לאחר שאתמול דווח כי הסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי האזינה למיליוני לקוחות של חברת התקשורת "ורזון", שביצעו שיחות בתוך ארצות הברית ומחוצה לה, היום מדווח ה"גרדיאן" הבריטי כי לסוכנות הייתה גישה ישירה לשרתים של גוגל, פייסבוק ואפל וכן לאתרים גדולים נוספים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ממסמך רשמי שהגיע למערכת העיתון הבריטי, עולה כי הגישה שהייתה לסוכנות האמריקנית לאותם שרתים נבעה כחלק מתוכנה סודית שכונתה בשם "מנסרה", ואפשרה לבכירים בארגון לאסוף מידע כמו היסטוריי חיפוש, כתובות דואר אלקטרוני, העברת קבצים בין מחשבים וכן מעקב אחר שיחות חיות שהתקיימו בין משתמשים שונים.
המסמך, שאומת על ידי מערכת ה"גארדיאן", סווג כסודי ביותר ונאסר להפצה מחוץ לארצות הברית. על פי הדיווח, המסמך, שמוצג בגרסת מצגת, נועד לתרגל ולאמן סוכני מודיעין וריגול על יכולותיה של תוכנת המחשב. במצגת צויין כי המידע שמצטבר באמצעות התוכנה נאסף ישירות משרתי האתרים.
חברות האינטרנט: "לא מכירים תוכנה כזאת"
על אף שבמצגת נטען כי התוכנה נתמכת על ידי חברות האינטרנט מהם מגיע המידע, פייסבוק, אפל וגוגל הכחישו כי העבירו כל מידע אודות אתריהן לשימוש התוכנה.
מגוגל נמסר בתגובה כי "החברה רואה חשיבות עליונה באבטחת המידע של לקוחותינו. אנחנו חושפים מידע אודות משתמשי החברה רק על פי מסגרת החוק וכן כל בקשה לחשיפת מידע שכזה נבחנת בקפידה. בחברה הוסיפו כי "מפעם לפעם עולות טענות על 'דלת אחורית' שיש לממשלה למערכות שלנו, אך לגוגל אין דלת כזאת המאפשרת זליגת מידע פרטי של המשתמשים שלנו".
דובר חברת אפל הגיב על חשיפת המסמך וטען כי "לחברה אין מושג אודות קיומה של תוכנה בשם 'מנסרה'". ב"גארדיאן" הבהירו כי הגישה שיש לסוכנות האמריקנית מתאפשרת בזכות תיקון בחוק העוסק במעקב אחר אזרחים, שעליו חתם הנשיא בוש ושאושר בשנת 2012 תחת ממשל אובמה.