאת, מוסלמי יליד בריטניה, העיד במשפט נגד פעיל טרור אחר שמתנהל בארצו. "נתתי את אחת מהנעליים למלזים, אני חושב שזה נועד לגישה לתא הטייס", ציין.
הוא גם חשף כי המזימה המלזית הובלה על ידי חאליד שייח' מוחמד, מהנדס הפיגועים ב-11 בספטמבר 2001. לדברי פעיל הטרור, מוחמד החזיק רשימה של הבניינים הגבוהים בעולם, ממנה מחק את מגדלי התאומים לאחר הפיגוע.
בדאת הורשע ב-2005 ונגזרו עליו 13 שנות מאסר בגין מעורבותו בהעברת פצצת נעל לריצ'רד ריד, שניסה לפוצץ מטוס טרנס-אטלנטי.
האפשרות לפיה המטוס נחטף נרמזה כבר אתמול, בדבריו של ראש הממשלה המלזי, נג'יב רזאק, שטען כי "מישהו במטוס" חיבל במערכות התקשורת. במקביל, נבדקת האפשרות שהמטוס הגיע לאינדונזיה או לקזחסטן, לאחר שמערכת התקשורת נותקה.
משטרת מלזיה הודיעה אתמול כי היא בוחנת את מצבם הפסיכולוגי והמשפחתי של הטייס, זהארי אחמד שאה בן 53, ושל טייס המשנה פאריק עבדול חאמיד בן 27. זמן קצר לאחר מסיבת העיתונאים של ראש ממשלת מלזיה, פשטה המשטרה המקומית על ביתו של שאה וערכה בו חיפוש.
הודו השעתה את החיפושים
במקביל, הודו החליטה הבוקר להשעות את החיפושים אחר המטוס. לדברי הבכירים, הסיבה להשעייה הזמנית של החיפושים היא רצונם של השלטונות המלזיים לבחון את האפשרות שלפיה המטוס נחטף.
הודו חיפשה בימים האחרונים בשני אזורים מרכזיים: סמוך לאיי אנדמן וניקובר, ובאזור מפרץ בנגל. החיפושים בשני המוקדים הושהו, אך הבכירים ההודים הדגישו כי הם עשויים להתחדש בקרוב. "הרשויות במלזיה מעריכות את המצב, והן יקבעו האם צריך לשנות את אזור החיפושים", הוסיף דובר חיל הים במזרח המדינה.
איתורם של שרידי המטוס צפוי להיות קשה מכפי שהוערך בתחילה. גורם בכיר ברשות התעופה האזרחית באוסטרליה העריך כי בדרום האוקיינוס ישנם אזורים בהם מטוס יכול להתרסק בלי שרדאר או ספינה יוכלו לאתר אותו.
לטענת המומחה, המים באזור הנידח עמוקים מאוד, ועל כן האתגרים שעומדים בפני משימת החיפוש גדולים במיוחד. לטענתו, גם לאוסטרליה אין כיסוי רדאר בכל שטחו של האוקיינוס. "אם משהו נמצא במרחק של יותר מ-100 קילומטרים מהחוף, לא תוכל לראות אותו", הדגיש.