תכנית הגז האירנית (צילום: רויטרס)
שיתוף פעולה טורקי - אירני|צילום: רויטרס

עיתונים אירנים מדווחים היום שחברת גז מטהרן תייצא יחד עם חברה טורקית גז טבעי לאירופה. אם הדיווחים הללו נכונים, נראה שאזרחי אירופה יהיו שותפים במימון תכנית הגרעין השאפתנית של נשיא אירן מחמוד אחמדינג'אד.

הדיווחים שפורסמו בכמה עיתונים אירנים מצטטים את ראש חברת ייצוא הגז האירני רזע קסידאדה שאמר כי "50% מהחברה שתעביר 35 מיליארד מ"ק של גז לאירופה, דרך טורקיה, הם בבעלות אירנית". החברה המשותפת תפעל תחת השם NIGEC. בידיעה לא הוזכר שמה של חברת הגז הטורקית שמסייעת לחברה האירנית לספק את הגז לאירופה.

אירן מחזיקה במאגרי הגז השניים בגודלם בעולם כולו, אבל בשל הניתוק הכלכלי של אירן מהקהילה הבינלאומית, היא לא משחקת תפקיד מרכזי בייצוא הגז לעולם. בחודש נובמבר האחרון דיווחה סוכנות הידיעות האירנית כי שר האנרגיה הטורקי הימי גולר אמר שטורקיה תשקיע 12 מיליארד דולר בבניית צינור גז, "הצינור הפרסי", שישאב גז טבעי ממחוז בושהר באירן לגבול טורקיה. בהתאם להסכם שנחתם בין המדינות, הצינור יהיה בבעלות משוטפת. באותו ההסכם הונחו היסודות לעסקה עליה העיתונים באירן מדווחים כעת.

מתעלמים מהזעם העולמי

סוכנות הידיעות האירנית "אירנה" מדווחת שאירופה מרוצה מכך שיש לה אלטרנטיבה לגז שרוסיה מספקת. גז אירני-טורקי יכול לשבור את המונופול שיש לרוסיה בשוק האירופי.

הידיעה על העברת הגז האירני לאירופה מכעיסה גורמים, לא רק בישראל. על פי הדיווח, ארצות הברית מתנגדת לעסקת הגז עם אירופה. וושינגטון ושאר בירות המערב החליטו להטיל סנקציות על אירן ולעצור את המסחר עם הרפובליקה האיסלאמית בגלל החתירה שלה לפצצה גרעינית ותמיכתה של טהרן בטרור.

אולם שר האנרגיה האירני לא מתרגש מאיומי המערב. "אנחנו לא יכולים להגיד שהסנקציות לא גרמו לנו לבעיות, אבל זה לא עצר לנו את העבודה", אמר. "יש לנו הרבה מאוד פרויקטים לעתיד. התכנית שלנו היא לספק 8% עד 10% מכלל הגז בעולם עד 2025".