הפרה אירנית להסכם עם המעצמות? שר החוץ האירני, מוחמד ג'וואד זריף, אמר כי הממשלה תמשיך לבנות את הכור הגרעיני באראק, למרות שצוין הסכם כי אירן צריכה להקפיא את הפעילות בכור.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כור המים הכבדים באראק, שבנייתו לא הושלמה, היה אחת מנקודות המחלוקת המרכזיות בשיחות בז'נבה. בהסכם נכתב כי אירן "לא תקדם את פעולת הכור באראק". זריף אמר בנאומו בפני הפרלמנט האירני כי "הקיבולות של הכור לא תגדל, והדבר אומר שלא יופק דלק גרעיני חדש ולא יותקנו מתקנים נוספים". עם זאת ציין: " נמשיך את הבנייה שם".
מומחים מסרו לסוכנות הידיעות "רויטרס", כי בשל פערים בניסוח ייתכן שאירן תוכל לבנות מתקנים בסמוך לאתר - שיותקנו בכור לאחר מכן. בנאומו של זריף לא הובהר האם לכך התכוון.
טהרן הודיעה בעבר כי הכור עשוי להיפתח כבר בשנה הבאה, ולטענת הממשלה מטרות היחידה של המתקן היא ייצור איזוטופים לצרכים רפואיים. גורמים במערב, טוענים מנגד, כי הכור מסוגל להפיק גם פלוטוניום, שיכול לשמש ליצירתה של פצצה גרעינית.
בתוך כך, נשיא אירן חסן רוחאני האשים את קודמו בתפקיד מחמוד אחמדינג'אד בבעיות הכלכליות של אירן. "הניהול הכושל שירשנו מהממשלה הקודמת גרם למשבר הכלכלי במדינה", אמר רוחאני.
לדבריו, אי אפשר להאשים את הסנקציות בכל הבעיות הכלכליות במדינה. "העובדות מצביעות על תנאים הקשים שירשנו מהממשלה הקודמת", האשים.
"הנוסח האמריקני חסר תוקף"
משרד החוץ האירני פרסם אתמול (ג') הודעה ובה הוא מכנה "חסר תוקף" את נוסח הסכם ז'נבה שהופץ לתקשורת על ידי הבית הלבן - כך דיווחה סוכנות הידיעות האירנית "פארס".
"מה שפורסם באתר האינטרנט של הבית הלבן כמסמך עובדות הוא פרשנות חד צדדית של נוסח ההסכם שנחתם בז'נבה", אמרה דוברת משרד החוץ האירנית מרזייה אפחאם. "חלק מהניסוחים במסמך שפורסם סותרים את ההסכם אליו הגיעה אירן עם המעצמות".
"אחת הסיבות שבגללן ארכו השיחות בין הצדדים זמן רב הייתה ההתעקשות האירנית על דיוק בניסוחים", היא הוסיפה. בעקבות הביקורת שהוטחה במסמך שהופץ על ידי הבית הלבן, פרסם משרד החוץ האירני את נוסח ההסכם.
הפערים בין הנוסח שפורסם על ידי אירן לבין זה שהופץ על ידי הבית הלבן אינם נוגעים לפרטי ההסכם עצמו, אלא מתייחסים לעמדות הצדדים ביחס להסכם שנחתם, ולהצהרת הכוונות לקראת המשא ומתן חתימה על הסכם קבע - כפי שהופיעו בדברי הפתיחה של המסמך.
מחלוקות על אופי הסכם הקבע הרצוי
כך למשל, במסמך שפרסמה אירן, בנוגע להגברת הפיקוח על תכנית הגרעין, נכתב: "הוויתורים להם אירן התחייבה יספקו שקיפות מוגברת וניטור של תכנית הגרעין". בנוסח שפרסם הבית הלבן נאמר: "הצעדים להם התחייבה אירן יסייעו למנוע ממנה את היכולת לנצל את המו"מ להמשך קידום תכנית הגרעין".
מחלוקת מרכזית נוספת בין הצדדים באה לידי ביטוי בנוסח המתייחס להקלה בסנקציות. "המעצמות יספקו הקלות מוגבלות, זמניות, ממוקדות והפיכות בסנקציות, כך שרובן המוחלט יישאר וימשיך להיאכף במרץ", נכתב במסמך שפורסם על ידי הבית הלבן. במסמך שפורסם על ידי אירן נכתב כי "הסכם כולל יגרום בסופו של דבר להסרה המוחלטת של כל הסנקציות שהוטלו על אירן".
"אירן מכירה בכך שעליה לפעול בהתאם לכל החלטות מועצת הביטחון של האו"ם - החלטות שהיא טוענת כי אינן חוקיות - וכן לבעיות שהועלו בעבר ובהווה על ידי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית", נכתב במסמך הבית הלבן. מנגד נכתב במסמך שפורסם על ידי אירן: "אירן תתייחס להחלטות של מועצת הביטחון של האו"ם במגמה להביא לסיום משביע רצון של דאגותיה".
משפט נוסף שמופיע בנוסח ההסכם שפורסם על ידי אירן, ונעדר מהעותק שהופץ על ידי הבית הלבן, הוא ההכרה בזכותה של אירן לאנרגיה גרעינית לצורכי שלום. "הסכם כולל יכלול תכנית העשרה שתנוסח על ידי שני הצדדים ותכלול מגבלות מסוימות וצעדי שקיפות, שנועדו להבטיח את אופייה השליו של התכנית", נכתב בנוסח האירני.