תמונתה של טימושנקו בכיכר, השבוע (צילום: ap)
מנהיגת האופוזיציה תשוחרר?|צילום: ap

אוקראינה מתכוננת ליום שאחרי מהומות הדמים: שעות לאחר החתימה על הסכם הפשרה בין הנשיא ינוקוביץ' לבין נציגי האופוזיציה, העביר הפרלמנט באוקראינה שורת חוקים שיקדמו את ההסכם. בין היתר הצביע הפרלמנט על תיקונים בחוק הפלילי, שצפויים לסלול את הדרך לשחרורה מהכלא של מנהיגת האופוזיציה יוליה טימושנקו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

טימושנקו, ראש ממשלת אוקראינה לשעבר, הפסידה לינוקוביץ' בהפרש קטן בבחירות לנשיאות שנערכו בפברואר 2010. ב-2011 נשלחה לשבע שנים בכלא, בגין ניצול לרעה של תפקידה. שליחה של מנהיגת האופוזיציה לכלא עוררה מחאה נרחבת באוקראינה וגררה ביקורת באיחוד האירופי, שכינה את פסק הדין "פוליטי".

זמן קצר לאחר החתימה על ההסכם, אישר הפרלמנט באוקראינה ברוב גדול את ההחלטה לשוב לחוקה הקודמת שנקבעה ב-2004. עוד אישר הפרלמנט מתן חנינה גורפת לכל המפגינים שנעצרו במהלך המחאה בימים האחרונים, וכן את הדחתו של שר הפנים בפועל, ויטלי זחרצ'נקו, בגין שימוש באלימות מופרזת נגד המפגינים.

בשעות הערב נותרו רחובות הבירה קייב מלאים ברבבות מפגינים, אך השקט נשמר ורוב כוחות המשטרה והצבא עזבו את השטח. בינתיים מביעים המפגינים ספקנות בנוגע להסכם שנחתם ומתכוננים לבאות. ברחובות, השקטים ברובם, נותר הרס רב כתוצאה ממהומות הימים האחרונים.

נחתם הסכם בין הנשיא לאופוזיציה

אחר הצהריים חתמו הנשיא ינוקוביץ' ונציגי האופוזיציה על הסכם לסיום המשבר במדינה, לאחר מהומות דמים שגבו את חייהם של יותר ממאה בני אדם בימים האחרונים. על פי ההסכם, שהושג בתיווך האיחוד האירופי, הבחירות לנשיאות יוקדמו ותוקם ממשלת אחדות לאומית.

ינוקוביץ' במעמד חתימת ההסכם (צילום: רויטרס)
ינוקוביץ' במעמד חתימת ההסכם|צילום: רויטרס
מהומות בקייב (צילום: רויטרס)
סוף למחאות?|צילום: רויטרס

שרי החוץ של גרמניה, צרפת ופולין שיבחו את הצדדים באוקראינה על ה"אומץ והמחויבות" שהפגינו עם חתימתם על ההסכם. "אנו קוראים להפסקת מיידית של האלימות והעימותים באוקראינה", מסרו השלושה בהצהרה משותפת. גם בארצות הברית בירכו על ההסכם, אך הבית הלבן הזהיר כי "עדיין ניתן להטיל עיצומים נוספים על אוקראינה במידת הצורך".

"יישום ההסכם הוא הנקודה העיקרית והוא יהיה מאתגר מאוד", אמרה שרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון, לאחר החתימה. כשנשאלה האם האיחוד האירופי יסיר את הסנקציות שהוטלו על אוקראינה בעקבות גל האלימות, הבהירה אשטון כי ההחלטה תתקבל על סמך המידע שיגיע מקייב. "נקבל החלטות לאור המידע שיימסר לנו".

אוקראינה (צילום: חדשות 2)
המפגינים יעזבו את הכיכר?|צילום: חדשות 2

שליח סוכנות הידיעות רויטרס, שנכח במעמד חתימת ההסכם, דיווח כי הטקס ארך דקות ספורות בלבד וכי במהלכו שמר הנשיא ינוקוביץ' על פנים חתומות. על פי ההסכם, הבחירות במדינה, שהיו אמורות להיערך במרס 2015, יוקדמו - אך בשלב זה טרם נקבע תאריך לקיום הבחירות.

מכות בפרלמנט, יריות ברחובות

הודעתו של הנשיא ינוקוביץ', בטרם החתימה על ההסכם, לא הרגיעה את הלהבות במדינה: יריות נורו סמוך לכיכר העצמאות, והמשטרה מיהרה להאשים את המוחים. לא דווח על נפגעים בתקרית הירי, אך המתיחות ברחובות נותרה בעינה. משרד הפנים טען כי האופוזיציה הפרה את שביתת הנשק וירתה לעבר השוטרים, שקודם לכן גורשו בצעקות מהפרלמנט במחאה על האלימות שהפעילו נגד המפגינים.

מספר פוליטיקאים זוטרים אף החליפו ביניהם מהלומות בבניין הפרלמנט: הדיון בנוגע להצעת הפשרה התעכב ב-45 דקות, והדובר ולדימיר ריבק, תומכו של ינוקוביץ', אף נטש את הפרלמנט במחאה.

סיקור מיוחד: אוקראינה בוערת

אוקראינה: נחתם הסכם בין הנשיא לאופוזיציה

נשיא אוקראינה הודיע: הבחירות יוקדמו

נשיאות אוקראינה: הושג הסכם פשרה עם האופוזיציה

נצורים בקייב: "כולם כאן בלחץ"

יום דמים בקייב: 67 שוטרים נלקחו כבני ערובה

הסכם הפסקת האש קרס: הרוגים ופצועים בהפגנות באוקראינה

קייב: הנשיא הכריז על הפסקת אש