חלמה - והמחשב קרא את החלום (צילום: רויטרס)
חלמה - והמחשב קרא את החלום|צילום: רויטרס

לוכד החלומות - גרסת המציאות: מדענים יפנים פיתחו טכנולוגיה נדירה המאפשרת, בפעם הראשונה אי פעם, לקרוא חלומות ומחשבות של אנשים בזמן שהם ישנים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הפיתוח הטכנולוגי, כזה שעד לא מזמן נראה שהיה קיים רק בחלומות, עמד למבחן במסגרת ניסוי שביצעו מדענים יפנים בשלושה מתנדבים. תחילה, נסרקו מוחותיהם של השלושה במכשירי MRI בזמן שישנו.

בכל 6 או 7 דקות, העירו המדענים את המתנדבים, ובעודם מנומנמים, גבו מהם "עדויות" למה שחלמו עליו בפרקי הזמן הקצרים בהם ישנו. התהליך נמשך עד שכל אחד מהמתנדבים נידב מידע על לפחות 200 חלומות שחלם.

אחד מהמתנדבים סיפר על פסל ברונזה שנפל מהשמיים על גבעה קטנה שמתחתיה היו בתים, רחובות ועצים. מתנדב אחר סיפר שהניח מפתח בין כיסא למיטה, וכי מישהו לקח את המפתח בחלום. תיאורי המתנדבים נותחו מיד ומוינו לכ-20 קטגוריות שונות, ביניהן: נשים, גברים, כלים, ספרים, מכוניות ועוד.

בשלב הבא, הראו למתנדבים שהיו כבר ערים, תמונות שקשורות לקטגוריות החלומות שחלמו - ואז מוחם נסרק שוב. תוכנת המחשב שהפעילו המדענים למדה במהירות להתאים כל מחשבה שעלתה בחלום לאחת מהקטגוריות שהגדירו. לאחר מכן, בוצעה סריקה נוספת.

"ההדגמה הממשית הראשונה של תוכן חלום"

בדיקת MRI. ארכיון (צילום: חדשות 2)
בדיקת MRI. ארכיון|צילום: חדשות 2

השלב האחרון של הניסוי הדהים את החוקרים, לאחר שהמחשב הצליח לזהות את סוג התמונות עליהן חלמו המתנדבים ולהתאימן לקטגוריות שהוגדרו במשך 60% מהזמן. "זה לא יאומן. זה הרבה יותר נדיר מאשר פיענוח של מקרה בודד", אמר יוקאיוסו קאמיטאני, אחד המדענים שערכו את המחקר.

"אנחנו עדיין רחוקים ממצב בו מכונה תוכל לקרוא מחשבות וחלומות", אמר הנוירולוג האמריקני רוברט סטיקגולד, אבל למרות זאת גם הוא הביע את פליאתו נוכח הישגי המחקר. "ההישג של החוקרים היפנים מדהים - זו כנראה ההדגמה הממשית הראשונה של תוכן חלום".

לדבריו, המחקר הוכיח בפעם הראשונה שאנשים מתארים את החלומות שלהם בתיאור כמעט מדויק למה שאכן חלמו. "עד לרגע זה לא הייתה ערובה לכך שאנחנו לא ממציאים את החלומות שלנו כשאנו מתעוררים", סיכם הנוירולוג האמריקני, שהוסיף כי בעתיד הטכנולוגיה תשמש על מנת להיזכר בחלומות נשכחים.