יו"ר ועדת החוץ של הסנאט האמריקני, הסנאטור הדמוקרטי רוברט מננדז, הודיע הלילה (ד') כי הוא והמנהיג הרפובליקני הסנאטור בוב קורקר, הגיעו להסכמה על הצעת הנשיא אובמה לתקיפה מוגבלת בסוריה. בהצעה נכתב כי התקיפה תהיה מוגבלת בזמן, ולא תמשך יותר מ-60 ימים, עם אפשרות להארכה במקרים מסוימים של חודש נוסף.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי ההצעה, ארצות הברית לא תשלח כוחות צבא רגליים לתוך סוריה, אלא התקיפה תתבצע רק מהאוויר ומן הים. לאחר הסכמה זו של מנהיגי הוועדה, כל שנותר הוא ששאר חברי הוועדה יחתמו על ההצעה. במידה והוועדה תאשר את התקיפה, ההחלטה תעבור להצבעה בסנאט, שיצביע על ההחלטה הסופית.
אמש, מזכיר המדינה ג'ון קרי, שר ההגנה צ'אק הייגל ויו"ר המטות המשולבים הגנרל מרטין דמפסי הגיעו לוועדה לקשרי חוץ של הסנאט למסור את עדויותיהם לשימוש בנשק כימי בסוריה, ולשכנע את חברי הוועדה לתמוך בפעולה. "לעולם לא עוד זה לעולם לא עוד", הדגיש בנאומו קרי, "עלינו להגן על בנות בריתנו". שר ההגנה הייגל הוסיף: "היעדר פעולה בסוריה יפגע באמינותנו בנושא האירני".
בדבריו לחברי הוועדה הזכיר קרי את הטראומה מהתמיכה במתקפה בעיראק, שהתגלתה כחסרת בסיס ראייתי, וביקש להבהיר כי הפעם המידע המודיעיני הוא חד משמעי. "אני זוכר את עיראק, גם צ'אק ודמפסי זוכרים. הצבענו. אז אנחנו רגישים לנושא של מודיעין שגוי", ציין.
הוא הדגיש כי המידע המודיעיני עתה נסרק שוב ושוב. "אנחנו יכולים לומר מעל כל ספק כי המשטר של אסד התכונן למתקפה הזו, הורה להשתמש במסכות גז, ויש ראיות פיזיות מאיפה הטילים הגיעו ומתי", אמר.
מזכיר המדינה האמריקני הסביר כי אובמה אינו מבקש עתה כי ארה"ב תצא למלחמה, אלא אישור ל"להרתיע ולפרק" את היכולות של הנשיא הסורי בשאר אסד לשימוש בנשק כימי.
הייגל: "אי פעולה תפגע באמינותנו מול אירן"
שר ההגנה הייגל, שפתח בנאום לאחר קרי, הצטרף בדבריו לטענה כי החלטה שלא לצאת לפעולה בסוריה תהווה איום ישיר על בנות בריתה של ארה"ב במזרח התיכון. "לא נרשה לחיזבאללה או לארגון אחר לשים ידיו על נשק כזה", אמר הייגל, "ארה"ב צריכה להבהיר ששימוש בנשק כימי אינו מקובל".
הוא הבהיר עוד, כי מטרתו של נשיא ארה"ב ברק אובמה בתקיפה צבאית היא להגביל את אסד מלשוב ולבצע מתקפות בנשק כימי והתייחס להשלכות בזירה האירנית.
"סירוב לפעול יפגע באמינות של אמריקה מול מחוייבויות ביטחוניות אחרות, כולל מחוייבותו של הנשיא למנוע מאירן להגיע לנשק גרעיני", הסביר הייגל, "המילה של ארה"ב חייבת להיות בעלת משמעות".
בינתיים, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אומר כי רוסיה זקוקה להוכחות חותכות לשימוש בנשק כימי בסוריה. "רק לאחר קבלת הוכחות נפעל בנחרצות", אמר פוטין לסוכנות הידיעות הרוסית RIA. פוטין רמז כי הוא לא שולל מבצע צבאי בסוריה - אך רק באישור האו"ם.